Geen vet verbranden maar vet bevriezen. Deze methode bestaat echt en staat bekend als cryolipolyse. Hoe gaat dit precies in zijn werk en nog belangrijker: is het effectief? Ik zocht het voor jullie uit.
Inhoudsopgave
Wat is cryolipolyse?
Bij cryolipolyse wordt door middel van een sterk vacuüm een stuk huid inclusief de onderhuidse vetlaag in een apparaat gezogen. Voor 35 minuten bevindt dit stuk huid zich in een temperatuur van -11 graden Celsius. Hierdoor koelen de vetcellen af tot ongeveer 2-4 graden Celsius. Na deze 35 minuten wordt het apparaat van het lichaam afgehaald en wordt het behandelde gebied twee minuten lang intensief gemasseerd [1].
Na de behandeling worden de vetcellen door het lichaam als afwijkend gezien en sterven ze af. Deze afgebroken vetcellen worden in de eerste 8 tot 12 weken na de behandeling opgeruimd door het lichaam [1].
Hoe werkt het?
Vetcellen zijn de bouwstenen van ons vetweefsel. Deze vetcellen kunnen vet opslaan en flink uitrekken. Het aantal vetcellen neemt tijdens onze kinderjaren en in de puberteit toe. Vanaf ongeveer ons twintigste levensjaar blijft het aantal vetcellen gelijk. Bij overgewicht in de kindertijd ligt het aantal vetcellen een stuk hoger dan bij kinderen met een gezond gewicht. Als je afvalt neemt het aantal vetcellen niet af. Ze krimpen wel maar verdwijnen dus niet, ook niet als je volwassen bent [2].
Vetcellen zijn kwetsbaar. Om zich te beschermen, bouwen ze een uitwendig skelet. Tijdens het afvallen raakt de vetcel z’n inhoud -vet- kwijt waardoor deze krimpt. Het skelet moet dan meekrimpen, maar het aanpassen van het skelet kost veel energie. Energie die het lichaam al tekort heeft. De cel krijgt dan stress te verduren. De gemakkelijkste manier om van die stress af te komen, is om de vetcel weer te laten groeien. De vetcellen kunnen verschillende mechanismen inzetten om dit te realiseren. Daarom hebben kinderen met overgewicht vaak als volwassene ook een te hoog gewicht en moeite met afvallen [2,3].
Het idee bij cryolipolyse is dat de vetcellen niet krimpen, maar daadwerkelijk in aantal afnemen.
Is het effectief?
Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar cryolipolyse. Helaas zijn veel van deze onderzoeken niet bruikbaar om conclusies uit te halen. Een review keek naar 319 onderzoeken over dit onderwerp en voerde de analyse uiteindelijk uit met slechts 19 onderzoeken die aan de kwaliteitseisen bleken te voldoen. De uitkomsten van deze onderzoeken lijken wel veelbelovend. Gemiddeld gezien namen de huidplooien met 14,67 tot 28,5 procent af.
In tegenstelling tot liposuctie en andere medische ingrepen lijkt cryolipolyse ook veilig. Tot op heden zijn er geen meldingen van littekenvorming, ontstekingen, verandering in vetwaarden in het bloed of leverfunctie. Op de korte termijn kunnen er enkele niet-schadelijke bijwerkingen optreden zoals zwelling of een gevoelige huid. Het is nog wel de vraag of de massage na de behandeling extra bijdraagt aan het resultaat en wat de resultaten zijn op de lange termijn [1].
Nadelen van cryolipolyse
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Cryolipolyse zorgt ervoor dat je vetcellen verdwijnen en je centimeters van je omvang kwijt raakt. Zonder het risico van een medische ingreep. Zijn er dan alleen maar voordelen van deze behandeling? Helaas niet.
Allereerst is de behandeling zeer kostbaar. Een kliniek met de juiste apparatuur rekent zo’n €450 – €500,- per zone of plaatsing. Prijsvechters met goedkopere tarieven gebruiken vaak niet-officiële apparatuur of worden niet onder toezicht van een cosmetisch arts uitgevoerd [4].
Daarnaast is het de vraag of de resultaten houdbaar zijn op de lange termijn. Er verdwijnt een deel van de vetcellen, maar het is maar de vraag of het lichaam deze niet uiteindelijk weer aanvult. Wat we soms wel met liposuctie zien [2]. Daarnaast verandert het je leefstijl niet. En dat overtollige vet is toch ergens door opgeslagen. Als je in een calorieoverschot blijft na de behandeling zullen de resterende vetcellen groter worden maar is er ook een kans dat er weer vetcellen bijkomen. Of dat je gaat uitdijen op een andere plek op je lichaam. Je zou je leefstijl dus ook moeten aanpassen.
Bij cryolipolyse worden de vetcellen tussen de opperhuid en de spieren behandeld. Het is dus niet geschikt om visceraal vet mee te verminderen. Daarnaast zal je hoogstwaarschijnlijk geen verschil zien bij een slappe huid of slappe spieren [1].
Conclusie
Cryolipolyse is voor nu bekend een veilige, niet-invasieve en effectieve manier om vetcellen kwijt te raken – mits goed uitgevoerd. Wel is het een kostbare behandeling waarvan de resultaten op de lange termijn nog niet duidelijk zijn. Voor het behouden van het resultaat zal je hoogstwaarschijnlijk ook je leefstijl moeten aanpassen.