FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

          Is het ziekenhuisdieet gezond?

          Zijn peulvruchten gezond?

          10 beste plantaardige eiwitten

          Heb ik als sporter een vitaminepil nodig?

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
FIT.nl / Gezonde recepten / Vegan moussaka
recept

Vegan moussaka

Droom je van de Griekse stranden? Haal dan een stukje Griekenland in huis met deze verrukkelijke moussaka. En nog super gezond ook!
  • Avondeten
  • 6 portie(s)
  • 45 minuten voorbereiding
  • 40 minuten kooktijd
  • 408 kilocalorieën per portie
  • 12 gram eiwitten
  • 56 gram koolhydraten
  • 13 gram vetten

Waardeer

(4.3 uit 3 stemmen)

geef jouw review

Hoeveel sterren geef jij dit recept?

Antwoord annuleren

Bedankt voor het stemmen

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Voeding

Vegan-moussaka-recept

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 kilo Aardappelen
  • 2 blikken Tomatenblokjes
  • 2 middelgrote Rode uien
  • 3 tenen Knoflook
  • 1 blik Linzen
  • 4 eetlepels volkoren bloem
  • 550 ml Ongezoete amandelmelk
  • 6 eetlepels Olijfolie
  • 2 theelepels Kaneel
  • 2 theelepels Oregano
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • naar smaak Peper en Zout

Benodigdheden

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Grillpan

Bereidingswijze

Dit is een recept voor de durfal, de lefhebber en genieter. Deze moussaka is volledig vegan en bomvol texturen, smaak en liefde. Dit is het ultieme Griekse comfortfood, maar dan met veel minder calorieën! Dus pak een rustige zondag om je eens even lekker uit te sloven in de keuken (trust me it’s worth it), en dan mag je van dit gezonde hapje zelfs een tweede keer opscheppen.

P.S. Ook perfect om mee te nemen naar werk of om de dagen daarna op te warmen als snelle maaltijd!

Stap 1. Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en snijd deze in dunne plakjes van 1/2 cm. Breng een grote pan met water aan de kook met een snuf zout. Kook de aardappelen in 12 minuten gaar en giet af.

Stap 2. Pureer de helft van de aardappelen met een stamper. Voeg 50 ml ongezoete amandelmelk toe voor een romige aardappelpuree en breng op smaak met peper en zout.

Stap 2. Snijd de aubergines in plakken van 1/2 cm. Doe 2 eetlepels olie in een kommetje en besmeer alle plakken van de boven en onderkant met olie (doe dit met een keukenkwastje of met je vingers). Leg de plakken op een hete grill en zorg dat iedere plak mooie goudbruine grillstrepen heeft aan beide kanten. Herhaal dit met alle plakken aubergine.

Stap 3. Verhit 2 eetlepels olie in een wokpan. Snipper de rode ui en knoflook. Fruit de ui eerst 2 minuten totdat deze glazig is. Bak daarna de knoflook nog een minuut mee. Doe hier vervolgens de blikken tomatenblokjes bij en het uitgelekte blik linzen. Verwarm volledig door en breng op smaak met peper, zout, de theelepels kaneel en oregano.

Stap 4. Verwarm voor de vegan bechamelsaus 2 eetlepels olie in een steelpannetje. Voeg hier vervolgens de eetlepels volkoren bloem aan toe en blijf dit 1 minuut flink doorroeren (hierdoor gaart de bloem). Er moet een korrelige structuur vormen (als het te droog is voeg je iets meer olie toe en als het te vochtig is een extra eetlepel bloem). Schenk hier langzaam de 500ml amandelmelk aan toe, terwijl je dit flink blijft kloppen met een garde. Let op! Het is heel belangrijk dat je niet bij deze saus wegloopt, anders brandt hij aan of gaat hij schiften. Na 5 minuten flink kloppen met de garde dikt de saus in tot een mooie dikke bechamel saus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Stap 5. Meng de eetlepels paneermeel en edelgistvlokken (of eventueel een vegan parmazaan). Breng op smaak met peper, zout en wat extra oregano.

Stap 6. Bouw de moussaka op in de volgende volgorde: Laag aardappelplakjes, laag aubergine, laag tomatenmengsel, laag aardappelpuree, laag aubergine, laag tomatenmengsel, laag bechamel en afmaken met het paneermeel mengsel.

Stap 7. Zet de moussaka in het midden van een voorverwarmde oven en bak deze in 40 minuten goudbruin en goudbruin. Serveer eventueel met een lekkere frisse Griekse salade!

Auteur: Anneloes Beverwijk, MSc.Masterchef
Gepubliceerd: 19 juli 2019
Laatste update: 19 juli 2019
Ook om te smullen
  • Eiwitrijke champignonsoep

    Eiwitrijke champignonsoep

  • Simpele pittige kippensoep

    Simpele pittige kippensoep

  • Wentelteefjes met blauwe bessen

    Wentelteefjes met blauwe bessen

  • Carrot cake ontbijt

    Carrot cake ontbijt

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact