FIT.nl mobile logo
Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Helpt water drinken om af te vallen?

          Waarom krimpen je borsten als je afvalt?

          Afvallen zonder dieet: 15 handige tips

          Helpen eetlustremmers om af te vallen?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Sport en slaap: zo beïnvloeden ze elkaar

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Trainen met losse gewichten versus machines: wat werkt beter?

          Elke dag krachttraining, kan dat?

          Gebruik van de pil van invloed op je spiermassa en kracht?

          Onderzoek: sterker door niet aan je spieren te denken

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Interessant onderzoek: het herkaderen van je gedachten helpt tegen emotie-eten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Minder snel spiermassa en herstel als je ouder wordt?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Is (pure) chocolade gezond?

          Hoe blijf je in balans op vakantie?

          Eten en sporten: wat moet ik eten voor en na de training?

          Is alcohol een gevaar voor je spiermassa?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
botten-melk
FIT.nl / Voeding / Is melk slecht voor je botten?

Voeding

Is melk slecht voor je botten?

Voeding

Kan het skelet, dat veel calcium bevat, oplossen onder invloed van van zuren in de voeding? Sportdiëtiste Neeke weet het antwoord. Lees het hier!
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 5 september 2016
Laatste update: 27 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Heb je wel eens kalkaanslag verwijderd met schoonmaakazijn? Dan valt het vast op dat het kalksteen oplost onder invloed van het zuur. Sommige foodies beweren dat in je lichaam eenzelfde soort proces op kan treden. Maar is dit wel zo? Kan het skelet, dat veel calcium bevat, oplossen onder invloed van van zuren in de voeding? En heeft voeding überhaupt invloed op de zuur-baseverhouding in het lichaam?

Het korte antwoord: Ondanks dat een hogere eiwitinname leidt tot een hogere zuurgraad en een grotere hoeveelheid calcium in de urine, heeft dit geen effect op de calciumhuishouding in het lichaam zelf. De totale calciumbalans blijft gehandhaafd door een verhoogde opname van calcium uit de voeding. Kortom, geen reden om bang te zijn dat je ‘zuur’ wordt van melk.

De zuur-basetheorie

Volgens een veelgehoorde theorie zouden vooral eiwitten, maar ook fosfaten in de voeding, het bloed zuurder maken als gevolg van een verstoord zuur-base-evenwicht. Melk wordt genoemd als één van de producten die verzurend werkt vanwege de hoeveelheid eiwitten en fosfaat die het bevat. Om het zuur in het lichaam te neutraliseren, zou kalk uit de botten worden vrijgemaakt. De gedachte hierachter is het feit dat er meer calcium in de urine te vinden is na het drinken van melk [1]. Alkalische voedingspatronen, met bijvoorbeeld veel groenten en fruit, zouden helpen om het lichaam minder zuur te maken.

Het alkalische dieet

Het alkalische dieet, beter bekend als het zuur-basedieet, is gebaseerd op het idee dat de voeding die je eet de zuurgraad van je lichaam kan veranderen. Volgens aanhangers van het dieet laat je na het verbranden van de voeding een residu achter die zuur, basisch of neutraal kan zijn. Een voedingsmiddel dat een zuur residu achterlaat, maakt je lichaam zuur, alkalische voeding maakt je lichaam alkalisch/basisch en neutrale voeding heeft geen effect. Voedingsstoffen die een zuur residu achterlaten zijn onder andere eiwitten, fosfaat en zwavel. Alkalische voeding is rijk aan calcium, magnesium en kalium [2][3]. Voedingsgroepen worden onderverdeeld in zuur, alkalisch of neutraal:

  • Zuur: vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren, granen en alcohol.
  • Neutraal: zetmeel en suiker.
  • Alkalisch: fruit, noten, peulvruchten en groenten.

Door het eten van vooral alkalische en neutrale voeding zou je je gezondheid kunnen bevorderen. Veel gebruikers van het dieet meten hun pH-waarde met teststrookjes om er zeker van te zijn dat de urine basisch is. De pH-waarde is een maat voor hoe zuur of basisch iets is. De pH varieert tussen 0 en 14.

  • Zuur: pH van 0-7.
  • Neutraal: pH van 7.
  • Alkalisch: pH van 7-14.

In het lichaam is een grote variatie te vinden in de pH-waarde; sommige delen zijn zuur, andere basisch. Zo heeft bijvoorbeeld het maagzuur een pH van 1,2-3,0 terwijl bloed een pH tussen 7,35 en 7,45 heeft. Een te lage bloed-pH kan fataal zijn als het onbehandeld blijft [4].

Wat blijkt uit de wetenschappelijke literatuur?

Maar voeding blijkt helemaal geen effect op het pH-gehalte van het lichaam te hebben. Het lichaam is namelijk prima in staat om het zuur-base-evenwicht in stand te houden door middel van de zuur-base-homeostase. Voedsel kan wél de pH van de urine veranderen. Dat is een van de belangrijkste manieren waarop het lichaam de bloed-pH-waarde regelt. Namelijk door zuren uit te scheiden in de urine [2]. Het meten van de pH-waarde van de urine heeft geen relevantie voor de zuurgraad van het bloed en de gezondheid.

Hoe zit het met botontkalking?

Verschillende onderzoeken geven aan dat het voorschrijven van een alkalisch/basisch voedingspatroon geen effectieve manier is om osteoporose te voorkomen [5][6][7]. Het Europese wetenschappelijke panel van de EFSA heeft juist op basis van het tot nu toe beschikbare wetenschappelijk onderzoek geconcludeerd dat er een causaal verband is tussen de inname van zowel eiwit als fosfor en calcium en het behoud van sterke botten [8][9]. Ondanks dat een hogere eiwitinname leidt tot een hogere zuurgraad en een grotere hoeveelheid calcium in de urine, heeft dit geen effect op de calciumhuishouding in het lichaam zelf. Bij een hogere eiwitinname neemt het lichaam namelijk ook meer calcium uit de voeding op. Ook meer fosfaat in de voeding heeft geen invloed op de calciumbalans [10]. Het verschil tussen de calciuminname via de voeding en de uitscheiding via urine en ontlasting (de totale calciumbalans) blijft gelijk.

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Is suiker slecht?

    Is suiker slecht?

    Door Neeke Smit
  • Heeft de menstruatiecyclus invloed op de energiebehoefte?

    Heeft de menstruatiecyclus invloed op de energiebehoefte?

    Door Neeke Smit
  • Is biologisch eten gezonder?

    Is biologisch eten gezonder?

    Door Neeke Smit
  • Is lijnzaad gezond?

    Is lijnzaad gezond?

    Door Erik Huizenga

Referenties

[1]

Buclin, T., Cosma, M., Appenzeller, M., Jacquet, A. F., Decosterd, L. A., Biollaz, J., & Burckhardt, P. (2001). Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone. Osteoporosis International, 12(6), 493-499.

[2]

Remer, T., & Manz, F. (1995). Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 95(7), 791-797.

[3]

Tobey, J. A. (1936). The Question of Acid and Alkali Forming Foods*. American Journal of Public Health and the Nations Health, 26(11), 1113-1116.

[4]

Wikipedia (2016) Uitleg van de PH waarde.

[5]

Fenton, T. R., & Lyon, A. W. (2011). Milk and acid-base balance: proposed hypothesis versus scientific evidence. Journal of the American College of Nutrition, 30(sup5), 471S-475S.

[6]

Fenton, T. R., Tough, S. C., Lyon, A. W., Eliasziw, M., & Hanley, D. A. (2011). Causal assessment of dietary acid load and bone disease: a systematic review & meta-analysis applying Hill’s epidemiologic criteria for causality. Nutrition journal, 10(1), 1.

[7]

Fenton, T. R., Lyon, A. W., Eliasziw, M., Tough, S. C., & Hanley, D. A. (2009). Meta‐analysis of the effect of the acid‐ash hypothesis of osteoporosis on calcium balance. Journal of Bone and Mineral Research, 24(11), 1835-1840.

[8]

Tetens, I. (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to calcium and maintenance of bones and teeth (ID 224, 230, 231, 354, 3099), muscle function and neurotransmission (ID 226, 227, 230, 235), blood coagulation (ID 230, 236), energy-yielding metabolism (ID 234), function of digestive enzymes (ID 355), and maintenance of normal blood pressure (ID 225, 385, 1419) pursuant to Article 13 (1) of Regulation (EC) No 1924/20061.

[9]

Tetens, I. (2009). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to phosphorus and function of cell membranes (ID 328), energy-yielding metabolism (ID 329, 373) and maintenance of bone and teeth (ID 324, 327) pursuant to Article 13 (1) of Regulation (EC) No 1924/2006.

[10]

Calvez, J., Poupin, N., Chesneau, C., Lassale, C., & Tomé, D. (2012). Protein intake, calcium balance and health consequences. European journal of clinical nutrition, 66(3), 281-295.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact