Afgelopen weken hebben we onderzoek gedaan naar het gebruik van doping. De enquête is anoniem door zowel vrouwen (34%) als mannen (66%) ingevuld. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 33 jaar. Lees hier de resultaten!
Inhoudsopgave
Doping
Uit de enquête blijkt dat gemiddeld 6,3% van de ondervraagden wel eens doping heeft gebruikt en 9,7% (mannen 12,6% – vrouwen 3,9%) overweegt om (weer) doping te gaan gebruiken. Als we kijken naar de verdeling tussen mannen en vrouwen, heeft 7,8% van de mannelijke (kracht)sporters ooit doping gebruikt en 3,3% van de vrouwen.
Van de verschillende soorten dopingmiddelen wordt testosteron met 27% het meest gebruikt, gevolgd door Winstrol (19%) en Deca (17%). Slechts 2% van de ondervraagden maakt gebruik van groeihormonen.
Supplementen
Tevens blijkt uit het onderzoek dat 90,2% gelooft in het gebruik van supplementen en 85% gebruikt het daadwerkelijk. Daarvan gebruikt ongeveer een derde eiwitten en 17,9% creatine. Daarnaast gebruikt 14,5% bcaa’s en 11,7% een pre-workout supplement.
Onderlinge relaties
Verder is in dit onderzoek gekeken naar de onderlinge relaties van supplementen, opleidingsniveau en het type sporter. Hieruit is onder andere naar voren gekomen dat de kans groter is dat iemand doping gebruikt wanneer hij of zij supplementen gebruikt. Verder komt naar voren dat de kans groter is dat een (kracht)sporter doping gebruikt als hij of zij al meer jaren traint. Dit is opvallend aangezien geen verband is gevonden tussen het gebruik van supplementen en het aantal trainingsjaren. Tegen de verwachting in is geen relatie gevonden tussen het aantal keren sporten en de overweging om doping te gebruiken. Ook is er geen zichtbare relatie tussen opleidingsniveau en het (overwegen van het) gebruik van doping en supplementen.
Dataverzameling en respondenten
In totaal zijn meer dan 30.000 mensen benaderd via social media, e-mail en de website FIT.nl. Waarvan uiteindelijk 1002 respondenten de vragenlijst hebben ingevuld. De respondenten vulden anoniem online de vragenlijst in via een online software enquête software.
Context en mate van generaliseerbaarheid
Omdat er over dit onderwerp weinig onderzoeken bekend zijn, is het lastig om conclusies te trekken over de validiteit en generaliseerbaarheid. Eerder deed het TNO in opdracht van de Dopingautoriteit (2009) een onderzoek naar het gebruik van prestatieverhogende middelen in de fitness en bodybuilding wereld (‘Prestatiebevorderende middelen bij fitnessbeoefenaars’). De totale prevalentie, voor alle mogelijke combinaties van prestatieverhogende middelen was in dat onderzoek 8,2%. Dit is het percentage respondenten dat (naar waarheid) minstens één van de dopingcategorieën heeft gebruikt. De leeftijd en verdeling van het geslacht is vergelijkbaar in beide onderzoeken. Echter is in dit onderzoek gekozen voor een klassieke vragenlijst in plaats van een digitale vragenlijst. Verder heeft het TNO gekozen voor een Randomized respons methode. Dit kan verklaren waarom het percentage gebruikers van doping hoger ligt bij het het onderzoek van TNO.
Dit onderzoek is aanvulling en vervolg onderzoek moet uitwijzen of het gebruik van doping de afgelopen jaren is gestegen of gedaald.
Informatie over het onderzoek
Voor nadere informatie over de onderzoeksresultaten, verbanden en conclusies, kunt u contact opnemen met medisch socioloog Jeroen van der Mark van FIT.nl. Telefoonnummer: 050-2111871, e-mail: jeroen@fit.nl
Wat een interessant onderzoek. Toch gebruiken heel veel sporters eiwitten. Ik wil afvallen maar ook spieren kweken…. Ga toch maar eens in jullie productenpagina kijken wat voor mogelijkheden er zijn voor eiwitten. Bedankt!