Ingrediënten
- 400 gram Bloemkool
- 125 gram Kastanjepaddenstoelen
- 50 gram Bimi (aspergebroccoli)
- 10 gram Hazelnoten
- 10 gram Parmezaanse kaas
- 2 tenen Knoflook
- scheut plantaardige melk
- 4 takjes Tijm
- handje Rucola
Benodigdheden
Bereidingswijze
Wist je dat je van bloemkool heerlijke puree kunt maken? Daarmee is het een gezond, koolhydraatarm én smakelijk alternatief voor aardappelpuree. Verras de fam eens met iets anders deze feestdagen met dit recept.
Tip voor een 100% plantaardige versie: laat de Parmezaanse kaas weg en serveer met de vegan pepersaus voor een luxe plant-based hoofd- of tussengerecht.
Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en wikkel twee ongepelde teentjes knoflook in een stukje aluminiumfolie. Pof in de oven voor 25 minuten.
Stap 2. Snijd de bloemkool in roosjes en spoel af in een zeef. Zet 50 gram bloemkool apart voor de garnering. Breng in een pan met deksel een laagje water aan de kook en stoom in een stoommandje of zeef de bloemkool in 15 à 20 minuten gaar. De tijd is afhankelijk van de grootte van de bloemkoolroosjes maar de bloemkool moet goed zacht zijn om een fijne puree te kunnen maken.
Stap 3. Pureer de bloemkoolroosjes samen met de gepofte knoflook en een scheutje amandelmelk fijn in een foodprocessor. Laat draaien totdat je een gladde puree hebt en voeg peper en zout toe naar smaak.
Stap 4. Weeg 125 gram paddenstoelen af en snijd in stukjes/plakjes. Verhit een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de paddenstoelen samen met de takjes tijm zonder olie in 5 minuten gaar.
Stap 5. Bak in dezelfde koekenpan na de paddenstoelen de bimi en bloemkool. Verhit een scheutje olie en bak de bimi en bloemkool op middelhoog vuur voor 5 minuutjes. Voeg dan een scheut water toe en leg de deksel op de pan. Stoom zo de groenten nog 2 minuutjes na. Breng de groenten eventueel nog op smaak met wat zout en peper.
Stap 6. Maak nu de borden op. Verdeel de bloemkoolpuree over 2 borden en garneer met eerst een beetje rucola, daarna de groenten en vervolgens de Parmezaanse kaas en hazelnoten.