FIT.nl mobile logo
Inloggen FORUM
  • Terug
  • Artikelen
  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over fitness, voeding en afvallen

  • 🏆 Website van het jaar 2019
  • ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot 9,6 / 10
  • 🔬 Team van coaches en wetenschappers
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Conditie
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Kom je aan van te weinig slaap?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Feit of fabel: kom je aan van antipsychotica?

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          Trainingsmaskers, zin of onzin?

          Cardio: alle belangrijke informatie

          Je slaap meten. Wat heb je er aan?

          Onderzoek: ‘slechte slapers zijn minder aantrekkelijk’

          Hoe kan sporten je slaapkwaliteit beïnvloeden?

          Kun je een slaaptekort inhalen?

          Thuis sporten: 10 tips, video’s en gratis schema

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Hoeveel herhalingen moet ik doen met fitness?

          Hoe pak je de training weer op na een pauze?

          Wat is de invloed van mindset op je eetgedrag?

          11 tips om je dag positief en energiek te beginnen

          Hoe kleine stapjes tot grote resultaten kunnen leiden

          Waar wordt een sterke eetgewoonte door beïnvloed?

          Is het gevaarlijk om rijst in te vriezen?

          Is het ziekenhuisdieet gezond?

          Zijn peulvruchten gezond?

          10 beste plantaardige eiwitten

          Wat zijn de voor- en nadelen van creatine?

          Betere sportprestaties door exogene ketonen?

          Rode peperextract: het nieuwe wondermiddel voor meer spierkracht?

          Verbetert het supplement beta-alanine je sportprestaties?

  • Gratis tools
    • Gratis voedingsschema
    • Gratis fitnessschema
    • FIT-podcast
    • Begrippen
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Oefeningen
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT FORUM
bewerkte-voedingsmiddelen
FIT.nl / Nieuws / Wetenschap / Zorgen ultrabewerkte voedingsmiddelen voor overgewicht of speelt er meer?

Wetenschap

Zorgen ultrabewerkte voedingsmiddelen voor overgewicht of speelt er meer?

Wetenschap

Het eten van ultrabewerkte voeding hangt samen met het ontwikkelen van overgewicht. Lees hier hoe dat precies zit.
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 22 juni 2020
Laatste update: 18 juli 2020
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Het eten van ultrabewerkte voeding hangt samen met het ontwikkelen van overgewicht. Dit blijkt uit verschillende epidemiologische studies. Wat zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen en waardoor komt het dat juist deze producten zo’n duidelijke invloed hebben op ons gewicht? Ik zocht het voor jullie uit. 

Wat zijn ultrabewerkte voedingsmiddelen?

Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn producten die over het algemeen veel suiker, vet en zout bevatten. Daarentegen zijn ze vaak arm aan vitamines, mineralen en vezels. Denk bij ultrabewerkte voeding aan producten zoals frisdrank, pizza, koek, gebak, snacks en kant- en klaarmaaltijden [1].

Ultrabewerkte voeding en het gewicht

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het eten van ultrabewerkte voeding overgewicht in de hand werkt. Een recente studie uit 2019 laat dit nogmaals zien. In dit onderzoek deed een relatief kleine groep van 20 volwassenen met een stabiel gewicht mee. De deelnemers werden de eerste twee weken blootgesteld aan een onbewerkt voedingspatroon, waarna ze vervolgens twee weken ultrabewerkte producten aten. Het aanbod was zo opgesteld dat het aantal calorieën, macronutriënten, zout en vezels gelijk zou zijn als ze alles zouden opeten. De deelnemers mochten zelf weten hoeveel ze aten van het aangeboden menu.

Wat bleek? De deelnemers aten gemiddeld 500 kcal per dag meer van het ultrabewerkte menu dan van het onbewerkte menu. Hierbij gaven de deelnemers aan geen verschil te ervaren in verzadigingsgevoel [2]. Het lijkt er dus op dat het eten van ultrabewerkte producten zorgt voor een grotere energie-inname en zo overgewicht in de hand werkt. In sommige landen wordt daarom ook gepleit om minder bewerkte voedingsmiddelen te eten.

Vaak wordt gedacht dat ultrabewerkte voedingsmiddelen vooral zo verleidelijk zijn door de toegevoegde palmolie, suiker, additieven en zout. Maar kan er ook een andere reden zijn waarom we zo gemakkelijk te veel van deze producten nemen?

De mogelijke invloed van de energie-inname-snelheid

Als we kijken naar hetzelfde onderzoek blijkt dat de energie-inname-snelheid (EIS) uitgedrukt in kcal per minuut flink hoger ligt bij ultrabewerkte voedingsmiddelen. Deze is maar liefst 50% hoger dan bij de onbewerkte producten. Onderzoek laat zien dat niet alleen een hogere energiedichtheid (de hoeveelheid kcal per gram), maar ook de eetsnelheid in gram per minuut leidt tot een hogere energie-inname. De EIS is een product van deze 2 factoren. Deze wordt namelijk berekend door kcal/gram x gram/minuut.

In een onderzoek naar eetsnelheden van meer dan 300 voedingsmiddelen blijkt ook dat ultrabewerkte voedingsmiddelen een twee keer zo hoge EIS te hebben dan onbewerkte voedingsmiddelen. Gemiddeld eet je van ultrabewerkte voeding 69 kcal/minuut, terwijl onbewerkte voedingsmiddelen 35 kcal/minuut opleveren. Suikerhoudende frisdrank heeft bijvoorbeeld een EIS van 250 kcal/minuut! En onderzoek laat zien dat het drinken van suikerrijke frisdranken het risico op overgewicht vergroot [3].

Er is meer onderzoek nodig naar ultrabewerkte voeding

Voornamelijk wordt er gedacht dat het toevoegen van vet, suiker en zout ervoor zorgt dat we meer eten van ultrabewerkte voeding. Maar mogelijk kan de energie-inname-snelheid ook een grote rol spelen in het ontwikkelen van overgewicht. Als dit het geval is kan er verder gekeken worden naar nieuwe oplossingen. Dan hoeven we niet alleen onze aandacht te richten op het eten van onbewerkte voedingsmiddelen. Maar kan er ook gekeken worden of de eetsnelheid van bewerkte voedingsmiddelen verlaagd kan worden. Of dit echt het gewenste effect zal hebben is nog onbekend. Toekomstig onderzoek moet meer duidelijkheid geven. Het is zeker iets interessants om in de gaten te houden!

Auteur
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Maak een to do-list om sneller in slaap te vallen

    Maak een to do-list om sneller in slaap te vallen

    Door Erik Huizenga
  • Je schuldig voelen over eten werkt vaak niet goed om af te vallen

    Je schuldig voelen over eten werkt vaak niet goed om af te vallen

    Door Erik Huizenga
  • Wat is de invloed van self talk op je sportprestatie?

    Wat is de invloed van self talk op je sportprestatie?

    Door Erik Huizenga
  • Vitamine D-supplementen dragen niet bij aan gezondere botten

    Vitamine D-supplementen dragen niet bij aan gezondere botten

    Door Neeke Smit

Referenties

[1]

Gibney, M. J. (2019). Ultra-processed foods: definitions and policy issues. Current developments in nutrition, 3(2), nzy077.

[2]

Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., … & Fletcher, L. A. (2019). Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell metabolism, 30(1), 67-77.

[3]

Forde, C. G., Mars, M., & De Graaf, K. (2020). Ultra-Processing or Oral Processing? A Role for Energy Density and Eating Rate in Moderating Energy Intake from Processed Foods. Current Developments in Nutrition, 4(3), nzaa019.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact