Een gezond gewicht is belangrijk. Mensen met overgewicht hebben meer kans op ziektes als diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart-en vaatziekten, gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Ook ondergewicht kan gezondheidsklachten veroorzaken [1]. Maar wanneer heb je een goed gewicht, of juist overgewicht? De meest gebruikte methode om dit te bepalen is middels de Body Mass Index (BMI). In 2012 is een nieuwe methode ontwikkeld: ‘A Body Shape Index’ (ABSI). Maar wat houdt deze methode dan in? En is deze beter dan de Body Mass Index?
BMI
De BMI of queteletindex (QI) is een index waarbij gekeken wordt naar de verhouding tussen lengte en gewicht. Deze wordt vaak gebruik om een indicatie te krijgen of iemand lijdt aan ondergewicht of overgewicht.
Bereken je BMI

- Ondergewicht < 18,5
- Gezond gewicht 18,5 - 25
- Overgewicht 25 - 30
- Obestias 30 - 35
- Extreme obestias 35 >
Officieel is de BMI niet ontwikkeld om over- of ondergewicht van een individu te bepalen, maar om statistieken over groepen mensen te krijgen. De exacte waarden van de index varieert per persoon en is dus niet geschikt voor een individuele beoordeling. Ten eerste maakt de BMI geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, maar ook leeftijd weegt niet mee in het cijfer. Voor kinderen zijn wel aparte BMI-waarden berekend, maar vanaf het achttiende levensjaar zijn de streefwaarden nagenoeg gelijk. Daarnaast wordt geen rekening gehouden met de lichaamssamenstelling (verhouding van spier-, bot- en vetweefsel). Zwaar gespierde mensen kunnen een te hoog BMI hebben terwijl ze niet als obees worden beschouwd [2,3].
ABSI
De nieuwe meetmethode ‘A Body Shape Index’ (ABSI) combineert de Body Mass Index (BMI) met de taille-omtrek (WC) om het risico op vroegtijdig overlijden door obesitas vast te stellen. Twee jaar geleden is de ABSI ontwikkeld door onderzoekers van het City College New York. De ABSI houdt rekening met je gewicht en de hoeveelheid buikvet. Met behulp van de middelomtrek kan dit laatste worden geschat. Buikvet hangt samen met hart- en vaatziekten en diabetes. De effectiviteit is getest in de Britse HALS-studie waarbij 7414 deelnemers 24 jaar zijn gevolgd. Uit dit onderzoek is gebleken dat de ABSI een sterke voorspeller is van sterftekans bij deelnemers met een ABSI-waarde buiten een normaalscore. Voor een nauwkeuriger resultaat is nog een normaalscore berekend vanuit de Nationale Gezondheid en Voedingsonderzoek Vragenlijst studie (NHANES). De ABSI wordt als volgt berekend:
Een hoge ABSI betekent dat je tailleomtrek groter is dan te verwachten valt bij je lengte en gewicht. Hierdoor is het waarschijnlijk dat je meer buikvet hebt [4,5,6]. Wil je zelf je ABSI laten berekenen? Dit kan via de volgende website: http://www-ce.ccny.cuny.edu/nir/sw/absi-calculator.html
Conclusie
Maar wat is nu een betere methode om na te gaan of je een gezond gewicht hebt? Uit een onderzoek onder meer dan 14.000 niet-zwangere Amerikanen is gebleken dat de uitkomst van ABSI met betrekking tot vroegtijdig sterven weinig overeenkomsten had met de gegevens van de BMI en de taille-omtrek. Mensen met een hoge en lage BMI en een grote en kleine taille-omtrek stierven vroegtijdig. Echter zijn het vooral mensen met een hoge ABSI die vroegtijdig sterven[6]. Is de ABSI daarmee een goede vervanging van de BMI? Wel als we onderzoeker Nir Krakauer moeten geloven. Hij verwacht dat in de toekomst eerder aanbevelingen op basis van de ABSI worden gegeven (ondanks de complexere berekening), omdat de ABSI een betere gezondheidsindicator is. “Een hoge ABSI wijst erop dat men een ongezonde lichaamsvorm heeft, terwijl het gewicht en de tailleomtrek wel binnen de normale grenzen vallen. Deze mensen kunnen profiteren van levensstijlaanpassingen, terwijl ze zich nu van geen kwaad bewust zijn.”
Geef een antwoord