Kortere dagen, kou en wisselvallig weer. Voor veel fitnessfanaten is de winter een tijd om vooral binnen te sporten. Maar naar buiten gaan om te sporten (en bij voorkeur in de natuur) is ook in deze donkere maanden helemaal geen slecht idee! We zetten een aantal voordelen voor je op een rij.
Inhoudsopgave
Buiten zijn geeft ons een blij en positief gevoel
Een overzichtsartikel van de universiteit van Exeter naar de invloed van beweging in de buitenlucht op het mentale en fysieke welzijn laat zien dat een activiteit die we uitvoeren in een park of bos ons een blijer en positiever gevoel geeft dan een indoor workout [1]. Ruim 800 mensen deden dezelfde oefening zowel buiten als binnen en gaven later aan de oefening in de buitenlucht meer te associëren met positieve energie, vrolijkheid en vitaliteit. Dit zal vast herkenbaar zijn voor de meeste mensen: hoewel de stap om naar buiten te gaan soms enorm is, is de voldoening later ook groot wanneer je later op de bank neerploft (en alsnog die dikverdiende warme chocolademelk naar binnen werkt).
Overigens blijkt uit hetzelfde literatuuronderzoek dat mensen die de workout buiten hadden gedaan, ook eerder geneigd waren deze nog eens te herhalen dan zij die de workout in een binnenruimte deden.
Buiten sporten geeft je meer energie en gaat stress tegen
Voel je je eens sloom of suf, of gewoon moe na een drukke werkdag? Dan is (buiten)sport een perfecte manier om jezelf weer op te laden. Vaak merk je dat je na een work-out weer boordevol energie zit. Onderzoekers van de universiteit van Rochester rapporteren dat een buitentraining van twintig minuten een vergelijkbare boost geeft als een flinke kop koffie [2]!
In ons hedendaagse drukke leventje hebben we geregeld periodes waar de hectiek leidt tot de nodige spanningen. Stress komt dan ook bij veel mensen voor en lijkt tegenwoordig bijna normaal. In een natuurlijke omgeving zijn kan een middel zijn om stress te bestrijden en te kunnen ontspannen. Dit blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit van Basel uit 2014. Onderzoekers ontdekten dat blootstelling aan natuurlijke omgeving een kalmerend effect heeft op mensen met stressverschijnselen [3].
Gewoon even naar buiten voor een wandeling of workout in een park, langs een kanaal of in het bos is een goede manier om te ontspannen. Het effect van de natuurlijke omgeving is zelfs dermate sterk dat uit onderzoeken is gebleken dat alleen al het kijken naar foto’s van mooie landschappen positieve invloed kan hebben op de stress-levels [4] of zelfs op fysiek gebied herstel kan bevorderen [5].
Goed voor de concentratie
Buiten sporten kan goed zijn voor je concentratie. Uit een onderzoek van de universiteit van Illinois blijkt dat kinderen met ADHD na een wandeling van twintig minuten buiten in een natuurlijke omgeving zich veel beter konden focussen op een taak dan na een wandeling in een druk stadsdeel [6]. De conclusie van dit onderzoek is dat onze fysieke omgeving een invloed heeft op concentratie en dat het goed kan zijn om af en toe een rustige natuurlijke omgeving op te zoeken, zeker in hectische tijden.
Buiten zijn stimuleert de zintuigen
Altijd maar binnen sporten kan monotoon worden. Hoewel het je op korte termijn fysiek en geestelijk best kan stimuleren, zal je op lange termijn buiten zijn toch wel missen. Een natuurlijke omgeving kan ons een gevoel geven van “er even lekker uit zijn” en kan tevens een inspirerende werking hebben op ons. De omgeving stimuleert onze zintuigen door geluiden, geuren: buiten is nu heel wat anders meer te zien, voelen en te ruiken dan binnen in een hal die je ook al op je duimpje kent.
Versterk je immuunsysteem
Enigszins verrassend is dat uit een Japans onderzoek is gebleken dat wanneer je jezelf blootstelt aan een bosrijke omgeving, je je immuunsysteem mogelijk versterkt [7]. Proefpersonen lieten na een wandeling van twee uren in het bos een stijging zien van maar liefst vijftig procent van de zogenaamde natural-killercellen in het lichaam. Deze cellen (lymfocyten) spelen een belangrijke rol binnen ons immuunsysteem. De wetenschappers vermoeden dat de in de lucht zwevende bacterïen die ter bescherming worden uitgestoten door onder andere paddestoelen en andere schimmels op bomen en planten mogelijk ook een positieve uitwerking hebben op de mens en zijn gezondheid.
Goede mentale en fysieke voorbereiding op wedstrijden
Sportevenementen kunnen onder allerlei omstandigheden plaatsvinden. In de regen, met vrieskou, met hitte en met harde wind. Zo doe ik zelf eind december ieder jaar mee aan een trailrun van dertig kilometer. Het ene jaar in de vrieskou met een pak sneeuw onder de voeten en een bijtende wind, het andere jaar in een winters zonnetje met zeven graden en amper wind. Als wedstrijdloper vind ik het goed om me af en toe bloot te stellen aan slechtere weersomstandigheden. Bij mooi weer valt een wedstrijd dan extra mee. En ach, zeg nou zelf: het is toch ook best stoer om je workout gewoon te doen in de regen of de kou?
Tegengaan van verkoudheid en een winterdepressie
In Nederland komt een strenge winter niet vaak voor, maar als het eens zo ver is, kun je gewoon naar buiten voor een workout. Het biedt zelfs voordelen. Resultaten van een Koreaans onderzoek in 2014 suggereren dat je met geregeld sporten de kans op een verkoudheid flink verkleint [8]. Daarnaast is gebleken dat regelmatig actief zijn in de koude buitenlucht een uitstekend medicijn is tegen een zogenaamde winterdepressie (voornamelijk veel voorkomend in noordelijk gelegen landen). Onderzoekers hebben zelfs geconstateerd dat beweging tot vier keer beter kan werken dan de voorgeschreven antidepressiva [9].
Last but not least: frisse lucht
Zit je de hele dag al binnen en wil je nog gaan sporten? Dan is het niet onverstandig om naar buiten te gaan om dit te doen. De frisse buitenlucht heeft diverse effecten op het lichaam. Niet alleen hebben hersenen baat bij zuurstofrijke lucht om goede te functioneren. Ook reinig je de longen en werkt het inademen van verse lucht verlagend op je bloeddruk en hartslag. Uiteraard is het wanneer je dan naar buiten gaat het best om echt de natuur in te gaan, weg van verontreinigend verkeer.
Prima alternatief voor de gym
Hoewel je buiten in het park natuurlijk niet al de instrumenten hebt zoals je die hebt in de sportschool, is het goed mogelijk om met wat creativiteit een goede full body workout neer te zetten. Combineer hardlopen bijvoorbeeld met setjes walking lunges, squats, dips en push-ups. Een gezond en leuk alternatief voor de mensen die steevast meerdere keren per week binnen sporten. Inspiratie nodig? Dan kun je je bijvoorbeeld aansluiten bij een bootcamp trainer bij jou in de buurt.
Hup, naar buiten!
Kortom: tijd om naar buiten te gaan in deze wat koudere en donkere maanden! Heb je wat support nodig, dan kun je uiteraard ook op zoek naar een bootcampgroep bij jou in de buurt. Bij voorkeur in een bosrijke omgeving of een park, maar ook in een stedelijke omgeving kun je al voordelen hebben ten opzichte van binnen sporten.
Vertel mij hieronder wat jouw ervaring is met buiten sporten. Vrees je de kou, wind en regen of trotseer je alle weersomstandigheden?
Met bootcamp heb ik echt een hekel aan regen en koude wind. Maar als ik eenmaal thuis ben van de training voel ik me toch wel een beetje trots.
Gewoon naar buiten gaan!