Denk je dat jij zelf kiest welke producten je meeneemt uit de supermarkt? Je wordt helaas meer beïnvloed dan je denkt. Framing kan je bijvoorbeeld verleiden om ongezondere keuzes te maken. Zonder dat je dit doorhebt.
Eerder schreef ik een artikel over nudgen en hoe dit kan helpen om gezondere keuzes te maken. Een andere methode die invloed heeft op jouw voedingskeuzes is framing. Bij framing wordt gekozen voor woorden en beelden die de aspecten benadrukken waarvoor de potentiële kopers het vatbaarst zijn.
Zo kiest een fabrikant van vruchtensappen bewust voor het gebruik van vage begrippen als ‘gezond’, ‘natuurlijk’, ‘ambachtelijk’ en ‘vers’ op verpakking met. Dit om een overdreven positief beeld te geven van het sap. Deze kreten, evenals ‘vetvrij’ en ‘natuurlijke suikers’, zorgen ervoor dat jij onbewust eerder geneigd bent zo’n product te kopen. Omdat je denkt dat dit gezonder is. Terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Framen maakt aantrekkelijker
Positieve framing maakt producten aantrekkelijker. Een voorbeeld: stel, je ziet in de winkel twee soorten yoghurt liggen. De één bevat 25% vet en de ander is 75% vetvrij. Voor welke yoghurt zou jij dan kiezen? Waarschijnlijk voor de yoghurt die 75% vetvrij is. Omdat de positieve eigenschap benoemd wordt klinkt het gezonder. En dat terwijl beide opties hetzelfde zijn [1].
Misleiding door framing
Een product dat geframed wordt als gezond, kan de illusie wekken dat het weinig calorieën bevat of daadwerkelijk gezond is. Maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Maar ook een term als ‘zonder toegevoegde suikers’ kan je misleiden. Je lichaam reageert namelijk hetzelfde op natuurlijke suikers als op toegevoegde suikers. En een product zonder toegevoegde suikers is niet per definitie suikervrij. Vaak voegen ze sap of concentraat toe, maar dit zijn dan geen toegevoegde suikers.
Ook ons brein laat zich voor de gek houden door framing. Zo denken we dat we van chips met 30% minder calorieën gerust meer kunnen eten. Waardoor we uiteindelijk op dezelfde of een grotere hoeveelheid calorieën uitkomen dan wanneer we gewone chips eten. In een onderzoek aten deelnemers bijvoorbeeld 35% meer koekjes wanneer er verteld werd dat deze gezonde ingrediënten bevatten. Terwijl ze stiekem alsnog veel suiker bevatten. Toch niet zo’n gezonde keuze dus.
Laat je niet voor de gek houden
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En dit geldt ook voor framing. Wat je het beste kunt doen als je weer een ‘suikervrij’ product in je boodschappenmand wilt leggen? Check het etiket (en lees hier handige tips hiervoor). Dan weet je of je ook daadwerkelijk een gezonde keuze maakt. En laten we hopen dat de fabrikanten uiteindelijk deze methode gaan gebruiken om ons echt gezonder te laten eten.
Ik ben benieuwd. Laat jij je verleiden door kreten op een etiket om een product eerder te kopen? Laat het me weten in een reactie in de FIT.nl community.