Dit artikel bevat 4 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.
Auteur: Onderzoeker en docent
Gepubliceerd: 21 december 2018
Laatste update: 12 mei 2022
Freerunning is op dit moment een van de snelst groeiende sporten. Waarschijnlijk heb je al eens filmpjes gezien van de waaghalzen die spectaculaire sprongen doen, over hoge obstakels lopen en prachtige salto’s maken. Door middel van rennen, springen, hangen en klimmen baant de freerunner zijn eigen weg door de stad of door de natuur. Het lijkt alsof deze sport niet voor iedereen is weggelegd, maar ondanks de waaghalzerij draait het niet alleen maar om de kick. Wat is de gedachte achter de freerunning lifestyle?
Inhoudsopgave
Geschiedenis van freerunning
Wat is freerunning nou precies? Om dit goed te snappen, hebben we een klein beetje geschiedenis nodig.
In de jaren 80 had een groep jongeren in Parijs het doel mentaal en fysiek sterker te worden. Ze daagden elkaar uit om willekeurige objecten in de buitenlucht op te tillen of te verplaatsen, en om ergens op te klimmen of ergens naartoe te springen. De focus verschoof steeds meer naar het verplaatsen van hun eigen lichaam, mede geïnspireerd door stormbanen van het leger. Zo bedachten ze steeds meer technieken om obstakels te overwinnen in de omgeving. Zij noemden dit l’art du deplacement, oftewel de kunst van het voortbewegen. Dit is het prille begin van het freerunning wat we nu kennen. [1]
Persoonlijke ontwikkeling
Freerunning draait dus om persoonlijke uitdaging en ontwikkeling. Obstakels zijn geen beperking, ze bieden juist mogelijkheden. Je kunt om een hekje heen lopen, maar je kunt er ook overheen springen. Je kunt de trap pakken, maar je kunt ook een muur op klimmen. Obstakels kunnen technisch moeilijk zijn, het kan kracht kosten of het kan angst opwekken. Wat al deze obstakels gemeen hebben, is dat ze voor de freerunner uitdaging bieden. En geen enkele uitdaging is hetzelfde. Hierdoor blijft het altijd leerzaam.
Wat houdt freerunning precies in?
Persoonlijke uitdaging klinkt heel mooi, maar wat oefent een freerunner nou precies? De basis van het freerunnen is terug te brengen naar balans houden, rennen, springen, hangen en klimmen. Met behulp van deze basistechnieken zijn er overal in de stad oefeningen te vinden. Dit varieert van makkelijk en veilig tot moeilijk en gevaarlijk voor een ongetraind persoon.
Zo wordt balans getraind door middel van lopen over smalle muurtjes of hekjes. Dit kan veilig worden opgebouwd door laag te beginnen. Zo kun je prima uitvinden hoe je een techniek uitvoert zonder al te veel risico te lopen.
Springen is al wat spannender om te oefenen. Maar ook hiervoor hoef je geen onnodige risico’s te nemen om het te leren. Je kunt in het gras of op de stoep beginnen met springen uit stand. Je kunt bijvoorbeeld proberen van de ene naar de andere stoeptegel te springen. Beheers je deze techniek met een goede landing, dan kun je van het ene naar het andere muurtje springen. Deze manier van progressie doet niks onder aan sprongen die spectaculair zijn voor de kijkers! Alles op zijn tijd.
Voor hangen en klimmen zijn ook overal obstakels te vinden. Een simpel voorbeeld dat we allemaal uit onze jeugd kennen, is het beklimmen van een boom. Dit lijkt misschien een kinderachtige bezigheid, maar je zult versteld staan van hoe lastig en leerzaam sommige bomen kunnen zijn! Natuurlijk kun je ook in de stad veel klimmen. Probeer bijvoorbeeld eens uit of je al dan niet met aanloop in staat bent om op een middelhoge muur te klimmen. Gebruik gerust je hele lichaam! Met behulp van handen en voeten kun je meer dan je denkt.
Wat levert deze trainingsmethode precies op?
Zoals je ziet, bestaat freerunning uit een heel grote variatie aan oefeningen. Op deze manier train je bijna alles wat je kunt doen met het lichaam. Coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht, snelheid. Je beperkt je nooit tot bepaalde spiergroepen, waardoor je een full body workout krijgt. Zo voelt het alleen niet, omdat je zo bezig bent met de technieken die je uit probeert te voeren.
Ook mentaal blijf je scherp: vaak komt het voor dat een obstakel overwinnen in het begin eng is. En de freerunner zoekt natuurlijk steeds nieuwe obstakels op. Door continu aan je angsten bloot te worden gesteld, leer je hier goed mee omgaan. Uiteindelijk went dit gevoel en kun je het altijd toepassen, niet alleen met freerunning.
Door freerunning leer je heel goed je lichaam en geest kennen. [2] Je gaat constant nieuwe uitdagingen aan die om een nieuwe aanpak vragen. Dit is een heel persoonlijk proces, waardoor je vaak moet uitvinden wat voor jou werkt.
Freerunning is voor iedereen
Iedereen kan zich ontwikkelen door middel van persoonlijke uitdagingen. Of je nou jong of oud bent, man of vrouw, veel sportervaring hebt of weinig. Het draait bij freerunning niet om wie het verste kan springen of de mooiste sprong kan maken. Als het een uitdaging is om over een hekje te balanceren, is dit een geweldige manier om je coördinatie te trainen. Als je het beklimmen van een muurtje zwaar vindt is het een mooie manier om sterker te worden. Het is dus helemaal niet nodig om spectaculaire dingen te doen om het beste uit jezelf te halen in het freerunnen. Wat eerst moeilijk voor je was kan na een aantal freeruntrainingen makkelijk worden. Het ultieme gevoel van vrijheid. Freerunners krijgen zelfs een nieuwe kijk op hun omgeving. [3] Zo ontwikkel je jezelf in de breedste zin van het woord!
Hoe begin ik nu met freerunnen?
Ondanks dat iedereen zichzelf uitdaagt met freerunning sta je er nooit alleen voor. Je hoeft dus niet alleen de straat op zonder dat je weet waar je moet beginnen. Veel freerunners zijn bereid om beginners te helpen de basis onder de knie te krijgen. Tegenwoordig kun je zelfs op veel plaatsen in Nederland terecht voor georganiseerde lessen. Zelfs de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie is betrokken bij het ontwikkelen van een standaard voor het geven van freerunlessen. [4] Zo blijft het beoefenen van deze sport veilig en aantrekkelijk voor iedereen.
Samenvatting
Freerunning is een sport die door iedereen beoefend kan worden. Door het vinden van persoonlijke uitdaging in je omgeving ontwikkel je je hele lichaam op zowel kracht als coördinatie. Daarnaast krijg je meer zelfvertrouwen en leer je omgaan met alledaagse angsten. Juist doordat het zo’n persoonlijke sport is en doordat de freerungemeenschap altijd klaar is om nieuwe mensen te helpen, kan iedereen freerunning gebruiken om fit te worden!