Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Kun je plaatselijk vet verbranden?

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Feit of fabel: mogen je knieën voorbij je tenen?

          Welke bench press variatie is het beste? [Onderzoek]

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Onderzoek: meer kans op de datingmarkt? Overdrijf niet met je spieren!

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Onderzoek: maakt de verdeling en timing van eiwitten uit voor je spieren?

          Wat zijn de voor- en nadelen van calorieën tellen?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Wat werkt beter: whey of caseïne voor het slapen gaan?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
FIT.nl / Gezonde recepten / Vegan moussaka
recept

Vegan moussaka

Droom je van de Griekse stranden? Haal dan een stukje Griekenland in huis met deze verrukkelijke moussaka. En nog super gezond ook!
  • Avondeten
  • 6 portie(s)
  • 45 minuten voorbereiding
  • 40 minuten kooktijd
  • 408 kilocalorieën per portie
  • 12 gram eiwitten
  • 56 gram koolhydraten
  • 13 gram vetten

Waardeer

(4.3 uit 3 stemmen)

geef jouw review

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Reactie annuleren

Bedankt voor het stemmen

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Voeding

Vegan-moussaka-recept

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 kilo Aardappelen
  • 2 blikken Tomatenblokjes
  • 2 middelgrote Rode uien
  • 3 tenen Knoflook
  • 1 blik Linzen
  • 4 eetlepels volkoren bloem
  • 550 ml Ongezoete amandelmelk
  • 6 eetlepels Olijfolie
  • 2 theelepels Kaneel
  • 2 theelepels Oregano
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • naar smaak Peper en Zout

Benodigdheden

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Grillpan

Bereidingswijze

Dit is een recept voor de durfal, de lefhebber en genieter. Deze moussaka is volledig vegan en bomvol texturen, smaak en liefde. Dit is het ultieme Griekse comfortfood, maar dan met veel minder calorieën! Dus pak een rustige zondag om je eens even lekker uit te sloven in de keuken (trust me it’s worth it), en dan mag je van dit gezonde hapje zelfs een tweede keer opscheppen.

P.S. Ook perfect om mee te nemen naar werk of om de dagen daarna op te warmen als snelle maaltijd!

Stap 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes van 1/2 cm. Breng een grote pan met water aan de kook met een snuf zout. Kook de aardappelen in 12 minuten gaar en giet af.

Stap 2. Pureer de helft van de aardappelen met een stamper. Voeg 50 ml ongezoete amandelmelk toe voor een romige aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout.

Stap 2. Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm. Doe 2 eetlepels olie in een kommetje en besmeer alle plakken van de boven en onderkant met olie (doe dit met een keukenkwastje of met je vingers). Leg de plakken op een hete grill en zorg dat iedere plak mooie goudbruine grillstrepen heeft aan beide kanten. Herhaal dit met alle plakken aubergine.

Stap 3. Verhit 2 eetlepels olie in een wokpan. Snipper de rode ui en knoflook. Fruit de ui eerst 2 minuten totdat deze glazig is. Bak daarna de knoflook nog een minuut mee. Doe hier vervolgens de blikken tomatenblokjes bij en het uitgelekte blik linzen. Verwarm volledig door en breng op smaak met peper, zout, de theelepels kaneel en oregano.

Stap 4. Verwarm voor de vegan bechamelsaus 2 eetlepels olie in een steelpannetje. Voeg hier vervolgens de eetlepels volkoren bloem aan toe en blijf dit 1 minuut flink doorroeren (hierdoor gaart de bloem). Er moet een korrelige structuur vormen (als het te droog is voeg je iets meer olie toe en als het te vochtig is een extra eetlepel bloem). Schenk hier langzaam de 500ml amandelmelk aan toe, terwijl je dit flink blijft kloppen met een garde. Let op! Het is heel belangrijk dat je niet bij deze saus wegloopt, anders brandt hij aan of gaat hij schiften. Na 5 minuten flink kloppen met de garde dikt de saus in tot een mooie dikke bechamel saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Stap 5. Meng de eetlepels paneermeel en edelgistvlokken (of eventueel een vegan parmazaan). Breng op smaak met peper, zout en wat extra oregano.

Stap 6. Bouw de moussaka op in de volgende volgorde: Laag aardappelplakjes, laag aubergine, laag tomatenmengsel, laag aardappelpuree, laag aubergine, laag tomatenmengsel, laag bechamel en afmaken met het paneermeel mengsel.

Stap 7. Zet de moussaka in het midden van een voorverwarmde oven en bak deze in 40 minuten goudbruin en goudbruin. Serveer eventueel met een lekkere frisse Griekse salade!

Anneloes Beverwijk
Auteur: Anneloes Beverwijk, MSc.Masterchef
Gepubliceerd: 19 juli 2019
Laatste update: 19 juli 2019
Ook om te smullen
  • Ik Willem Koningsontbijt

    Ik Willem Koningsontbijt

  • Volkoren wrap met bieten en feta

    Volkoren wrap met bieten en feta

  • Zoete ontbijtmuffins

    Zoete ontbijtmuffins

  • Gevulde fruitreep

    Gevulde fruitreep

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact