Er is niets lekkerder dan je nog een keer omdraaien in bed wanneer je wekker al is gegaan. Hoe fijn dit ook is raden we je dit af. Hieronder lees je vijf redenen waarom je beter uit bent kunt springen na het geluid van de wekker.
Inhoudsopgave
1. Je wordt minder uitgerust wakker
Je herkent het vast wel, ben je nog lekker in dromenland en wordt je slaap onderbroken door een naar, eentonig geluid: de wekker. Je hebt totaal geen zin in opstaan en draait jezelf gelukzalig nog een keer om. Wanneer dan de tijd echt daar is om op te staan, heb je hier waarschijnlijk erg veel moeite mee en voel je je duf en lusteloos.
Maar hoe kan het dat je je duffer wordt door te snoozen? De belangrijkste reden is dat je te korte slaapcycli doorkloopt. Tijdens onze nachtrust gaan we namelijk door vijf slaapcycli heen van elk 90-100 minuten [1]. Wanneer je op de snooze-knop drukt, maakt je lichaam zich weer klaar om een nieuwe cyclus in te gaan, die je nooit kunt afmaken. Het gevolg: moeilijk op kunnen staan, dufheid en geen motivatie. Kortom geen lekker begin van je dag!
2. Je hebt minder tijd voor je ontbijt
‘Nog vijf minuutjes!’ hoor je jezelf zeggen. Maar die vijf minuutjes langer in bed zorgen er wel voor dat je minder tijd hebt om een goed en voedzaam ontbijtje te maken. En dat is jammer, want ontbijt is voor velen een gezonde start van de dag.
Verder zie je dat het gesnooze vaak alleen maar tot onnodige ochtend stress leidt. Je hebt minder tijd voor je ochtend routine waardoor je minder lekker de dag van start gaat.
3. Je slaapt minder lang
Je kunt die tijd die je snoozed beter langer slapen. Je berooft jezelf namelijk van kwalitatief goede slaap door wel wakker te worden maar een half uur later pas op te staan.
4. Je stelt jezelf teleur
Je zegt iedere avond weer: ‘morgenochtend sta ik meteen op als de wekker gaat!’. Maar als puntje bij paaltje komt draai jij je nog een keer om, jezelf vervloekend dat dit echt niet zo langer kan. Met als gevolg dat je jezelf teleurstelt, en je de motivatie voor die dag achterlaat in je bed. Direct opstaan als de wekker gaat, geeft een gevoel van succes en voldoening en zorgt ervoor dat je dag gelijk met een goede motivatie en mindset start!
5. Jouw alarm stoort anderen
Heb je er wel eens over na gedacht dat jou gesnooze heel irritant kan zijn voor anderen? Of je nu naast je liefje ligt, of met vijf anderen in een studentenhuis woont. Wanneer jij iedere ochtend je wekker een uur laat afgaan, kan dit flinke irritaties opwekken bij je bed- of huisgenoten, en dan spreek ik uit eigen ervaring. Sta dus meteen op!
Een simpele oplossing
Als je goed en genoeg hebt geslapen, zal je zien dat je makkelijker wakker wordt dan voorheen. Toch is je bed vaak lekker warm en is het daarbuiten zo koud. Om direct op te staan, kan het je helpen om de wekker aan de andere kant van de kamer neer te zetten. Zo verplicht je jezelf om uit bed te komen om de wekker uit te zetten. Zet daarnaast je wekker op de tijd dat je op moet staan, omdat je anders te laat komt. Zo is de drang groter om op te staan.
Voorkom slaapschuld
In de ideale situatie word je elke dag fris wakker en heb je helemaal geen zin om die snooze-knop in te drukken. Ga bij jezelf na of je fris wakker wordt en vraag jezelf af hoe het komt als dit niet het geval is. Slaap je wel voldoende? Ga je wel op tijd op bed? Waarschijnlijk is het veel beter om de oorzaak aan te pakken in plaats van op die knop te rammen 😉 Ga op tijd op bed en reset je ritme!
Wil je je slaapkwaliteit verbeteren en meer uitgerust wakker worden? Lees dan hier 12 handige tips van Psycholoog Robert Jan om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Ik snooze regelmatig. Nooit zo bij stil gestaan.
Zal eens proberen mijn mobieltje aan de andere kant van mij slaapkamer neer te leggen.
Hoe zou je verklaren dat je moe bent ook al slaap je 6, 8 of 10 uur? Vroeger op bed helpt niet.
Goede vraag @Danny! Slapen zegt zeker niet alles.
Hoe zit het met je werk/rustbalans?
Dit kan ook een invloed hebben op je slaapkwaliteit en vitaliteit.
Wat moet je doen als je partner ’s ochtends eerder opstaat (op moet staan) dan jij? Mijn vriendin gaat vaak 30 tot 45 minuten eerder uit bed en daardoor word ik toch wakker. Als ik het goed begrijp, dan heeft het dus eigenlijk geen meerwaarde om verder te slapen aangezien ik geen volledige slaapcyclus meer kan maken.
Goede vraag Marc!
Misschien kun je alvast opstaan en boek lezen/sporten/mediteren/rekken/eten koken/werken? 🙂
Dat had ik mij ook al bedacht. Ik ga daarin tegen wel vaak net iets later slapen, dus ik zal mijn ritme moeten aanpassen aan haar voor het beste resultaat…
En powernaps? Dan kan je ook geen volledige cyclus maken.