Nu de dagen weer donkerder en korter worden is het belangrijk om te letten op onze vitamine D-inname. Deze week kwam in de media voorbij dat chocolade een goede bron van vitamine D zou zijn. Maar klopt dit ook? Ik zocht het voor jullie uit.
Het korte antwoord: Er zijn sterke aanwijzingen dat chocolade vitamine D2 bevat. Echter, is deze hoeveelheid erg variabel en zou je enorme hoeveelheden chocolade moeten eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Dit is vanwege de hoeveelheden vet en suiker niet gezond.
Vitamine D
Vitamine D is cruciaal voor een gezond en goed functionerend lichaam. Een vitamine D-tekort vergroot de kans op gezondheidsrisico’s. Lees meer over vitamine D in dit artikel.
Vitamine D en chocolade
In september is een Duitse studie gepubliceerd die onderzocht of er daadwerkelijk vitamine D in chocolade zit. En dit bleek ook nog te kloppen [1].
Vitamine D ontstaat tijdens het drogen van de cacaobonen. Na het plukken en fermenteren worden de cacaobonen 1-2 weken in de zon gedroogd. Op deze manier verdwijnt het vruchtvlees en blijven de cacaobonen over. Tijdens dit drogingsproces groeien er gisten op de bonen. Deze gisten zijn rijk aan ergosterol, een voorloper van vitamine D. In de zon wordt het ergosterol omgezet in vitamine D2. Dit is niet de vitamine D3 die onze huid aanmaakt in de zon, of die we uit onze vis, margarine en vitaminepillen halen. Er wordt vaak gedacht dat alleen D3 opgenomen kan worden in ons lichaam. Maar vitamine D2 kan ook opgenomen worden en zijn functie vervullen als vitamine D in het lichaam [1].
Om te testen of er ook daadwerkelijk vitamine D in onze chocolade zit, analyseerde de onderzoeksgroep verschillende cacaoproducten en -poeders. Producten die cacao bevatten bleken inderdaad een bron van vitamine D2 te zijn!
Allemaal aan de chocolade?
Is dit een goede reden om deze winter volop chocolade te eten..? Helaas niet. Allereerst varieert de hoeveelheid vitamine D2 sterk in de verschillende cacaoproducten. Donkere chocolade had een relatief hoger vitamine D2-gehalte dan witte chocolade. Dat is niet zo gek. Pure chocolade bevat namelijk meer cacao dan witte chocolade. Maar dat niet alleen. De hoeveelheid vitamine D in cacaobonen is klein en erg variabel. Het hangt er vanaf hoeveel gist er op de cacaobonen is gegroeid en hoeveel zonlicht ze hebben gehad. Het kan dus best zijn dat jouw stukje pure chocolade weinig tot geen vitamine D bevat.
Daarnaast zou je enorme hoeveelheden chocolade moeten eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Nu is dit misschien niet een straf voor de chocoladeliefhebbers onder ons. Maar chocolade is ook erg rijk aan calorieën, suiker en vet. Waardoor zulke grote hoeveelheden niet bepaald goed zijn voor onze gezondheid. Kortom, geniet van je stukje chocolade. Maar zie het niet als gezond omdat het mogelijk een beetje vitamine D bevat.