Vermijd jij bewust ingrediënten? Je bent zeker niet de enige! Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlandse consumenten een dieet volgt waarin de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten is beperkt of verboden [1].
Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Nielsen onder 30.000 respondenten uit 63 verschillende landen. Maar liefst 43% van de Nederlandse respondenten gaf aan een dieet te volgen waarin de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten is beperkt of verboden. Een meerderheid geeft aan de voorkeur te hebben voor voeding waarmee ze teruggaan naar de zogenaamde basis. Hierin worden simpele ingrediënten en minder kunstmatige of verwerkte voedingsmiddelen gebruikt.
Wat vermijden we zoal?
53% van de respondenten vermijdt producten met antibiotica of hormonen, 42% vermijdt kunstmatige kleurstoffen, 41% vermijdt smaakstoffen en suiker. Daarnaast geeft 40% aan genetisch gemodificeerde organismen en kunstmatige conserveringsmiddelen te vermijden. Maar niet alleen ingrediënten, ook de verpakking wordt vaak bekritiseerd. Zo geeft 40% van de Nederlandse respondenten aan dat ze geen voedselproducten kopen die zijn verpakt in een verpakking waarin BPA (Bisfenol A) is verwerkt. Dit is een chemisch stofje dat wordt gebruikt in harde plastics en in de coatings van voedselverpakkingen en drankblikjes.
Waarom vermijden we deze ingrediënten?
Maar liefst 8 op de 10 respondenten geeft aan dat ze deze ingrediënten vermijden omdat ze denken dat deze schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit zijn voornamelijk veronderstelde gezondheidseffecten en niet feitelijk medisch bewezen effecten.
Andere uitkomsten van het onderzoek
- 59% van de Nederlandse respondenten geeft aan positiever tegenover bedrijven te staan die transparant zijn over waar en hoe hun producten worden gemaakt of geteeld.
- 48% van de Nederlandse respondenten maakt zich zorgen over de langetermijneffecten van kunstmatige ingrediënten.
- Diëten waarin suiker en natrium worden beperkt worden het vaakst benoemd door de Nederlandse respondenten.
- 42% van de respondenten die een speciaal dieet volgen, vindt dat het huidige aanbod tegemoetkomt aan hun behoeften.
Wat doe jij?
Ik ben erg benieuwd. Vermijd jij bewust ingrediënten? Zo ja, welke en waarom? Laat het me weten in een reactie!
Interessante getallen! Ik merk zelf dat veel mensen kunstmatige zoetstoffen mijden. Er bestaat toch een flinke angst over bijvoorbeeld Aspartaam, etc. Zonder dat mensen zich er echt goed in verdiept hebben.
Ik kan die angst ook wel goed begrijpen. Er wordt heel veel over geschreven en wat moet je dan geloven. Daarnaast zijn er nog geen onderzoeken gedaan naar de lage termijn effecten. Dus ja eigenlijk weten we het niet wat het met ons doet over ik zeg maar 20 jaren. Ik mijd gen zoetstoffen en denk ook dat we als we allemaal met mate iets consumeren we er te weinig van binnen krijgen.
Ander onderwerp maar hetzelfde met de discussie nu met kunstgras. Ik blijf ook gewoon voetballen, maar het laat we zien dat we worden blootgesteld aan dingen waar weinig over bekent is wat het met ons doet op de lange termijn.
Wat bij mij echt op nummer 1 staat: Frisdrank vermijden waar suiker in zit! Aspartaanparty all the way zeg ik maar! 🙂
Frisdranken met suiker, maar dat heeft meer met mijn diabetes te maken. Bij een te lage bloedsuiker pak ik maar al te graag een flesje AA 🙂