FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten zoek je hier!
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis trainen: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Hoelang duurt het aanleren van een gewoonte?

          Wat kun je het beste eten als je ziek bent?

          Kurkuma: ultiem gezond?

          Het ketodieet: de sleutel tot vetverlies?

          Zo gezond is quinoa! + onze top 5 recepten

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

          Verbetert het supplement beta-alanine je sportprestaties?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten zoek je hier!
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
bewerkte-voeding
FIT.nl / Nieuws / Wetenschap / Onderzoek: hangt het eten van zwaar bewerkte voeding samen met depressieve symptomen?

Wetenschap

Onderzoek: hangt het eten van zwaar bewerkte voeding samen met depressieve symptomen?

Wetenschap

"Eet beperkt bewerkt" is één van onze adviezen. Nieuw onderzoek toont wederom aan waarom. Lees er hier meer over.
Auteur: Erik Huizenga, BSc.Leefstijlcoach
Gepubliceerd: 17 september 2019
Laatste update: 28 oktober 2019
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Dat het eten van veel zwaar bewerkte voeding* het risico vergroot op fysieke gezondheidsklachten is in meerdere onderzoeken aangetoond [1,2]. Maar hoe zit het eigenlijk met je mentale gezondheid? Heeft het eten van zwaar bewerkte voeding daar ook invloed op?

*Voor de verduidelijking: zwaar bewerkt voedingsproducten zijn bijvoorbeeld chips of koekjes. Onbewerkte voedingsproducten zijn verse voedingsproducten, zoals groente en fruit. Ook een glas sinaasappelsap is licht bewerkt.

Wat is er al bekend over dit onderwerp?

  • Uit eerder onderzoek komt naar voren dat een gezond voedingspatroon het risico op een depressie kan verminderen [3-5]. En een voedingspatroon met met veel bewerkte voedingsproducten samenhangt met een slechtere mentale gezondheid [4-5].

Wat voegt dit onderzoek toe?

  • Binnen dit cohortonderzoek is opnieuw een samenhang gevonden tussen het eten van zwaar bewerkte voeding en het risico op een depressie [6]. Oftewel, hoe groter het gedeelte van iemands dieet bestond uit zwaar bewerkte voeding, hoe groter het risico op het ontwikkelen van een depressie.

Het onderzoek

Deze studie is een onderdeel van het grootschalige NutriNet-Santé cohortonderzoek. Het onderzoek werd gedaan onder 20.380 vrouwen en 6.350 mannen, in leeftijd variërend tussen de 18 en 65 jaar. De respondenten hadden geen depressieve symptomen bij de start van het onderzoek. De deelnemers werden 5.5 jaar gevolgd. In deze periode kregen 2221 respondenten last van depressieve symptomen.

De resultaten

Uit dit onderzoek komt naar voren dat, hoe groter het gedeelte van iemands dieet bestond uit zwaar bewerkte voeding, hoe groter het risico op het ontwikkelen van een depressie. Wat hier precies de verklaring voor is, is nog onduidelijk.

Een mogelijke verklaring is dat veel zwaar bewerkte voeding stoffen bevat die een negatieve invloed hebben op onze darmflora. Een niet goed werkende darmflora hangt samen met mentale gezondheidsklachten. Maar over de werking van de darmflora is nog te weinig bekend om alleszeggende uitspraken over te doen. Dit heeft er mede te maken met dat veel onderzoeken gedaan zijn bij muizen. En die resultaten zijn niet altijd 1 op 1 te vertalen naar mensen.

Kanttekeningen

Er zijn wel een aantal kanttekeningen bij dit onderzoek te plaatsen, waaronder de volgende:

Ten eerste is het mogelijk dat sommige voedingsproducten verkeerd geclassificeerd zijn en bijvoorbeeld wel in de groep van zwaar bewerkte voedingsproducten thuis hoorden.

Ten tweede zijn er nog veel andere factoren die ten grondslag kunnen liggen aan het ontstaan van een depressie. Bijvoorbeeld een ingrijpende gebeurtenis. Met dit onderzoek kan de invloed van deze gebeurtenissen op het ontwikkelen van een depressie niet uitgesloten worden.

Ten slotte is het lastig om met de gekozen onderzoeksopzet te bepalen of het eten van bewerkte voeding het risico vergroot op een depressie of dat mensen met een depressie eerder grijpen naar zwaar bewerkte voeding. Allebei de opties zouden waar kunnen zijn. Dit is de bekende discussie over de oorzaak gevolg-relatie. Om meer duidelijkheid hierover te krijgen zou gekozen moeten worden voor een gecontroleerde interventiestudie.

Ondanks deze beperkingen geeft dit onderzoek nieuwe inzichten in de relatie tussen zwaar bewerkte voeding en het risico op een depressie.

Referenties

[1] Rico-Campa, A, et all. (2019) Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ 2019; 365 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.l1949

[2] Schnabel, L., Kesse-Guyot, E., Allès, B., Touvier, M., Srour, B., Hercberg, S., … & Julia, C. (2019). Association Between Ultraprocessed Food Consumption and Risk of Mortality Among Middle-aged Adults in France. JAMA internal medicine.

[3] Rahe, C., Unrath, M., & Berger, K. (2014). Dietary patterns and the risk of depression in adults: a systematic review of observational studies. European journal of nutrition, 53(4), 997-1013.

[4] Lai, J. S., Hiles, S., Bisquera, A., Hure, A. J., McEvoy, M., & Attia, J. (2013). A systematic review and meta-analysis of dietary patterns and depression in community-dwelling adults. The American journal of clinical nutrition, 99(1), 181-197.

[5] Li, Y., Lv, M. R., Wei, Y. J., Sun, L., Zhang, J. X., Zhang, H. G., & Li, B. (2017). Dietary patterns and depression risk: a meta-analysis. Psychiatry research, 253, 373-382.

[6] Adjibade, M., Julia, C., Allès, B., Touvier, M., Lemogne, C., Srour, B., … & Kesse-Guyot, E. (2019). Prospective association between ultra-processed food consumption and incident depressive symptoms in the French NutriNet-Santé cohort. BMC medicine, 17 (1), 78.

Auteur
Leefstijlcoach
Geschreven door: Erik Huizenga, BSc.
Erik Huizenga is schrijver, coach en gedragsexpert bij FIT.nl. Hij haalt er veel voldoening uit als hij ziet dat mensen echt wat aan zijn tips hebben en vaardigheden opdoen waarmee ze meer grip krijgen op hun leefstijl. Zijn focus ligt hierbij op gewoonteverandering. Erik houdt van wielrennen, hardlopen en fitness. Naast al deze uitsloverij leest hij geregeld een boek of komt hij op een festival met onverwachte danspasjes. 🕺 Opleiding: BSc. Sociologie. Universiteit van Groningen & gecertificeerd Smartsize me-coach. Hij is mede-auteur van het succesvolle boek en stappenplan de FIT Methode. Ervaring: Erik heeft gewerkt als personal trainer en bootcamptrainer. Daarnaast heeft hij jarenlang ervaring in het schrijven van wetenschappelijk onderbouwde artikelen en online en offline coaching. Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Nieuw onderzoek: “Eiwitshake zorgt nauwelijks voor meer spiergroei”

    Nieuw onderzoek: “Eiwitshake zorgt nauwelijks voor meer spiergroei”

    Door Erik Huizenga
  • Wat werkt beter: creatine voor of na de training?

    Wat werkt beter: creatine voor of na de training?

    Door Jeroen van der Mark
  • Buiten sporten in de wintermaanden: een aantal voordelen op een rij

    Buiten sporten in de wintermaanden: een aantal voordelen op een rij

    Door Redactie FIT.nl
  • Calorieën vermelden op de menukaart, moeten we dit willen?

    Calorieën vermelden op de menukaart, moeten we dit willen?

    Door Neeke Smit

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact