Glycine
Wat zegt de wetenschap?
Glycine is een niet-essentieel aminozuur die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Het wordt heden gebruikt als aanvulling in dierenvoeding, in geneesmiddelen, cosmetica en als tussenproduct voor de synthese van andere organische verbindingen.

Dit artikel bevat 4 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.
Inhoudsopgave
Waar zit glycine in?
Glycine is een niet-essentieel aminozuur omdat het lichaam glycine maakt uit serine. Een typisch dieet bevat dagelijks ongeveer 2 gram glycine [1]. De belangrijkste bronnen zijn eiwitrijke voeding, waaronder vlees, vis, zuivelproducten en peulvruchten
Wat is het effect van glycine?
Er aanwijzingen dat een hoge dosering van glycine mogelijk ondersteuning kan geven ter verlichting van schizofrenie [1]. Daarnaast is er twee onderzoek aangeeft dat ook het geheugen significant beter werkt na suppletie van glycine [3][4].
Wat is de invloed van de van glycine op je slaap?
Glycine is een aminozuur dat gelinkt wordt aan een betere slaapkwaliteit. Dit heeft mogelijk twee onderliggende oorzaken. De eerste is dat glycine een invloed lijkt te hebben op de regulatie van de lichaamstemperatuur. Een optimale lichaamstemperatuur kan in de avond ervoor zorgen dat je makkelijker in slaap valt. Verder lijkt glycine van invloed te zijn op de NMDA-receptor die in de hersenen je slaap reguleert. Vooralsnog geven drie studies aan dat suppletie van 3 gram glycine voor het slapen een positief effect heeft op je slaapkwaliteit [2][3][4]. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of dit effect écht zo sterk is. Vooralsnog zou een eiwitrijk voedingspatroon een goede basis zijn, aangezien je op die manier ook aan voldoende glycine kunt komen.