Het nieuwe jaar is aangebroken. Oftewel de tijd van goede voornemens. Afvallen staat misschien bij jou ook wel bovenaan het lijstje. Helaas lukt het velen niet om een goed voornemen ook écht te realiseren. Zo bleek al eerder uit ons goede-voornemens-onderzoek dat 65% van de mensen hun goede voornemens afgelopen jaar niet succesvol hebben behaald.
Omdat ik hier verandering in wil brengen, geef ik de komende weken een aantal handige tips. Dit artikel is de eerste in een driedelige reeks over motivatie.
Deel 1: schrijf eerst je motivatie helder op papier
Vandaag het eerste onderwerp: het helder opschrijven van je motivatie. Je gedrag veranderen is niet makkelijk. Je hebt je bijvoorbeeld voorgenomen om te gaan sporten, maar na een paar weken heb je de handdoek al in de ring gegooid.
Hier kun je gelukkig wat aan doen.
De eerste stap die je hierbij helpt is om je motivatie helder op papier te zetten. Oftewel: wat drijft jou om te veranderen?
Voorbeelden van drijfveren:
- De fittest halen op mijn werk.
- Ik wil weer in mijn oude kleren passen.
Ga nu bij jezelf na: wat is voor jou de belangrijkste drijfveer om af te vallen? Twijfel je hierover of heb je extra steun in de rug nodig? Deel het dan in onze FIT.nl community.
Hoe sterk is je drijfveer? Doe een kosten-batenanalyse!
De volgende stap is om te achterhalen welke voor- en nadelen het gewenste en het ongewenste gedrag op korte en langere termijn opleveren. Zijn de voordelen van het gewenste gedrag groter dan het ongewenste gedrag, dan is het een goed moment om te beginnen.
Een voorbeeld van het gewenste gedrag “2 keer per week sporten”:
- Kortetermijnvoordelen: door te sporten en meer te bewegen krijg ik meer energie.
- Langetermijnvoordelen: door te sporten of meer te bewegen krijg ik een slankere buik en een betere gezondheid.
Concurrerend gedrag
Ten slotte is het belangrijk om je te realiseren dat concurrerend gedrag je motivatie kan verzwakken.
Je hebt jezelf bijvoorbeeld voorgenomen om op woensdagavond aan een groepsles mee te doen, maar dit betekent dat je minder tijd hebt voor je partner en kinderen. Daarnaast vind je het ook fijn om na een lange werkdag op de bank tot rust te komen. Wanneer je hier niet bewust van bent, bestaat het risico dat je na een aantal weken de handdoek in de ring gooit.
Je kunt het bovenstaande scenario voorkomen door duidelijk op papier te zetten welk gedrag met het gewenste gedrag concurreert. Wint het concurrerende gedrag de strijd, dan wordt het erg lastig om het gewenste gedrag vol te houden.
Hoe voorkom je dit? Door te onderzoeken hoe het gewenste gedrag aantrekkelijker kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld door op een ander tijdstip te sporten, of samen met je partner een sportactiviteit te gaan doen.
Conclusie
Voordat je aan een nieuwe afslankpoging begint, is het verstandig om eerst na te gaan wat je drijfveren zijn.
Vervolgens is het zinvol om te achterhalen welke kosten en baten het gewenste en ongewenste gedrag jou opleveren.
Ten slotte kan concurrerend gedrag je motivatie ondermijnen. Door te onderzoeken hoe je het gewenste gedrag aantrekkelijker maakt, helpt je dit te voorkomen.
Volgende week vertel ik je in deel 2 hoe je de juiste doelen stelt.
Wil je in de tussentijd meer weten over gedragsverandering? Lees dan dit handig overzichtsartikel met tips om je gedrag te veranderen.