Als we de media en voedselfabrikanten moeten geloven, kunnen voeding en supplementen je een mooiere huid en gezond haar geven. Het klinkt als een goede reden om bepaalde voedingskeuzes te maken; het idee dat je een strakkere huid krijgt van producten als broccoli, vette vis en vitaminepillen. Of voller haar van een pilletje. Eet jezelf mooi, kan dit?
Het korte antwoord: er is nagenoeg geen bewijs dat extra voedingsstoffen of supplementen helpen met een mooiere huid als je al gezond en gevarieerd eet. Bij een tekort aan vitamine A en B7 kan het aanvullen van deze vitamines de huid verbeteren, echter komen tekorten van deze vitamines bijna niet voor. Bij voedselovergevoeligheid kan de huid slecht reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Indien je denkt dat je overgevoelig bent voor een bepaald voedingsmiddel, kan het vermijden van dit product klachten verminderen of laten verdwijnen. Ga eerst bij de huisarts langs om na te gaan of je daadwerkelijk ergens overgevoelig voor bent, voordat je producten uitsluit.
Vitamines
Bij een tekort aan bepaalde vitamines kunnen er huidproblemen en huidafwijkingen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn vitamine A en biotine. Vitamine A speelt een rol bij de opbouw en werking van epitheelcellen. Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen en dof haar veroorzaken (en blindheid, maar dat is voor dit artikel niet relevant 😉 ) [1][2]. Een tekort aan biotine (vitamine B7) gaat samen met huidafwijkingen en tongontsteking [2][3].
Betekent dit dat we allemaal extra vitamine A en B7 moeten binnenkrijgen voor een mooiere huid? Indien je tekorten hebt aan deze vitamines en hier de verschijnselen van ervaart, kan een optimale inname van vitamine A en B7 wel helpen, maar over het algemeen krijgen we voldoende vitamine A en biotine binnen. Tenzij je extreem vet gaat vermijden en geen rauwe eieren eet (dat remt de opname van biotine) hebben extra vitamines geen effect op het verbeteren van je huid [1][2][3].
Groenten en fruit
in 2013 werd een onderzoek gepubliceerd door David Perrett van de Universiteit van St. Andrews in Groot-Brittannië. Deze liet zien dat een hogere consumptie van groente en fruit zorgt voor een gezondere huidskleur. Een verhoging van deze consumptie gaat gepaard met een hogere concentratie béta-caroteen in de huid. Na 6 weken is er een effect te verwachten bij de huidskleur. Deze wordt wat geler. Laat dit nu net bij zowel blanke, Afrikaanse en Aziatische huidtypen als het meest aantrekkelijk en gezond worden beoordeeld [4].
Daarnaast wordt gezien dat mensen die over het algemeen meer groente en fruit eten minder rimpels hebben en een jongere huid. Echter rookten ze ook minder en zaten ze minder vaak in de zon. Roken en te veel zonlicht beschadigen je huid en maken deze minder mooi. Het is dus lastig te zeggen of hier groenten en fruit van enige invloed waren op het feit dat deze personen een gezondere huid hadden [5].
Voedselovergevoeligheid
Sommige mensen kunnen een voedselovergevoeligheid ontwikkelen voor bepaalde bestanddelen uit voedingsmiddelen. Voedselovergevoeligheid is een verzamelnaam voor alle overgevoelige reacties op voedsel. Symptomen van voedselovergevoeligheid treden ongeveer binnen een half uur op na het nemen van een verkeerd voedingsmiddel. Deze kunnen zich ook uiten in de huid in de vorm van jeuk, uitslag, eczeem en galbulten.
Voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze allergische reacties kunnen geven en urticaria kunnen veroorzaken, zijn melk, ei, kruiden en specerijen, soja, tarwe, vis, schaal- en schelpdieren, noten, zonnebloempitten, sesamzaad en fruit zoals aardbei en kiwi. Laat jezelf altijd controleren door een huisarts of je daadwerkelijk ergens overgevoelig voor bent voordat je voeding gaat uitsluiten uit je voedingspatroon.
Acné
In de volksmond denken veel mensen dat varkensvlees, chocolade en zuivel acné veroorzaakt. Op dit moment zijn er geen onderzoeken die laten zien dat er een hard bewijs is tussen het eten van bepaalde voedingsmiddelen en acné.
Volgens onderzoek aan het George Washington University Medical Center kan koemelk bij sommige mensen uitbarstingen van acné veroorzaken of verergeren [6]. In de praktijk zie ik dit soms voorbij komen bij mensen die gebruik maken van eiwitpreparaten in combinatie met veel melkproducten. Echter komt dit niet bij iedereen voor. Dit geldt ook voor chocolade en varkensvlees. De een kan het prima eten, de ander reageert er overgevoelig op en ontwikkelt acné. Test dit voor jezelf uit.
Geef een antwoord