Ingrediënten
- 200 gram Bloem
- 125 gram Roomboter
- 4 Eieren
- 60 ml. Melk
- 1 tl. Zeezout
- 125 ml. Crème fraîche
- 2 tl. Verse tijm
- 1 teen Knoflook
- 1 Courgette
- 250 gram Cherrytomaatjes
- 100 gram Harde geitenkaas
Benodigdheden
- Quichevorm (24cm doorsnede)
- Deegroller
- Vulling voor blindbakken (bijv. gedroogde bonen)
Bereidingswijze
Houd je van hartig, dan houd je zeker van quiche! Waar een kant-en-klare quiche vaak wat flauw van smaak is, is dit recept een heerlijke smaakbom dankzij de verse ingrediënten en de geitenkaas. Hij is ook nog eens erg makkelijk te maken. En zeg nou zelf: is het geen plaatje?
Stap 1. Neem een beslagkom en voeg bloem, boter, zout, 1 ei en een el. melk toe. Kneed dit tot een samenhangend deeg.
Stap 2. Maak er een bal van en wikkel deze in folie. Laat het vervolgens 30 minuten in de koelkast rusten.
Stap 3. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestuif het werkblad met een beetje bloem. Neem de deegbol uit de koelkast en rol hem met de deegroller tot een ronde lap die net iets groter is dan de vorm. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg dat over de rand hangt af met een mesje. Leg vervolgens bakpapier over het deeg en verdeel deze met de vulling voor blindbakken*. Plaat de bakvorm 20 minuten in het midden van de oven.
*Met “vulling voor blindbakken” krijg je een heerlijke krokante korst. Dit is een soort steunvulling, die bestaat uit speciale vulling of droge rijst of bonen. Het drukt de bodem aan en zorgt ervoor dat het deeg mooi plat blijft. Geen zin hierin? Het hoeft natuurlijk niet – de korst wordt in dat geval wat minder knapperig of minder plat, maar niet minder smakelijk.
Stap 4. Meng ondertussen de andere 3 eieren met de crème fraîche, melk, knoflook en tijm met een garde in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de courgette in plakjes of in slierten met een spiraalsnijder. Snijd de cherrytomaten door de helft.
Stap 5. Neem de bakvorm uit de oven en verwijder het bakpapier met de vulling voor blindbakken. Verdeel een laagje courgette over de bodem en bestrooi met kaas. Herhaal tot alles op is. Giet daarna het eiermengsel erover.
Stap 6. Bak de quiche nog 45 minuten in de oven tot deze goudbruin is.