Ingrediënten
- 340 milliliter Ongezoete amandelmelk
- 1 Vanillestokje
- 3 Eidooiers
- 2 eetlepels Boekweitmeel
- 40 gram Honing
- 40 gram Proteïne poeder
- 6 Rijstwafels
- 8 Medjoul dadels
- 8 blokjes Extra pure chocolade
Benodigdheden
- Keukenmachine / staafmixermolentje
- Muffinvorm
Bereidingswijze
Lekkere zoete cupcakes lust bijna iedereen, maar je kan uiteraard ook een gezonde variatie maken op de klassieke cupcake. Nu is in dit recept eigenlijk geen cake te vinden (het uiterlijk komt alleen overeen), maar dat maakt ze natuurlijk niet minder lekker! En door je eigen ‘clean’ banketbakkersroom te maken -en met clean bedoelen we het gebruik van alleen gezonde en natuurlijke producten- kan je hapje voor hapje puur genieten van dit gebakje. En je krijgt 2 voor de prijs van 1, want het calorieënaantal is de helft van wat een normale cupcake bevat. En dat is dus dubbelop genieten, of dan juist de helft? 🙂
- Breek de rijstwafels in kleine stukjes en ontdoe de dadels van hun pit. Voeg dit samen met de honing en de eetlepels amandelmelk toe aan de keukenmachine en laat deze draaien tot er een dikke bal ontstaat en alle ingrediënten fijngemalen zijn.
- Maak de vingers een beetje nat met water, want daarmee is de rijstwafel/dadelbal makkelijker te verwerken. Verdeel dit mengsel over 6 holtes van de siliconen muffinvorm en maak er met de natte vingers een mooie schelp van, zodat je deze straks kunt vullen met de room. Laat de schelpen in de vriezer 3 uur opstijven.
- Halveer het vanillestokje en schraap het merg uit de beide helften. Breng dit samen met de amandelmelk en de honing in een pannetje aan de kook.
- Roer in een apart bakje de eidooiers los met de beide eetlepels boekweitmeel, meng een scheutje warme melk uit het pannetje door de eidooiers zodat dit een egaal papje is en voeg dit toe aan het pannetje. Hiermee voorkom je klontjes in je room en garen je eidooiers niet meteen, anders krijg je roerei. Roer alles met een garde of spatel flink door.
- Breng de room opnieuw aan de kook en laat zo’n 3 minuten garen, je ziet de room vanzelf dikker worden en er verschijnen dikke bellen. Spoel een bord even af met koud water en schenk hier de banketbakkersroom op. Dek dit af met huishoudfolie, anders komt er een vel op je room. Laat eerst buiten de koelkast helemaal afkoelen.
- Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en haal de schelpjes voorzichtig uit de vorm. Dip de schelpjes in de chocolade, totdat de buitenkant helemaal is bedekt.
- Meng de banketbakkersroom met het proteïnepoeder en vul de 6 schelpjes met de room. Versier met een kers of aardbei en een takje munt. Heerlijk bij een kopje koffie of thee!