Ingrediënten
- 300 gram Kipgehakt
- 4 Portobello-paddenstoelen
- 2 Tomaten
- halve Komkommer
- 1 rode Rode paprika
- 100 gram Gemengde sla
- beetje Peper
- snufje Zout
- klein beetje Provençaalse kruiden
- klein beetje Paprikapoeder
- klein beetje Kerriepoeder
- Dressing: 1 eetlepel Olijfolie
- Dressing: 2 eetlepels Honing
- Dressing: 3 eetlepels Mosterd
- Dressing: 1 eetlepel Citroensap
Benodigdheden
- Koekenpan
Bereidingswijze
Als iemand vraagt of je hamburger wilt eten, dan gaan er vast gelijk een hoop alarmbellen rinkelen! Hamburgers staan bekend als een ongezonde, vette en slechte maaltijd, maar door een eigen draai te geven aan de term ‘hamburger’ kan je er een hele lichte en gezonde maaltijd van maken! Vervang de ongezonde kleffe hamburgerbroodjes door calorie-arme portobello paddestoelen en vervang het vette gehakt door mager kipgehakt. En zo eet je bijna een salade in de vorm van een hamburger, dus fop je eigen brein met dit heerlijke hamburger recept!
- Haal de steeltjes uit de portobello paddestoelen en kruid de paddestoelen met zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder. Verhit de eetlepel olie in een grote steelpan waar alle vier de paddestoelen inpassen. Bak in 7 tot 10 minuten gaar met een deksel op de pan en keer regelmatig om totdat de paddenstoelen zacht zijn. Giet vervolgens het vocht af.
- Meng ondertussen het kipgehakt met een snufje zwarte peper en een theelepel provinciaalse kruiden. Kneed goed door elkaar, zodat de kruiden evenredig verdeeld zijn door het gehakt. Kipgehakt bevat zelf vaak al zout, dus dit hoef je niet extra toe te voegen. Verdeel het gehakt in 2 gelijke hamburgers en bak het zonder olie (gehakt heeft al vet van zichzelf, waardoor het toevoegen van olie overbodig is) in 7 minuten goudbruin en gaar.
- Snijd de komkommer, tomaat en paprika in dunne plakjes en houd 6 plakjes van elke groente achter om de hamburgers mee te beleggen. Houd ook een klein handje sla achter de hand en meng de restanten in een slakom.
- Meng de ingrediënten voor de dressing en roer goed door. Voeg de dressing bij de salade.
- Leg één paddestoelen met de bolle kant naar beneden (dit is het onderste ”hamburger broodje”) verdeel hier wat salade over en vervolgens de kiphambuger. Beleg met 3 plakjes van de komkommer, tomaat en de paprika en maak af met de tweede paddenstoel. Serveer met de salade en geniet van je verantwoorde mega-gezonde hamburger!
Tips:
- Houd je meer van een traditionele burger-style? Dan kun je natuurlijk ook augurk en ui toevoegen.
- Liever een sausje erbij? Tzatziki gemaakt met magere yoghurt is een lekkere toevoeging.