Veel sporters verruilen met het koude weer de buitenlucht voor de sportschool of gaan lekker binnen sporten in een sportzaal. Maar heb jij jezelf wel eens afgevraagd of het wel zo gezond is om binnen te sporten?
Ongefilterde lucht
Als je intensief sport adem je vaak dieper en vaker in door de mond. Normaal gesproken adem je vooral in via de neus. De neus verwarmt dan de lucht, maakt de lucht vochtig en filtert schadelijke stoffen uit de ingeademde lucht. Hierdoor krijgen de longen ideale lucht te verwerken, ze functioneren zo gemakkelijker en hebben minder last met het verwijderen van stofdeeltjes die met de ingeademde lucht de longen binnenkomen om daar in het slijmvlies te belanden. Het is een ander verhaal als je intensief sport. Tijdens een zware training adem je namelijk vaak (diep) door de mond waardoor je relatief veel ongefilterde lucht binnen krijgt. Juist deze grote hoeveelheid ongefilterde lucht kan evenveel schade aanrichten als iemand die in rust is en blootgesteld wordt aan hoge concentratie van een schadelijke stof [1]. Welke stofjes dat zijn lees je hieronder.
Wat voor stofjes adem je in een sportschool?
In een recente onderzoek is gekeken naar het binnenklimaat van elf fitnesscentra in Lissabon, van het krachthonk tot de spinningzalen en de pilates-studio’s [2]. Uit de studie kwam naar voren dat de concentraties kooldioxide, formaldehyde en fijnstof boven de vastgestelde norm lagen, vooral tijdens de drukbezochte aerobicslessen. Omdat je tijdens het sporten veel en diep ademt kregen de sporters relatief veel vervuilde lucht binnen. Koolstofdioxide is in kleine hoeveelheid geen probleem, maar langdurige blootstelling aan formaldehyde kan kankerverwekkend zijn. Bovendien kunnen de kleine stofdeeltjes bij sommige sporters problemen met de luchtwegen en hart- en vaten veroorzaken [3]. Omdat het hier gaat om een kortdurende blootstelling van hooguit een aantal uur per week is het nog maar de vraag of het echt een gevaar is voor je gezondheid. Het is een ander verhaal als je als professional in een sportcentrum werkt met een slechte ventilatie.
Buiten sporten is ook niet altijd gezond
Denk nou niet gelijk dat binnen sporten direct ongezond is, want ook buiten sporten heeft zijn nadelen. Een nadeel van een buiten training in het koude weer is dat je lichaam extra energie nodig heeft om je warm te houden. Dit kan een flinke belasting voor bijvoorbeeld de longen.
Verder kan ook het buitensporten relatief ongezond zijn als je bijvoorbeeld langs een drukke weg hardloopt. Uit een overzichtsartikel blijkt dat sporters in een stad soms blootgesteld worden aan ozon (smog) [1]. Ook dit stofje is bij langdurige blootstelling ongezond.
En nu?
Binnen- en buitensporten hebben beide voor- en nadelen. Het beste is dat je überhaupt gewoon lekker gaat sporten en zoveel mogelijk de buitenlucht opzoekt bij voorkeur in een bosrijke omgeving. Een paar keer per week een uur naar de sportschool is echt niet levensbedreigend. Het zekere voor het onzekere nemen? Vraag de sportschool of ze een goed ventilatiesysteem hebben en dit regelmatig controleren.
Wil jij afvallen en een gezonder gewicht? Bekijk dan ons gratis afslankprogramma.
Referenties:
[1] Carlisle, A. J., & Sharp, N. C. (2001). Exercise and outdoor ambient air pollution. British Journal of Sports Medicine, 35(4), 214-222.
[2] http://www.researchgate.net/publication/265854852_Exposure_to_indoor_air_pollutants_during_physical_activity_in_fitness_centers
[3] http://www.foodlog.nl/short-news/detail/binnen-of-buitensporten-allebei-even-goed/
Geef een reactie