Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen kruimig
- 200 gram andijvie
- 300 gram Prei
- 4 tenen Knoflook
- 1 el. grove Mosterd
- 1 el. Olijfolie
- naar smaak Peper en Zout
Benodigdheden
- Pan
- Aluminiumfolie
- Stamper
Bereidingswijze
We zitten in het staartje van de winter, dus het mag nog: stamppot! Maar eigenlijk is stamppot het hele jaar door een traktatie natuurlijk. Dus schroom niet om dit recept voor stamppot met andijvie en prei ook op niet-winterse dagen te maken.
Stap 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en wikkel dan 4 teentjes ongepelde knoflook in een stukje aluminiumfolie. Leg in de oven voor ongeveer 30 minuten.
Stap 2. Weeg de aardappelen af, schil ze en snijd ze doormidden. Leg in een pan met ruim water en een snuf zout en breng aan de kook. Laat vervolgens koken voor 20 minuten of totdat je er met een vork makkelijk doorheen prikt.
Stap 3. Snijd ondertussen 300 gram prei in fijne ringen en spoel goed schoon onder koud water. Snijd ook 200 gram van de andijvie in repen. Of weeg 200 gram andijvie af als je een voorgesneden zak hebt gekocht. Doe dit samen in een grote ovenschaal.
Stap 4. Meng 1 el grove mosterd samen met 1 el olijfolie. Meng dit vervolgens door de prei en andijvie. Zet de ovenschaal bij de knoflook in de oven voor 10 minuten zodat de andijvie slinkt en de prei gaar wordt. Schep na 5 minuten de groenten even om zodat het niet aanbrandt aan de bovenkant.
Stap 5. Zijn de aardappelen gaar gekookt? Giet deze dan af en vang een klein beetje van het kookvocht op. Pers de knoflookteentjes uit bij de aardappelen en voeg ook de groenten hierbij. Stamp met een stamper alles goed door elkaar. Voeg eventueel wat kookvocht toe en zout en peper naar smaak.