Wanneer je naar een bepaald fysiek doel toewerkt, zoals enkele kilo’s afvallen, kun je alle steun gebruiken. Je sociale omgeving is heel belangrijk als je zo’n verandering door gaat maken. Het is fijn en handig als anderen je steunen in je doel en willen dat het goed met je gaat. Dat geeft je energie om door te zetten. Vraag dus vooral mensen in je omgeving om support.
Maar anderen kunnen daarentegen ook jouw weg naar een gezonde leefstijl saboteren. Je krijgt bijvoorbeeld te horen dat je niet meer gezellig bent omdat je de snacks laat staan, of dat je te slank wordt als je verder afvalt. Ook kan het gebeuren dat mensen je toch iets lekkers aan blijven bieden terwijl ze weten dat je wilt afvallen.
Hoe kun je het beste met weerstand van anderen omgaan?
Wanneer je aan een veranderproces begint, kun je weerstand vanuit je sociale omgeving ervaren. Mensen om je heen kunnen zich bijvoorbeeld benadeeld voelen, zijn bang dat je minder aandacht voor ze zult hebben of dat jij als persoon te veel zult veranderen. Of ze zijn ronduit jaloers op de stappen die je maakt.
De onderstaande tips helpen je om hier op een goede manier mee om te gaan.
Tip 1: Bespreek van tevoren dat je gaat veranderen
Een goede manier om te voorkomen dat mensen in je omgeving zich bedreigd of benadeeld voelen, is door van tevoren te vertellen waarom je je gedrag gaat veranderen en wat dat precies zal inhouden. In welke situaties zul je je bijvoorbeeld anders gaan gedragen? Laat weten dat je wel dezelfde persoon blijft, maar alleen met wat andere leefstijlgewoontes. Daarbij doe je dit voor jezelf. Niemand anders hoeft te veranderen.
Tip 2: Vermijd tijdelijk bepaalde situaties
In het begin kan het handig zijn om bepaalde (sociale) situaties te vermijden waarvan je weet dat het risico groot is dat je terugvalt in oude gewoontes. Na verloop van tijd zul je beter om weten te gaan met risicovolle omstandigheden, maar als je net begint met het toewerken naar een doel is het verstandig om je wilskracht te sparen. Uiteraard hoef je je partners verjaardag niet af te zeggen, maar sla de daaropvolgende kroegentocht even over als je weet dat je hierbij over je grenzen zult gaan.
Tip 3: Neem af en toe een kleine portie als je iets lekkers aangeboden krijgt
Je kunt natuurlijk niet voor eeuwig risicosituaties blijven vermijden. Daarnaast is het ook niet erg als je af en toe toch wat minder gezond eet. Als je dan toch iets onweerstaanbaar lekkers krijgt aangeboden, neem dan een kleinere portie.
Tip 4: Bereid je voor op bepaalde situaties
Het is verstandig om van tevoren na te denken over wat je in een bepaalde situatie gaat zeggen of doen zodat je de juiste, gezonde keuze zult maken. Hoe sla je de borrelplank bij de buren beleefd af? Hoe zorg je ervoor dat je niet uit de bocht vliegt tijdens het komende bedrijfsuitje? Als je het lastig vindt om op zo’n moment zelf verstandige beslissingen te maken, dan is het een idee om zo’n situatie eerst te oefenen. Voer een denkbeeldige dialoog in je hoofd of eventueel met iemand die je vertrouwt.
Tip 5: Leer te onderhandelen
Zoals al naar voren kwam is het mogelijk dat niet iedereen even blij is met het feit dat jij gaat veranderen… Om te voorkomen dat er te veel wrijving ontstaat tussen jou en je dierbaren, is het goed om ruimte voor onderhandeling te laten.
Stel, je gaat met een vriend(in) uit eten. Overleg met elkaar waar je wilt gaan eten, zodat je niet bij de snackbar belandt. Of vertel je kinderen wat de nieuwe regels zijn over snoepen, zodat er bijvoorbeeld door de week geen snoepgoed meer in huis te vinden is. Dat maakt het voor jou ook een stuk makkelijker je in te houden.