Wil je een goede conditie opbouwen, maar heb je geen zin in duurlooptraining? Uit een recent onderzoek is gebleken dat korte sprints je conditie aanzienlijk kunnen verbeteren. Lees hier hoe het precies zit.
In een overzichtsartikel zijn alle onderzoeksresultaten van voorgaand onderzoek gebundeld. Hierbij werd geselecteerd op het effect van een sprinttraining op de maximale zuurstofopname en het duurvermogen.
Het effect
De onderzoeksresultaten laten zien dat korte sprints – sprints van maximaal 30 seconden – zorgen voor een verbetering van de aërobe capaciteit (het aërobe energiesysteem haalt zijn brandstof uit de oxidatieve verbranding van koolhydraten en vetten). De sprinters bleken daarmee in het voordeel in vergelijking met de groep die niet sportte. Er werd geen significant verschil gevonden in de aërobe capaciteit van de proefpersonen die sprintten ten opzichte van zij die een duurtraining uitvoerden. Hieruit blijkt dat als je het uithoudingsvermogen wilt verbeteren, je net zo goed korte sprints (met voldoende rust) kan uitvoeren als een lange duurtraining.
Er zijn een aantal kanttekeningen die ik graag wil bespreken. Ten eerste zijn deze onderzoeken uitgevoerd bij jonge gezonde mensen en zijn de resultaten mogelijk niet generaliseerbaar voor andere leeftijdscategorieen. Ten tweede moet je wel degelijk een goede warming-up uitvoeren voordat je begint aan de sprinttraining. Dit is meestal ook een aërobe inspanning. Ten derde zou een combinatie van duurtraining en sprinttraining misschien nog veel effectiever zijn. Toekomstig onderzoek zou deze trainingsmethode moeten onderzoeken en moeten vergelijken met enerzijds sprinttraining en anderzijds een duurtraining. Ten slotte ben ik benieuwd of dit verschijnsel ook optreedt bij wielrenners, en niet alleen bij specifiek hardlopers.
Geef een antwoord