Het lijkt er op dat we het steeds lastiger vinden om alleen te zijn. En als we dan even geen gezelschap hebben, voelen we vaak de noodzaak om onszelf constant te vermaken.
Maar in je uppie zijn en verveling is juist goed en heeft ook zo z’n voordelen. Ik ben daarom ook een groot voorstander van regelmatig alleen zijn. In dit artikel leg ik je uit waarom.
Mensen zijn sociale wezens. We helpen elkaar om te overleven én om ons gelukkig te voelen. Vandaar dat we graag gezelschap zoeken. Maar geregeld alleen zijn biedt ook verschillende voordelen, namelijk:
- Alleen zijn biedt de ruimte om ervaringen te verwerken [2].
- Je hebt de tijd om je eigen mening te vormen, omdat je minder beïnvloed wordt door de mening van anderen [2].
- Af en toe alleen zijn helpt waarschijnlijk om je beter te verplaatsen in een ander [3]. Een verklaring hiervoor is dat je daardoor beter onderscheid leert te maken tussen je eigen emoties en die van anderen.
Wat is een gezonde balans?
Af en toe alleen willen zijn is niet erg, maar je kunt er ook te ver in doorslaan. Het belangrijkste is dat je geen sociale situaties uit de weg gaat, terwijl je diep van binnen weet dat het goed voor je is om onder de mensen te zijn.
Jezelf afsluiten van sociaal contact kan leiden tot een negatieve spiraal, waarbij je steeds meer sociale situaties gaat vermijden. Je kunt daardoor bijvoorbeeld onvoldoende je gevoelens en ervaringen delen en kunt blijven hangen in negatieve gedachtes.
Het is raadzaam om iets aan je situatie te veranderen als je te veel last hebt van eenzaamheid. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.
Gelukkig alleen zijn? Word je eigen beste vriend
Nu vraag je je misschien af: dat alleen zijn, hoe doe ik dat? Het klinkt misschien wat cheesy, maar het begint eigenlijk door een vriendschap met jezelf te sluiten. Want dan ben je voor je gevoel veel minder alleen. Je bent immers een groot deel van je leven met jezelf opgescheept. Het is dan ook handig om te leren tevreden zijn met jezelf en jezelf te kunnen vermaken, zonder daar ‘de ander’ voor nodig te hebben.
Dit betekent overigens niet dat je in je Remi op de hei moet gaan leven voor ultiem geluk. Maar het is belangrijk dat je contact met anderen niet als een noodzakelijkheid stelt en altijd maar afleiding zoekt om maar niet alleen te hoeven zijn.
Zo’n stoïcijnse levensinstelling bereik je niet in één dag. Dit vergt veel training en reflectie.
Een goede start maak je bijvoorbeeld door minder vaak je mobiel te pakken als je aan het wachten bent op de bus of in de supermarkt staat. Richt je in plaats daarvan op dat moment op je eigen eigen overpeinzingen en geniet van wat er gebeurt in je omgeving.
In het begin kan dit misschien wat onwennig zijn. Maar je zul merken dat deze training waarbij je je overgeeft aan jezelf en je gedachtes waarschijnlijk voor meer rust zorgt.
Een andere oefening is om niet altijd alle avonden vol te plannen met afspraken met anderen. Plan geregeld een avondje voor jezelf in. Ga een stuk fietsen in je eentje en geniet van een kopje koffie op een terras met een tijdschrift of krantje. Of ga gewoon een dagje lekker in huis aanrommelen en zet je telefoon op de stilstand.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met bewust de afzondering opzoeken. Voel jij je onrustig als je alleen bent? Of heb je het gevoel dat je leven niet leuk genoeg is zonder gezelschap? Laat het hieronder weten in een reactie!