De Goji bes is een superfood met een veelbelovende werking. Wat klopt hier nou van?
Voedingswaarde goji bes
Goji-bessen worden sinds lange tijd gebruikt in Maleisië en China. Gojibessen worden door de soep gedaan en er wordt thee van gezet. In het westen is de gojibes onder andere populair, omdat het een libidovergrotende superfood zou zijn.
Gojibessen bevatten 18 aminozuren en 21 mineralen. Verder zitten er in gojibessen grote hoeveelheden anti-oxidanten en energie in de vorm van fructose. Daarnaast bevatten gojibessen ijzer, vezels, vitamine C (bijvoorbeeld veel meer dan in een sinaasappel) vitamine B, beta-caroteen en verschillende andere essentiële nutriënten die het lichaam nodig heeft om goed gezond te blijven.
Gebruik van goji bes
Gojibessen worden meestal gedroogd verkocht. Je kan de bessen onbewerkt eten of ze eerst koken en ze mengen met bijvoorbeeld rijst of ze door de soep of salade mixen. Je kan de bessen ook koken om vervolgens te gebruiken als thee. Daarnaast zijn er een aantal wijnsoorten waarin gojibessen zijn verwerkt. Gojibessen zijn ook lekker in combinatie met yoghurt en muesli en andere fruitsoorten.
Neem Goji bessen eventueel als aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon maar denk niet dat deze bes je gaat helpen om ineens supergezond te worden.
Goji bes werking
Vanuit de voedinginsdustrie worden er veel geclaims gemaakt over gojibessen. Gojibessen zouden een positief effect hebben op de gezondheid, maar tot op heden is er nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs om dit bevestigen [1].
Er is echter wel een gezondheidseffect gevonden van gojibessen bij dieren. Uit onderzoek blijkt dat gojibessen een postieve invloed hebben op het hart- en vaatstelsel en zorgt voor een vermindering van de kans op ontstekingen [2,3], verkleint de kans op kanker [4] en bescherming van het zenuwstelsel [5]. Een onderzoek uit 2008 wijst uit dat gojibessen zorgen voor een betere gemoedstoestand, betere fysieke prestaties en betere werking van de darmen 6. Dit onderzoek heeft een te klein aantal proefpersonen (N=14) om daar te zware conclusies aan te verbinden. Toekomstig onderzoek (met een grotere dataset) moet uitwijzen of Goji bessen inderdaad echte superfoods zijn en je gezondheid kunnen optimaliseren.
Een voorbeeld van een superfood, die volgens het voedingscentrum niet bestaan: http://www.3fm.nl/a/135343
Niet naar het voedingscentrum luisteren dus
Juist wel! Je kan het mooi als aanvulling gebruiken. Maar zie goji bessen niet als de oplossing wat velen doen. Ik denk dat het bericht van het voedingscentrum juist goed is. Als extraatje misschien mooi. Maar ga superfoods niet zien als de enige oplossing..
Veel mensen slaan hierin namelijk door..
“Veel mensen slaan hierin namelijk door”, het is aan de mensen zelf om te bepalen wat ze willen.
Het voedingscentrum zou een informatieve rol moeten hebben, niet een verzorgende rol (We weten wat goed voor je is). Daar willen ze nog wel eens vanaf wijken, terwijl ze claimen onafhankelijk te zijn.
Of je het gebruikt als aanvulling of oplossing, autonomie!
Als het voedingscentrum een rol wil spelen in deze discussie mogen ze een effort doen om het woord “superfood” te reguleren(minimale eisen stellen) zodat het niet commercieel uitgebuit wordt en waarde verliest.
Goed punt Maurits!
Alleen de discussie of het voedingscentrum onafhankelijk is vind ik nogal wat gewaagd.
Ik mag toch hopen dat het voedingscentrum onafhankelijk is. Is het ooit bewezen dat dit niet zo is?
Zij hobbelen wat achter de wetenschap aan -> vooruitschietend inzicht. Misschien zou dit wat sneller kunnen 🙂
Wat een onzin! Het voedingscentrum dwingt niemand hun advies op te volgen; ze laten alleen (en dat is hun taak) zien dat er een andere kant aan die zogenaamde gezonde besjes, zaadjes etc. zit. Wat je met die informatie doet, moet je alsnog zelf weten. Die zogenaamde ‘autonomie’ heb je pas wanneer je goede informatie hebt en daar zelf een keuze in maakt wat voor jou goed voelt of is.
Beste Maurits. Ik ben van mening dat het voedingscentrum juist zich moet beginnen met de consument omdat we niet meer weten wat goed voor ons is. Allemaal voedingsmythes doen zich de ronde en leken kunnen niet het onderscheid maken dus waarheid en onzin. Dit is voor deskundige en mensen die hiervoor gestudeerd hebben namelijk al lastig genoeg. Het is dus juist belangrijk dat instanties de juiste informatie geven op basis van goede wetenschappelijk onderbouwde artikelen.
Beste Neeke,
Ik deel de gedachtegang die je uit in de laatste zin van je bericht. Erg belangrijk dat deze functie onafhankelijk wordt vervuld.
Daarnaast: “Allemaal voedingsmythes doen zich de ronde” Dit is het resultaat van commercieel belang van gezaghebbende organisaties. Het gebeurd met enorm veel producten, dit is fout. Een oplossing is lastig, het internet laat zich niet sturen, ookal zouden we dit graag willen.
Echter: Is het een feit dat “we niet meer weten wat goed voor ons is”? Dit lijkt me niet, ik verbaas me over de stijl waarin het voedingscentrum(in het radio interview met 3FM) informeert. Het komt op mij betuttelend over. Ik meet mij niet met de “onwetende doelgroep” en vind het daarom niet juist om te concluderen wat “men” vindt, voelt of doet.
Ik hoop dat geruchten die er geweest zijn omtrent de onafhankelijkheid van het voedingscentrum zich laten onderzoeken. Goed werk Jeroen(e.a)!
Ik hou de website in de gaten, apart artikeltje graag? 🙂
Wat veel mensen vergeten is dat vrijheid en autonomie gepaard gaan met verantwoordelijkheid. Je hebt als consument wel de verantwoordelijkheid om goed na te gaan wat echt goed voor jou (en je kinderen) is. Veel mensen ‘geloven’ het Internet / de bedrijven en niet het voedingscentrum. Echter: het voedingscentrum heeft geen direct belang terwijl een bedrijf dat ‘besjes’ verkoopt heeft dat wel.
Mooi gezegd Bert! Ben ik helemaal met je eens. Het voedingscentrum geeft een algemene richtlijn waaraan mensen zich ‘kunnen’ houden. Dit is vast geen optimaal voedingspatroon maar een simpel en werkbaar dieet voor de gemiddelde Nederlander. De gezondheidsfreak kan zelf de literatuur volgen en de laatste hypes proberen. Prima dat ze dat doen, maar de schijf van vijf is misschien iets gedateerd. Mogelijk duren de veranderingen wat langer. Juist fijn dat ze mensen niet opschepen met constante veranderingen maar bijvoorbeeld langzame verandering doorvoeren.
En het idee dat ze beïnvloed worden door de industrie lijkt me sterk. Daar ga ik ze binnenkort even vragen over stellen. Ik wil weten hoe dat precies zit..
Ik heb even opgezocht of voedingscentrum onafhankelijk is, als je dit opzoekt dan lees je heel verdachte zaken, door wie zij worden gesponsord en aan wie zij zogenaamde goede prijzen uitreiken 🙂
Het Voedingscentrum is 100% onafhankelijk omdat ze eerlijk zeggen dat ze 100% onafhankelijk zijn. Het centrum krijgt informatie voor ‘eerlijke voorlichting’ aangeleverd van hun zogenaamde leerstoelen. Deze leerstoelen worden gefinancierd door (onder andere) “Lu” en “Unilever”. Het centrum deelt zonder blikken of blozen de ‘Jaarprijs Goede Voeding’ uit aan deze fabrikanten.
Beste Ali,
Inderdaad er wordt veel geschreven op internet. Maar daarom hoeft dit niet waar te zijn. Sinds 2009 worden deze leerstoelen al niet meer gefinancierd door de industrie (informatie van het voedingscentrum). Je zou dus nu wel kunnen stellen dat ze volledig onafhankelijk zijn.
Ik ga binnenkort met een dietiste een aantal vragen voorleggen aan het voedingscentrum om duidelijkheid te krijgen over deze en nog een aantal andere vragen. Tot die tijd heb ik geen reden om aan te nemen dat het voedingscentrum beïnvloed wordt door andere partijen.
Houd onze site in de gaten 🙂