FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ 32.737 klanten geholpen
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoe vaak moet ik me wegen?

          Afvallen? De 5 beste vetverbranders

          Hoe kan ik buikvet verbranden zonder buikspieroefeningen?

          Hoe nauwkeurig meten sporthorloges je energiegebruik?

          Hoeveel stappen per minuut is optimaal met hardlopen?

          Duursporters bewegen efficiënter door krachttraining

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Is een koudwaterbad goed voor je spierherstel?

          Hoe diepe slaap je hersenen schoonmaakt?

          Slaap je beter door een verzwaarde deken?

          Grotere kans op hart- en vaatziekten door een onregelmatig slaappatroon

          Meer spiermassa door te smokkelen met je uitvoering?

          Wat is een goede warming-up?

          Lengthened partials: de oplossing voor meer spiergroei?

          Hoe vaak moet ik van fitnessschema veranderen?

          10 tips om je goede voornemens wél te laten slagen

          Hoe leer je eetgewoontes af?

          Hoe een negatief zelfbeeld je leefstijlverandering kan saboteren?

          8 tips voor meer wilskracht tijdens het afvallen

          Is snel afvallen een risico voor het jojo-effect?

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Meer spiermassa door meer eiwitten tijdens het afvallen

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe behoud je spiermassa en spierkracht tijdens je vakantie?

          Bestaat er zoiets als spiergeheugen?

          Hoeveel eieren mag je eten? Wanneer is het ongezond?

          Is chocolademelk een goede hersteldrank?

          7 tips om gezond te eten naast een druk leven

          Moet ik meer eten op trainingsdagen?

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          Sterker door ammonia te snuiven?

          Zijn supplementen gevaarlijk?

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • CursusNIEUW
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Coaching
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Training & voedingsplan

Wat is jouw doel?

strength

Spiermassa

Meer kracht en spieren

slimming

Afslanken

Gewicht verliezen

overall health

Algehele fitheid

Op gewicht blijven

Volgende
chocolade-verslavend
FIT.nl Voeding Is chocolade verslavend?
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent
07 aug. 2014 geplaatst
19 mei. 2023 geüpdatet

Voeding

Is chocolade verslavend?

Voeding

Op deze pagina vind je een antwoord op de vraag of chocolade verslavend is. En is het eigenlijk gezond? Check het hier!
Jeroen van der Mark
Auteur: Jeroen van der Mark, MSc.Onderzoeker en docent

Inhoudsopgave

  • Wat is chocola?
  • Is chocolade verslavend?
  • Hoe voorkom ik dat ik te veel chocolade eet?
  • Is chocolade gezond en welke chocolade kan ik het beste eten?
  • Conclusie
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Veel vrouwen beweren ‘verslaafd’ te zijn aan chocolade. Klopt het dat chocolade echt verslavend is?

In het kort:

  • Chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
  • Als er al zoiets als een chocoladeverslaving bestaat, komt dit door het fijne gevoel wat we koppelen aan het eten van chocolade. Het is geen fysieke verslaving, maar een zogenaamde ‘craving’ omdat we eten van chocolade associëren met het hebben van een goed gevoel.
  • Als je dan toch voor chocolade kiest, ga dan voor een zo puur mogelijke vorm omdat deze het minste calorieën bevat en minder lekker is, waardoor je er minder van eet.

Inhoudsopgave

  • Wat is chocola?
  • Is chocolade verslavend?
  • Hoe voorkom ik dat ik te veel chocolade eet?
  • Is chocolade gezond en welke chocolade kan ik het beste eten?
  • Conclusie

Wat is chocola?

Chocolade wordt gemaakt van cacao, die wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom (Theobroma cacao). Chocolade wordt verkocht in vaste, vloeibare of smeerbare vorm. Chocola wordt veel gebruikt om bepaalde producten te zoeten. Cacao wordt voornamelijk geproduceerd in Mexico en Midden-Amerika. Na fermentatie worden de bonen gedroogd, schoongemaakt en geroosterd. De buitenkant wordt verwijderd en dan blijven de cacaonibs over (het grondproduct voor cacao). Voordat cacao gebruikt wordt, wordt er vaak eerst een vloeistof van gemaakt zodat de bewerking makkelijker is. In cacao zitten veel flavanoïden. Verder zitten er in cacao veel alkaloids zoals theombromine phenethalime en cafeïne [2]. Het hoogste werkelijke percentage cacao in een reep chocolade is 88% omdat een hoger percentage de chocolade te droog en broos zou maken (dit is afhankelijk van het productieproces en de eventuele toevoegingen in de chocolade; je kunt dus ook chocolade vinden met hogere cacaogehaltes dan 88%).

Een van de redenen waarom chocolade lekker is, is doordat het smelt in de mond. Het smeltpunt van cacaoboter ligt iets lager dan de lichaamstemperatuur waardoor het in de mond smelt.

Is chocolade verslavend?

We eten natuurlijk chocolade omdat we het lekker vinden, maar deze cravings (onbedwingbare trek) hebben soms ook een emotionele oorzaak. We zijn bijvoorbeeld verveeld, angstig of voelen ons even niet zo lekker. Omdat je jezelf even iets wilt gunnen of net even wat minder sterk in je schoenen staat, plunder je eerder de snoepkast. Chocolade geeft tijdens een zwak moment een goed gevoel door een korte piek van de gelukstofjes in het brein, doordat het eten van vetrijk/suikerrijk voedsel de beloningssystemen in het brein activeert.

Voornamelijk vrouwen zijn chocoladeliefhebbeners [8], sommige vrouwen noemen zichzelf ook wel chocoholics. Let erop dat jij je niet onder deze groep kan scharen, omdat chocolade immers een calorierijke traktatie is. 

Uit een onderzoek van de Drexel Universiteit blijkt dat mensen wel degelijk fysiologische effecten ervaren van het eten van chocolade [5]. Proefpersonen rapporteren een gelukkig gevoel en hunkeren naar meer chocolade als ze regelmatig chocolade eten. Als je vaak gaat hunkeren naar chocolade, zal je te maken krijgen met een positieve energiebalans waardoor je sneller aankomt. Chocolade bevat cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis)  die een bewezen effect op de hersenen hebben zoals de neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine [3]. Vanwege de aanwezigheid van deze stoffen is het populaire misverstand ontstaan dat chocolade een stimulerend effect op de hersenen zou hebben en bovendien verslavend zou zijn. Dit is echter niet het geval, omdat de genoemde stoffen in een dusdanig kleine concentratie voorkomen in chocolade dat een gemiddeld mens vele tientallen kilo’s pure chocolade zou moeten eten om ook maar het geringste effect te ervaren. Andere minder aantrekkelijke voedingswaren zoals broccoli zijn bovendien geassocieerd met hogere concentraties van deze neurotransmitters, het lijkt dus niet aannemelijk dat dit de reden is voor de verslavingsgevoeligheid vergeleken met chocolade.

Het goede gevoel dat het eten van chocolade oproept, komt vooral vanwege de positieve associatie die we hebben met chocolade. Chocolade geeft een goed gevoel door het aroma, de smeltbaarheid, structuur, suikers en vet combinatie [1][8]. Te veel chocola eten ligt dus niet aan een specifiek magisch stofje, maar puur doordat chocolade het lekker smaakt en ruikt, en je een verzadigd gevoel geeft. In 2009 vond men een verband tussen de neurologische mechanismen verantwoordelijk voor drugsverslaving en voedselverslaving (hierbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat onderzoek van ratten niet direct te generaliseren is naar mensen) [11]. Hierbij lijkt dus niet zozeer de specifieke rol van chocolade van belang, maar lijkt het te gaan om alle voedsel wat rijk is aan suikers en vetten. Een mogelijke oorzaak voor chocoladecraving zou dus cultureel kunnen zijn, aangezien chocolade in onze cultuur te boek staat als zogenaamd troostvoedsel.

Een andere studie onderzocht het verschil tussen een appel en chocolade op het hongergevoel, de gemoedstoestand en het schuldgevoel. Hieruit kwam naar voren dat de appel en chocolade beide leiden tot een verminderd hongergevoel en een betere gemoedstoestand [7]. Mensen die chocolade aten, hadden ten opzichte van de appeleters minder hongergevoel en meer plezier, maar wel een hoger schuldgevoel. Chocolade geeft je een fijn gevoel gedurende een korte periode, maar na verloop van tijd neemt het schuldgevoel het over van het plezierige gevoel.

Gevoeligheid voor chocolade

Er valt wel een onderscheid te maken tussen mensen die regelmatig chocoladecravings hebben en degenen die weinig chocolade eten. Uit onderzoek blijkt dat als chocoladecravers gedurende een langere periode van onthouding meer plezier ervaren als ze los gaan op een chocoladetraktatie in vergelijking met mensen die niet regelmatig chocolade eten[6]. Deze onderzoekers geven aan dat er echt een verschil bestaat in hoe mensen onderling van chocolade genieten. Chocoladeliefhebbers dienen dus specifiek op te passen, omdat een beloning met chocolade ervoor kan zorgen dat je flink gaat overeten.

Dit effect wordt bevestigd door fMRI-scans om een beter beeld te krijgen van de hersenreactie na het eten van chocolade. Onderzoek laat zien dat mensen die regelmatig chocoladecravings hebben, heftiger reageren dan mensen die niet zo vaak chocolade eten [9]. Chocoladecravers hebben dus duidelijk meer hersenactiviteit en ervaren meer plezier na het eten van chocolade.

Invloed van menstruatiecyclus op craving naar chocolade

Waarschijnlijk hadden de dames al zo’n vermoeden… Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de onderzochte vrouwen meer naar chocolade hunkert voor of na de menstruatieperiode [8].

Hoe voorkom ik dat ik te veel chocolade eet?

Er zijn veel redenen waarom mensen chocolade eten. Soms zijn chocolade cravings een gevolg van een verlaagd zelfvertrouwen,een vervelend gevoel of gewoon een moment van zwakte zoals we die allemaal kennen. Als je doorhebt waardoor het komt, is het belangrijk om dit gevoel te herkennen en hier goed mee om te gaan. Voel je dat het even wat minder gaat en je wat minder sterk in je schoenen staat?

Let dan goed op:

  • Natuurlijk kan je wel chocolade eten, maar probeer jezelf een limiet aan te geven. Bijvoorbeeld een paar blokjes chocolade in plaats van een hele reep. Matigen is voor gewichtsbehoud en afvallen het sleutelwoord.
  • Als je uit verveling gaat eten, probeer dan een wandeling te maken, ga hardlopen, bel een vriend of ga aan boek lezen. Probeer je geest zo te sturen, zodat je aan andere dingen gaat denken. Bedenk van tevoren een alternatieve bezigheid voor als je een chocoladecraving krijgt, zodat je voorbereid bent.
  • Een andere oplossing is het vervangen van chocolade door fruit of natuurlijk door helemaal geen chocolade in huis te hebben. Maak het jezelf makkelijk en koop alleen de gezondste producten. Zo valt er ook niks te snacken.
  • Ten slotte kan je natuurlijk ook gaan sporten. Sporten geeft je hersenen dezelfde beloning als een reep chocolade. Het kost alleen energie! Twee vliegen in één klap: afvallen en een goed gevoel.

Is chocolade gezond en welke chocolade kan ik het beste eten?

Uit een aantal onderzoek is gebleken dat dagelijkse inname van pure chocolade positieve gezondheidseffecten oplevert. Toch komt er ook steeds meer kritiek op deze aanbeveling, vooral vanwege de grote hoeveelheid suiker en triglyceriden die je eveneens binnenkrijgt. Je moet namelijk veel chocolade eten om de positieve gezondheidseffecten te ervaren en als gevolg daarvan krijg je ook veel suikers en vet binnen. Verder is het de vermelding waard dat de meeste onderzoeken met een positief onderzoeksresultaat gesponsord zijn door chocoladefabrikanten. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees hier meer over pure chocolade en de gezondheidseffecten.

chocolade-voedingswaarde
Bron: Voedingswaardetabel.nl [10]
Witte chocolade bevat geen cacao, maar wel suiker en melk. Hierdoor is witte een minder gezond alternatief is dan pure chocolade [10].

Chocolade is een voedingsmiddel dat beperkte hoeveelheden theobromine, cafeïne en tryptofaan bevat, stoffen die een effect op de hersenen kunnen hebben. Onderzoek naar de populariteit van melkchocolade, pure chocolade, witte chocolade en cacaopoeder wees uit dat melkchocolade de geliefdste chocolade is [1]. Op basis van de vermeende verslavende werking van cacao zou er echter verwacht moeten worden dat pure chocola het populairst is, omdat zich daarin een hogere concentratie cacao bevindt [4].

Conclusie

Chocolade is in principe niet verslavend door de heel kleine hoeveelheid stofjes die mogelijk verslavend zouden kunnen werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt door de smaak, de structuur en het aroma, en niet zozeer door een specifiek stofje wat in chocolade zit. Als er al zoiets als een chocoladeverslaving zou bestaan, komt dit door het fijne gevoel dat we koppelen aan het eten van chocolade. Het is geen fysieke verslaving, maar een craving naar een bepaald product omdat we het associëren met een goed gevoel. Als je dan toch chocolade kiest, ga dan voor een zo puur mogelijke vorm omdat deze het minste calorieën bevat en deze over het algemeen als minder lekker ervaren wordt, waardoor je er minder van eet.

Heb je iets aan het artikel gehad? Of kan je hier geen chocola van maken? Geef hieronder je mening.

Jeroen van der Mark
Jeroen van der Mark, MSc.
Onderzoeker en docent
Jeroen van der Mark is een hybride atleet en heeft recent een bodybuilding show gecombineerd met een volledige triatlon. Oftewel de twee uiterste. Daarnaast is hij docent van de nieuwe voedingscursus en coach van FIT.nl. Hij heeft zowel een universitaire als coachingsopleiding afgerond. De afgelopen jaren heeft hij duizenden mensen online en face to face succesvol geholpen om meer uit hun sport en leven te halen. Zijn passie is de wetenschap achter leefstijl, voeding en krachtsport uit te zoeken en te doceren via video's, podcast & artikelen op FIT.nl. Verder is hij schrijver van de (school)boeken de FIT Methode & SLANKER. Lees meer

Referenties

[1]

Michener, W., & Rozin, P. (1994). Pharmacological versus sensory factors in the satiation of chocolate craving. Physiology & Behavior, 56(3), 419-422.

[2]

Taubert, D., Roesen, R., Lehmann, C., Jung, N., & Schömig, E. (2007). “Effects of Low Habitual Cocoa Intake on Blood Pressure and Bioactive Nitric Oxide”. The Journal of the American Medical Association 298(1): 49–60.

[3]

Parker, G., Parker, I., & Brotchie, H. (2006). Mood state effects of chocolate. Journal of Affective Disorders, 92(2-3), 149-159.

[4]

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=262

[5]

Nasser, J. A., Bradley, L. E., Leitzsch, J. B., Chohan, O., Fasulo, K., Haller, J., . . . Del Parigi, A. (2011). Psychoactive effects of tasting chocolate and desire for more chocolate. Physiology & Behavior, 104(1), 117-121.

[6]

Moreno-Dominguez, S., Rodriguez-Ruiz, S., Martin, M., & Warren, C. S. (2012). Experimental effects of chocolate deprivation on cravings, mood, and consumption in high and low chocolate-cravers. Appetite, 58(1), 111-116.

[7]

Macht, M., & Dettmer, D. (2006). Everyday mood and emotions after eating a chocolate bar or an apple. Appetite, 46(3), 332-336.

[8]

Rozin, P., Levine, E., & Stoess, C. (1991). Chocolate craving and liking. Appetite, 17(3), 199-212.

[9]

Rolls, E. T., & McCabe, C. (2007). Enhanced affective brain representations of chocolate in cravers vs. non-cravers. The European Journal of Neuroscience, 26(4), 1067-1076.

[10]

Voedingswaardetabel.nl. Geraadpleegd op 16 mei 2014, van http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=262

[11]

Johnson, P. M., & Kenny, P. J. (2010). Dopamine D2 receptors in addiction-like reward dysfunction and compulsive eating in obese rats. Nature Neuroscience, 13(5), 635-641.

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Handige tips om goedkoop en gezond te eten

    Handige tips om goedkoop en gezond te eten

    Meer informatie
  • Veroorzaakt melk osteoporose?

    Veroorzaakt melk osteoporose?

    Meer informatie
  • Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

    Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

    Meer informatie
  • Is sushi gezond?

    Is sushi gezond?

    Meer informatie

Reacties/Reviews

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. Edmee zegt

    7 augustus 2014 om 17:02

    Waarom in vredesnaam iets eten wat minder lekker is en toch maar iets minder ongezond.

    Beantwoorden
    • jeroen-van-der-mark-fitnlJeroen van der Mark zegt

      7 augustus 2014 om 17:15

      Beste Edmee,

      Sommige mensen vinden pure chocolade wel degelijk lekker. Het is ook een kwestie van gewenning. Het kan net dat beetje extra calorieën schelen. En als je het minder lekker vindt eet je waarschijnlijk er ook minder van waardoor je netto veel minder calorieën binnen krijgt. Goeie reden dus om over te stappen op pure chocolade.

      Sportieve groet!

      Beantwoorden

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact