Een extensieve intervaltraining is een trainingsmethode die veel sporters gebruiken. Deze trainingsmethode is vrij zwaar en is goed voor je uithoudingsvermogen. De hartfrequentie is dezelfde als bij een intensieve duurtraining, maar de snelheid zal iets hoger liggen. Ook is er sprake van periodes van herstel, tussen de intervallen door.
De snelheid van de verschillende herhalingen moet constant blijven. Bij deze trainingsmethode is pauze erg belangrijk. In de pauze krijgt het hart een belangrijke trainingsprikkel, die maakt dat het aërobe uithoudingsvermogen wordt verbeterd. De rustperiode tussen de intervals wordt ook wel aangeduid als “lonende pauze”. Dit komt doordat er in de overgang van arbeid naar rust veranderingen optreden in de slagfrequentie en het slagvolume.
Tijdens arbeid wordt zoveel mogelijk bloed in de circulatie rondgepompt. Als na het stoppen van de arbeid de hartfrequentie snel daalt, moet het slagvoluime per hartslag groter worden, omdat het bloedaanbod naar het hart nog erg groot is. Met minder slagen wordt dezelfde hoeveelheid bloed rondgepompt. Er wordt bij deze interval getraind op 70-80% van de maximale hartslag.