Het is het jaar 2025. Een nieuw televisieprogramma is op de buis, ‘Jouw schema, mijn schema’. Hierin ruilen twee compleet verschillende mensen twee maanden van trainings- en voedingsschema. Je raadt het al: dit loopt voor beide deelnemers niet goed af. De één raakt overbelast, de ander eet te weinig en te veel dingen die hij niet lust. Voor beiden een ware strijd en uitputtingsslag.
Als dat gevolg van die ruil van schema’s jou logisch in de oren klinkt, waarom krijg ik dan alsnog dagelijks vragen als “Heb je voor mij het beste schema wat je hebt? Ik wil deze keer echt alles eruit halen.” En waarom zijn we zo vaak geneigd het schema van een ander te willen overnemen?
Ik krijg de kriebels van zulke verzoekjes. Omdat het beste schema niet bestaat. Of een ultiem trainingsschema wat perfect werkt. Waarom? Dat leg ik je uit.
Coaching is maatwerk
Veel klanten zijn nog steeds op zoek naar het ultieme schema, zoals dat van hun megaslanke of gespierde idool. Denk aan de modellen die een wortelregime volgen of de intens gespierde Arnold Schwarzenegger die vol doping een superzwaar schema volgde met een trainingsvolume waarvan jij in no-time in de kreukels ligt.
Denk jij dat je als reguliere sporter met een druk sociaal en werkleven dit ook aankan? Los van de jarenlange trainingservaring en belasting die je nodig hebt?
Nee, natuurlijk niet. Ook is de eerste reactie op een transformatie-foto vaak “welk schema heb je gebruikt”?, of “wat eet je precies?”.
Je snapt het denk ik al. Coaching en advies is maatwerk. Kopieer daarom niet wat een ander doet. En kies je eigen pad. Laat je (0nline) coachen zodat je veel sneller je persoonlijke doelen bereikt, met schema’s die bij jouw voorkeuren en leefstijl passen.
Neem de tijd
Deze situatie zie ik ook zo vaak bij sporters. Je hebt een paar maanden of jaren getraind en komt niet meer vooruit. Je zoekt een nieuw schema en probeert dit een aantal weken. Vervolgens pak je na een teleurstellend resultaat wéér een nieuw schema met totaal andere oefeningen en een andere filosofie. Het resultaat? Noppes!
Hoe komt dat veel sporters hier vastlopen? Omdat ze op zoek zijn naar het beste schema van ‘een ander’ en niet kijken naar de redenen waarom iets wel of niet werkt voor hen persoonlijk.
Kortom: kijk kritisch naar je schema. Houd je progressie bij en werk aan de zwakke punten van jouw bewegingen.
Hierdoor word je sterker, sneller en werk je doelgerichter aan je doel.
Heb je hier hulp bij nodig? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek met online coaching.
Alles lezen over spieropbouw? In het boek STERKER leg ik je uit hoe je zo effectief mogelijk traint.