Er heerst veel discussie over het gebruik van energiedrankjes. Vooral onder jongeren is het populair en wordt het regelmatig gedronken. Gezondheidsinstanties waarschuwen voor de mogelijk nadelige gezondheidseffecten van deze dranken en op verschillende scholen zijn ze al verboden. Ik vroeg me af: moet er een algemeen verbod op energiedrankjes komen? En als er zoiets komt, hoe moet zo’n verbod er dan uitzien?
Meerdere specialisten maken zich zorgen over het gebruik van energiedranken onder kinderen. Zo riep kinderarts Rolf Pelleboer op tot een algeheel verbod op het gebruik van energiedranken onder de dertien jaar. Cardioloog Janneke Wittekoek benoemt dat energiedranken tot een overbelasting voor het hart kunnen leiden en fatale hartritmestoornissen tot gevolg kunnen hebben. Arjan Kuipers, gespecialiseerd in de hersenontwikkeling bij kinderen, maakt zich ook zorgen. Gebruik van energiedrankjes kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel negatief beïnvloeden. Dat deze zorgen niet overdreven zijn blijkt ook uit het feit dat kinderen en jongeren steeds vaker worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een overmatige inname van energiedrank. Het gebruik onder studenten en jongvolwassenen ligt daarnaast ook redelijk hoog. De nacht doorkomen op energiedrank om nog even te leren voor dat tentamen is niet zeldzaam. Ondanks dat de risico’s van gebruik op latere leeftijd een stuk lager liggen, heeft energiedrank alsnog een negatieve invloed op onder andere het gewicht voor deze leeftijdscategorie. Lees meer over de nadelige effecten van energiedranken in dit artikel.
Vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s adviseert het Voedingscentrum kinderen tussen de 13-18 jaar om maximaal 1 blikje energiedrank per dag te drinken. Kinderen onder de 13 jaar wordt geadviseerd om helemaal geen energiedrank te drinken. In 2014 hadden al 140 scholen een algeheel verbod op energiedranken doorgevoerd. Daarnaast wordt er gepleit om net als voor alcohol een leeftijdsgrens te stellen voor het kopen van energiedranken. De minimale leeftijd zou dan 13 jaar worden.
Natuurlijk zijn er ook partijen die zeggen dat het allemaal wel meevalt met de risico’s. Volgens Raymond Gianotten, directeur van de Vereniging Frisdranken, Water en Sappen (FWS), zijn energiedranken niet gevaarlijk. Maar overdaad schaadt wel. Dit geldt voor alles wat je te veel eet en drinkt.
Ondertussen sponsort energiedrankgigant Red Bull meerdere atleten die aan adrenalinesport doen, zoals Max Verstappen en Jon Ollson. Ook in games, pop-upreclames en op festivals zie je regelmatig reclame voor energiedrank voorbij komen.
Energiedranken staan onder jongeren bekend als ‘stoer’. Als je een flesje water drinkt, hoor je er niet bij. Daarnaast zijn de trendy vormgegeven energyboosters niet duur. De merkvrije energiedranken zijn vaak goedkoper dan een flesje water of frisdrank. De prijs van een blikje ligt tussen de €0,25 en €2,- . Het risico op een overdaad aan energiedrank wordt hierdoor alleen maar groter. Kinderen kennen de risico’s van energiedranken niet of denken hier onvoldoende over na.
Mijn mening
Ik vraag me af of het verbieden van energiedranken de oplossing is om het overmatige gebruik onder jongeren te verminderen. Er zijn genoeg jongeren die af en toe een blikje nemen, wat niet meteen extreem ongezond hoeft te zijn. Zouden ze bij een verbod geen andere wegen vinden om aan de energiedrank te komen zoals je ook bij alcohol ziet? Of educatie de oplossing is betwijfel ik. Al denk ik wel dat dit kan meehelpen het probleem in te perken. Het moge duidelijk zijn dat het gebruik van energiedranken, vooral onder jongeren, schadelijk is voor de gezondheid en dat we hier iets aan moeten doen.
Via de InstaPoll hebben we jullie gevraagd of jullie voor of tegen een verbod zijn van energiedranken. 55% (268) was voor, 45% (223) was tegen. Een onderwerp dat dus veel discussie oplevert. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening. Is een verbod een oplossing, of zijn andere maatregelen nodig? En welke oplossingen zouden dit zijn? Laat het hieronder weten in een reactie.
Geef een antwoord