Onderzoek suggereert dat een ongezond Westers eetpatroon het immuunsysteem agressiever maakt. Waardoor komt dit? En wat voor invloed heeft dit op onze gezondheid?
Inhoudsopgave
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek kregen muizen een maand lang een ongezond Westers dieet gevoerd. Dit was rijk aan vet, veel suiker en weinig vezels. In het lichaam van de muizen ontstond een sterke ontstekingsreactie. Vergelijkbaar zoals na een bacteriële infectie. Daarnaast zorgde het ongezonde dieet voor een onverwachte toename van het aantal granulocyten en monocyten (immuuncellen) in het bloed van de muizen. Dit nodigde uit tot meer onderzoek. Daarom werd ook het beenmerg van de muizen onderzocht.
En wat bleek?
Uit de analyse van het beenmerg bleek inderdaad dat het Westerse dieet cellen in het immuunsysteem had geactiveerd. Het lichaam had een leger aan immuuncellen gecreëerd.
Nadat de muizen op hun reguliere dieet werden gezet verdween de acute ontsteking. Wat niet verdween, waren de aanpassingen van het immuunsysteem. Deze waren na 4 weken nog steeds actief en klaar om in de verdediging te schieten.
Ons immuunsysteem heeft dus blijkbaar een geheugen. Na een infectie blijven de afweermechanismen actief. Zo kunnen ze sneller reageren op een nieuwe aanval. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij een griepje. Bij deze muizen reageerde het immuunsysteem hetzelfde bij een ongezond eetpatroon als bij een infectie door ziekteverwekkers. Een kanttekening is dat we niet weten hoe lang het geheugen is van het afweermechanisme.
Maar dat is niet alles…
Effect op ons DNA
De activering van het immuunsysteem door het dieet had daarnaast ook invloed op de manier waarop het genetisch materiaal wordt verpakt. Deze ligt opgeslagen in het DNA. Elke cel bevat DNA-strengen die ongeveer twee meter lang zijn. Deze liggen meestal verstrengeld om bepaalde eiwitten in de kern. Door het ongezonde eten komen deze vrij te liggen. Net als een lus die uit een bol wol hangt. Dit effect wordt ook wel een epigenetische verandering genoemd. Door deze aanpassingen reageert het immuunsysteem sneller op kleine prikkels met een sterkere ontstekingsreactie. En dat is nadelig voor onze gezondheid.
Wat betekent dit voor onze gezondheid?
Zulke ontstekingsreacties kunnen het risico op hart- en vaatziektes en diabetes type 2 vergroten. Bij aderverkalking bestaat een groot deel van de verkalking uit vetten en immuuncellen. Bij een ontstekingsreactie ontstaan er meer immuuncellen die vervolgens zich weer kunnen afzetten aan de vaatwanden. Worden deze afzettingen te groot, dan kunnen ze barsten. Met mogelijk een beroerte of hartaanval tot gevolg.
Wat kunnen we met deze informatie?
Onze gemiddelde levensverwachting is de afgelopen eeuwen flink toegenomen. Deze trend lijkt momenteel doorbroken te worden. Personen die nu geboren worden zullen gemiddeld korter leven dan hun ouders. Het lijkt dat ongezonde voeding en te weinig beweging hier een grote rol in spelen.
Dit onderzoek laat maar weer eens zien wat voor invloed een ongezond eetpatroon op onze gezondheid kan hebben.
Kanttekening
Het besproken onderzoek is een dierproefonderzoek uitgevoerd onder muizen. Dit maakt het lastig te vertalen naar onze soort, omdat de effecten bij mensen mogelijk anders zijn. Het is vooral een aanleiding om hier verder onderzoek naar te doen. Ondertussen is het natuurlijk geen overbodige luxe om gezonde keuzes te maken.
Wil je meer weten over het analyseren van wetenschappelijk onderzoek? Lees dit artikel over waarheidsvinding en waarom zo veel onderzoeken elkaar altijd tegenspreken.