Vraag aan de gemiddelde sportschoolbezoeker wat voor supplementen hij/zij gebruikt en iemand somt zo een hele lijst op. Beginnend met de standaard proteïneshake, gevolgd door creatine, pre- en post-workout, BCAA en tot slot vitaminepillen – want tja, we trainen om fit te worden. Ik schaamde me bijna om in een gesprek met een krachtsporter te bekennen dat ik niet mee doe aan deze supplementenhype. Deze mededeling levert me een glazige verbaasde blik op. Gevolgd door de gebruikelijke opmerking of ik mijn training wel serieus neem – want supplementen zijn nodig voor serieuze gainzz? Aan het einde van het betoog word ik gevraagd te spotten. Terwijl ik rustig zijn relaas door mijn gedachten laat vloeien, begint z’n hoofd rode tinten te vertonen en bij de stortvloed aan krachttermen en geluiden onder de barbell schiet het mij te binnen: waar zijn we mee bezig?
De meeste nieuwe sportschoolbezoekers schaffen eerst allerlei potjes aan voordat ze serieus beginnen met trainen. Een fit lichaam wordt door velen geassocieerd met pillen en poeders. Wanneer beseffen mensen nou eens dat het gebruik van al die shakes niet nodig is? *
Doorgeslagen hype!
Supplementen zijn niet meer weg te denken uit onze dagelijkse routine, laat staan uit de sportschool. Het is ondertussen zo ver doorgeslagen dat ik tijdens een overstap op een station in Nederland bij een drogisterij wel in staat was een halve kilo proteïnepoeder te halen, terwijl het nagenoeg onmogelijk is een gezonde verantwoorde maaltijd te scoren op hetzelfde station.
Als econoom die heilig gelooft in het principe “als er vraag naar is, wie zijn wij dan om er niet aan te voldoen?”, vraag ik me af: wie creëert deze vraag? Iemand die op weg naar z’n werk zijn shake vergeten is en echt niet functioneert zonder? Een weekendje gezellig weg zonder proteïne doet je gains teniet, dus toch maar een shot eiwitten scoren op het station? Proteïne als het nieuwe nicotine?
Wanneer worden we allemaal nou eens wakker?! En gaan we inzien dat dit toch wel te ver gaat?
Weg met die supplementen
Ja, je leest het goed: gewoon weg met de supplementen. Voor 95% van jullie supplementengebruikers geldt dat je dezelfde gains krijgt uit een gezonde en gebalanceerde voeding en levensstijl. Maar gains volgens deze methode vergt doorzettingsvermogen, opoffering en discipline. Als je dit afzet tegen gezelligheid, stappen en imago is het voor velen opeens die moeite niet waard. Want waarom zou je zo hard trainen als je het vervolgens niet kan gebruiken tijdens een alcoholrijke stapavond om de andere sekse het hoofd op hol te brengen? Het gebruik van supplementen creëert het imago van een healthy lifestyle, zonder dat er daadwerkelijk gezond/bewust geleefd wordt. Supplementen zijn voor velen daarom niet meer dan een imagoproduct, een uitstraling naar je sociale omgeving. Als je je fysiek en gezondheid zo belangrijk vindt, waarom dan niet volledig committeren aan dit doel, in plaats van slechts een facade te creëren van door imago gedreven producten? Wie houd je nou eigenlijk voor de gek?
Natuurlijk snap ik het gebruik; waarom niet, als het zo laagdrempelig is en geen schade berokkent. Ik vraag me stiekem af of het geen jaloezie is waaruit ik dit schrijf, omdat ik het mezelf onnodig moeilijk maak met gezonde voeding.
Deel je mijn mening? Zo niet, kan je me dan helpen aan de beste supplementen die ook mij gemakkelijke gains geven? Laat het hieronder weten in een reactie!
* In dit artikel wordt met supplementen gedoeld op de massale consumpties van shakes en marketing gehypte potjes om gespierd te worden. Echter is het wel belangrijk om te vermelden dat voor sommige mensen suppletie van vitaminen en mineralen wel aangeraden wordt (vooral bij een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, of een bepaalde leefstijl of leeftijd).
Goed geschreven Bart! Hoe vaak ik inderdaad niet cliënten spreek die allemaal supplementen gebruiken maar totaal niet gezond eten.. Er is zoveel winst te behalen met goede voeding en dan zijn die supplementen helemaal niet nodig. Maar veel mensen denken dat het gebruik van shakes en eiwitten gegarandeerd leiden tot spiermassa of sterker worden. De industrie heeft supplementen goed geprofileerd als wondermiddel ?
Sportscholen zouden niet kunnen bestaan zonder bezoekers die weinig doen en meer tijd praten dan sporten. Geeft niet, maar voor een gezonder lijf heb je doorzettingsvermogen, opoffering en discipline nodig. Meer niet, de rest is bijzaak. Met alles wat een mens wil bereiken heb je doorzettingsvermogen, opoffering en discipline nodig. Zonder die drie kom je nergens ver in. Met doorzettingsvermogen, opoffering en discipline kun je zelfs een super sterk en gezond lijf ontwikkelen zonder sportschool en supplementen. Ik zie veel mensen in de sportschool lanterfanten en in de sportafdeling van de fysiotherapie zie ik kanker- en COPD-patiënten keihard trainen, daar gaat het om langer te leven.
Mee eens en oneens, als je supplementen gebruikt voor wat je noemt ‘gains’ snap je idd niet zo goed wat je lichaam nodig is. Mocht je supplementen gebruiken ter aanvullig op voeding of ter gemak (bv on the road) ben je er naar mijn mening op een verantwoorde en doordachte manier mee bezig.
Ik snap de boodschap, maar ik moet hier toch even op inhaken. Ik ben het helemaal eens met het feit dat gezonde voeding en een gezonde levensstijl de basis is. Dat is het fundament zeg maar. Ik zelf eet super gezond en sport veel. Ik wil toch graag elke dag mijn 2 x 80kg (lichaamsgewicht) = 160 gr. eiwitten naar binnen werken, maar toch weer niet te veel kcal naar binnen krijgen. Ik kan je vertellen dat als je gevarieerd eet, dat je dan vaak wel heel creatief met je eten om moet haan als je dat wilt halen en juist op die momenten vind ik een whey shake een uitkomst. Het is puur een aanvulling op je gezonde voeding op dagen dat je je eitwit behoefte niet haalt.
Goed punt Jos en Rene!
Supplementen zijn geen startpunt maar wel als aanvulling 🙂 Idee van deze column is dat veel beginnende sporters supplementen nemen als startpunt i.p.v. een gebalanceerd en gezond voedingspatroon. Beetje ambitieus dat wij denkenk dat we er iets aan kunnen doen, maar wel goed om het i.i.g. bespreekbaar te maken 😀