Tegenwoordig wordt het belang van goed slapen op allerlei manieren geprezen.
Met vele apps en middeltjes proberen we dan ook onze slaap te optimaliseren. Want goed slapen maakt je productiever, gezonder en je ziet er ook nog eens jonger uit. Hoewel veel tips zeker kunnen helpen kan zulk micromanagement ook voorbij schieten aan het werkelijke probleem waardoor je slecht slaapt. Ga dus op zoek naar deze mogelijke stoorzender in jouw leven die maakt dat jij minder goed slaapt.
Je slaapdrang kan verstoord raken door een duidelijke oorzaak
De meeste mensen hebben dit vast wel gemerkt: als je dagelijks een vast slaapritme aanhoudt, word je op een gegeven moment ‘s avonds moe en kun je goed in slaap vallen. Dit komt omdat er steeds meer van het stofje adenosine wordt aangemaakt, wat zorgt voor slaapdrang.
Maar soms kunnen gedragingen je slaapdrang ook verstoren, waardoor je pas later in slaap kunt vallen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Te laat nog koffie of andere cafeïnehoudende dranken drinken.
- Te laat op de avond intensief sporten of te lang doorwerken.
- Te weinig buiten komen overdag.
- Of nog een spannende serie kijken of te lang lang op je telefoon zitten vlak voor het slapen.
In de meeste van de bovenstaande situaties is de oplossing vaak eenvoudig. Drink bijvoorbeeld na een bepaald tijdstip geen koffie meer, of stop niet pas vlak voor bedtijd met werken en je zult zien dat je weer slaapt als een roos.
Wil je meer weten over dit onderwerp? In dit uitgebreide artikel lees je alles over slaap.
Hyperarousal
Maar het kan ook zijn dat je ondanks al deze tips toch slecht inslaapt of ‘s nachts wakker wordt en niet goed door kunt slapen. In dat geval kan er meer aan de hand zijn en kan er sprake zijn van hyperarousal. Bij hyperarousal is je brein te alert, wat het gevoel geeft dat je de hele dag aanstaat.
Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er een disbalans is in je leven. Hier kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen:
- Je voelt je bijvoorbeeld eenzaam. Je mist sociale contacten of een intieme partner.
- Je hebt last van geldschulden.
- Je zit in een onzekere situatie op werk of in een scheiding.
- Je hebt veel last van werkstress.
- Je eist te veel van jezelf overdag of er wordt te veel van jou geeist door anderen.
Merk je dat je geregeld slecht slaapt en heb je alle bovenstaande tips al opgevolgd? Dan kan het zijn dat er een diepere oorzaak ten grondslag ligt aan je slaapprobleem. In dat geval kan het waardevol zijn om met een slaapcoach je leven onder de loep te nemen. In haar boek ‘Slaap vatten’ vertelt schrijver Bregje Hofstede bijvoorbeeld dat zij jarenlang last had van slaapproblemen tot het moment dat ze Amsterdam inruilde voor het Franse platteland. Ze kon daar makkelijker rondkomen en kwam meer tot rust.
Merk je dat hinder ondervindt van het slecht slapen, dan raad ik het aan om contact op te nemen met je huisarts.