FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
magnetron-ongezond
FIT.nl Voeding Is eten opwarmen in...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
11 nov. 2017 geplaatst
25 jul. 2022 geüpdatet

Voeding

Is eten opwarmen in de magnetron ongezond?

Voeding

De straling van een magnetron zou kankerverwekkend zijn. Maar wat is hiervan waar? Is het gebruik van de magnetron echt ongezond? Check het antwoord hier!
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Hoe werkt de magnetron?
  • De microgolven in de magnetron zijn gevaarlijk
  • Is eten bereiden in de magnetron slecht voor de voedingswaarde?
  • Conclusie
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Als je de bovenstaande vraag in Google intypt, vliegen de artikelen je om de oren. De straling van een magnetron zou kankerverwekkend zijn en voedingsmiddelen verliezen sneller hun voedingsstoffen. Maar wat is hiervan waar? Is het gebruik van de magnetron echt ongezond?

Inhoudsopgave

  • Hoe werkt de magnetron?
  • De microgolven in de magnetron zijn gevaarlijk
  • Is eten bereiden in de magnetron slecht voor de voedingswaarde?
  • Conclusie

Hoe werkt de magnetron?

De magnetron is uitgevonden in de jaren 40 van de vorige eeuw. Deze handige keuken tool maakte zijn opmars in Nederland in de jaren 80. In een magnetron wordt voeding verhit door microgolven. Een onzichtbare elektromagnetische energie zorgt ervoor dat de waterdeeltjes in voedingsmiddelen in beweging komen. Hierbij ontstaat bewegings- en/of wrijvingswarmte. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan de rest van de voeding [1].

De microgolven in de magnetron zijn gevaarlijk

Een magnetron gebruikt straling om de voeding te verhitten. Er zijn verschillende soorten straling. Een atoombom produceert bijvoorbeeld de sterkste straling van 100 gigahertz. Dit noemen we ook wel gammastraling. Gammastraling gaat dwars door ons lichaam heen en beschadigd de lichaamscellen. Röntgenstraling is minder sterk dan gammastraling. Het gaat wel door het vlees heen, maar niet door de botten. Röntgenstraling heeft een sterkte van 10 gigahertz. Een straling die nog minder sterk is, is UV-straling. Deze straling wordt uitgezonden door de zon en zonnebanken. Met een sterkte van 1 gigahertz kan deze straling 1 millimeter je huid doordringen. Dit is diep genoeg om huidkanker te veroorzaken.

Normale lichtstralen kunnen, met een straling van 0,5 gigahertz, je huid niet meer beschadigen. Een andere vorm van straling die nog zachter is, is infrarood licht. Deze geeft warmte af. De sterkte van magnetronstraling is 2,45 gigahertz [2]. Dit is een vergelijkbare straling als die van een mobiele telefoon of televisie. Deze straling kan niet veel schade aanbrengen. Toch zijn er wel veiligheidseisen gesteld aan onze magnetrons. Zo mogen de microgolven niet kunnen ontsnappen. Om deze reden hebben magnetrons lagen die de microgolven binnenhouden. Daarnaast moet er een systeem in de magnetron zitten dat ervoor zorgt dat de magnetron stopt als het deurtje wordt geopend [1].

Is eten bereiden in de magnetron slecht voor de voedingswaarde?

Voedingsstoffen gaan snel verloren bij de bereiding, met name door wassen, weken en verhitten. Vooral concentraties van in water oplosbare vitamines zoals de vitamines van het B-complex en vitamine C nemen af bij de bereiding. Vitamine C is daarnaast erg gevoelig voor zuurstof, waardoor de werking nog verder afneemt. Daarom is het belangrijk om voeding efficiënt te bereiden. Dit door ze snel te schillen, snijden en wassen. Laat het daarnaast niet te lang in het water weken. Gebruik ook tijdens het koken zo min mogelijk water en kook voedsel zo kort mogelijk. Ook bij de verwarming van voeding in de magnetron gaan voedingsstoffen verloren. Echter, is meerdere malen uit onderzoek gebleken dat vitamines en mineralen beter behouden blijven in de magnetron. Dit geldt met name voor vitamine C en foliumzuur. Dit komt door de korte bereidingstijd in de magnetron. Daarnaast gebruik je in de magnetron nauwelijks water, waarin vitamines normaliter in kunnen oplossen [3,4,5].

Kortom, tijdens de bereiding van voeding gaan de voedingswaarde sowieso achteruit. Echter, is dit effect in de magnetron kleiner dan bij het koken van producten, vanwege de kortere bereidingstijd.

Het bereiden in de magnetron

Het eten in de magnetron kan soms wat ongelijkmatig worden verhit. Roer de maaltijd goed om het geheel goed te verwarmen. Vooral bij het opwarmen van prakjes is dit belangrijk. Zo weet je zeker dat eventuele schadelijke bacteriën worden gedood.

  • Verdeel de gerechten in kleine, zo plat mogelijke porties. Deze zijn sneller klaar.
  • Voeg 1-2 eetlepels water toe aan je groente, aardappelen, vis en vlees om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  • Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden.
  • Schep het eten tijdens het verwarmen een paar keer om.
  • In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken. Plastic kan smelten en hierbij kunnen wel schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Kook geen ei in de magnetron, dit geeft nogal een bende 😉 [6]

Conclusie

Het gebruik van een magnetron is volkomen veilig. In vergelijking met producten te kopen blijven voedingswaarden beter behouden door een efficiëntere verhitting. Dit is ook nog eens energiezuiniger dan het voedsel te bereiden op gas. Let er wel op dat je je voeding goed door verhit om een voedselvergiftiging te voorkomen. Gebruik daarnaast geen plastic bakjes, omdat hier wel schadelijke stoffen uit vrij kunnen komen.

Blijf je maaltijden niet oneindig opwarmen, hierbij gaan elke keer wel voedingsstoffen verloren. Ten slotte is dit geen vrijbrief om nu onbeperkt magnetronmaaltijden te eten. Deze bevatten namelijk vaak vooral veel zout om het gerecht op smaak te brengen. En dat is niet zo gezond.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️ Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Kraak, H. (2014). 77 fabels en feiten over onze voeding. Hilversum: Lias uitgeverij.

[2]

Katan, M. (2016). Voedingsmythes. Amsterdam: Prometheus/Bert Bakker.

[3]

Hoffman, C. J., & Zabik, M. E. (1985). Effects of microwave cooking/reheating on nutrients and food systems: a review of recent studies. Journal of the American Dietetic Association, 85(8), 922-926.

[4]

Klein, B. P. (1989). Retention of nutrients in microwave-cooked foods. Boletin de la Asociacion Medica de Puerto Rico, 81(7), 277-279.

[5]

Cross, G. A., Fung, D. Y., & Decareau, R. V. (1982). The effect of microwaves on nutrient value of foods. Critical Reviews in Food Science & Nutrition, 16(4), 355-381.

[6]

Voedingscentrum (2017) Hoe gebruik ik de magnetron? Geraadpleegd op 1-11-2017 via https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/kookhulp/hoe-gebruik-ik-de-magnetron-.aspx

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

    Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

    Meer informatie
  • Verbrand je meer vet door te trainen op een nuchtere maag?

    Verbrand je meer vet door te trainen op een nuchtere maag?

    Meer informatie
  • Waardoor ontstaat een kater en wat kun je hier tegen doen?

    Waardoor ontstaat een kater en wat kun je hier tegen doen?

    Meer informatie
  • Hoe blijf je in balans op vakantie?

    Hoe blijf je in balans op vakantie?

    Meer informatie

Reacties/Reviews

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. rob lelieveld zegt

    16 februari 2020 om 20:07

    blij met deze info, dus dank daarvoor.

    Beantwoorden
  2. Ben Grajer zegt

    25 juli 2022 om 09:34

    Als je een artikel schrijft met “wetenschappelijke” termen, zorg er dan voor dat die correct zijn. Voorbeeld: Gammastraling gaat dwars door ons lichaam heen en beschadigd de lichaamscellen. Röntgenstraling is minder sterk dan gammastraling. Het gaat wel door het vlees heen, maar niet door de botten. Röntgenstraling heeft een sterkte van 10 miljard gigahertz.
    Afgezien van de taalfout wordt niet de sterkte, maar de frequentie van straling weergegeven in hertz. Verder betekent giga al miljard, Dus 10 gigahertz en niet 10 miljard gigahertz. Advies: lees er eens wat over.

    Beantwoorden

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact