Wist je dat sporten op jonge leeftijd ervoor zorgt dat je je op latere leeftijd gelukkiger voelt? Dit laat zien dat sporten op jonge leeftijd niet alleen in die betreffende levensfase belangrijk is, maar ook lang daarna nog psychische voordelen in de volwassenheid oplevert. Hoe dit kan? Dat leg ik in dit artikel uit.
Waarom is sporten goed voor kinderen?
Sporten heeft onder andere een positief effect op:
- kracht
- uithoudingsvermogen
- coördinatievermogen
- vermindering van het aantal lichamelijke klachten
- het vermogen van kinderen om zich in een groep staande te houden.
Sport is een goede manier om jezelf te leren overtreffen en geeft daardoor zelfvertrouwen.
Sporten is ook een goed voorbeeld van een leerproces. Iemand doet iets voor, je neemt het in je op, en probeert het daarna ook te doen – net zolang tot je het ook kan. Dit is hoe een leerproces meestal werkt, dus met sporten kun je dit goed oefenen. Dit geeft een kind natuurlijk ook voldoening. Ze leren dat ze veel meer kunnen dan ze zelf dachten.
Vroeg sporten verbetert je zelfwaarde en geluk
In een onderzoek bleek al snel een verband te bestaan tussen het op jonge leeftijd sporten en een hogere zelfwaarde op latere leeftijd. Hierdoor voelden deze personen zich ook gelukkiger. Dus hoe jonger je gaat sporten, hoe positiever de invloed op je zelfwaarde en daardoor ook op je geluksgevoelens [2].
Als je kinderen hebt is het dus behoorlijk zinvol om ze te laten sporten. Het is natuurlijk niet opvoedkundig verantwoord om je kinderen te dwíngen, maar je kunt ze best dingen laten proberen als ze dat leuk vinden. Meestal is het leren van iets nieuws een dusdanige succeservaring voor een kind, dat ze die sport vrijwel automatisch leuk beginnen te vinden.
Welke noodzaak is er nog meer om kinderen te laten sporten?
De toename van overgewicht onder kinderen is een trend die al twintig jaar gaande is [3]. Dit probleem zal in de toekomst alleen nog verder in omvang toenemen. Omdat overgewicht ook kan leiden tot allerlei andere gezondheidsproblemen, is dit natuurlijk een zorgwekkende ontwikkeling.
De wetenschappelijke literatuur laat een sterk verband zien tussen overgewicht en een verminderd psychisch welbevinden [4]. Dit is een kip-ei-verhaal, maar het lijkt alsof het sporten op vroege leeftijd kinderen bepaalde levensvaardigheden meegeeft die ze in de adolescentie en vroege volwassenheid beschermen tegen negatieve effecten van deze leeftijdsperiodes. Om deze reden is het vroeg blootstellen van kinderen aan sport ontzettend waardevol [5].
Conclusie
We weten heel goed dat lichamelijke beweging belangrijk is voor zowel volwassenen als kinderen. Dat het op de lange termijn ook een psychologisch beschermend effect heeft, is bij minder mensen bekend. Op jonge leeftijd beginnen met sporten is dus enorm belangrijk voor het toekomstige welzijn van je kind. Natuurlijk moet je rekening houden met de behoeftes van je kind, maar positief stimuleren is altijd goed!