Inhoudsopgave
Wat is een enzym?
Een enzym is een zogenoemde katalysator (een katalysator is in de scheikunde een stof die de snelheid van een specifieke chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden.) die een specifieke chemische reactie in een levend wezen kan laten verlopen. Het enzym maakt de reactie mogelijk of versnelt de reactie, zonder daarbij zelf te worden verbruikt of van samenstelling te veranderen.
Een voorbeeld is het enzym Invertase (E1103) dat gewone suiker (sucrose) splitst in de twee enkelvoudige suikers waaruit het bestaat. Daardoor wordt een levensmiddel zoeter zonder nog meer calorieën toe te voegen. Invertase mag in vele voedingsmiddelen gebruikt worden. Het komt bij voorbeeld voor in sommige pralines.
De stof waar het enzym op inwerkt en die nodig is voor de stofwisseling heet het substraat. Tijdens de reactie gaat het enzym kortstondig een binding aan met het substraat. Dit gebeurt voor elk enzym op een eigen manier, doordat elk enzym specifiek is.
Twee soorten enzymen
Enzymen die helpen bij het opbouwen (assimilatie), zoals bij fotosynthese of enzymen die helpen afbreken (dissimilatie), zoals bij de vertering.
Hoe worden enzymen gemaakt?
Enzymen zijn eiwitten en worden aangemaakt in alle organismen: van bacteriën, mensen tot schimmels, planten en dieren. Voor de aanmaak ervan zijn in een aantal gevallen vitamines nodig. Enzymen bevinden zich ook in voeding, voor zover dat niet (langdurig) verhit is geweest. Enzymen spelen een bepalende rol spelen in het geheel van reacties binnen de cel de werking beïnvloeden.