Ingrediënten
- 120 gram Speltmeel
- 30 gram Eiwitpoeder
- 90 gram Havermout
- 30 gram Amandelmeel
- 80 gram Gesmolten kokosolie (geurloos)
- 50 gram Kokosbloesemsuiker
- 1 flinke theelepel Kaneel
- 1 theelepel Amandelextract
- 30 gram Agavesiroop
- 1 theelpel Bakpoeder
- 100 milliliter Ongezoete amandelmelk
- snuf Zout
- 60 milliliter sap van een halve Sinaasappel
- 30 gram Honing
- 100 gram Gedroogde pruimen
- 3 pitloze Medjoul dadels
- 50 gram Extra pure chocolade
Benodigdheden
- Keukenmachine / staafmixermolentje
- Bakblik
Bereidingswijze
Behoefte aan een super lekkere en gezonde fruitreep om mee te nemen naar je werk of studie? Even oprollen in een zakdoekje of meenemen in een bakje en je hebt je nieuwe favoriete snack altijd bij de hand!
- Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed het cakeblik met bakpapier of gebruik een siliconen bakvorm.
- Meng in een grote mengkom alle droge ingrediënten door elkaar (speltmeel, amandelmeel, eiwitpoeder, havermout, kokosbloesemsuiker, kaneel, bakpoeder en de snuf zout). Als alle droge ingrediënten goed gemengd zijn, voeg je de natte ingrediënten toe, totdat er een plakkerig deeg ontstaat. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
- Pak een kommetje met water om je vingertoppen heel lichtjes mee te bevochtigen. Het deeg is erg plakkerig en met vochtige vingertoppen kun je het deeg makkelijk in de vorm duwen. Verdeel de helft van het deeg in het cakeblik en druk goed aan. Bak 10 minuten in het midden van de oven.
- Snijd ondertussen de medjool-dadels en pruimen in kleine stukjes en breng samen met de honing, amandelmelk en sinaasappelsap aan de kook. Laat op een laag vuurtje 10 tot 12 minuten zachtjes verhitten totdat het vocht bijna is verdampt. Schenk het pruimen mengsel vervolgens in het staafmixermolentje of de keukenmachine en pulseer tot een gladde fruitspread.
- Hak de 85% pure chocolade zo fijn mogelijk en verdeel over de koekbodem. Verdeel hier vervolgens de pruimenvulling overheen en verkruimel als laatste de andere helft van het deeg over de pruimenvulling. Druk de bovenste laag van het deeg een beetje in de pruimenvulling, zodat het een compacte koek wordt.
- Bak het geheel in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Even een half uurtje laten afkoelen in het bakblik, vervolgens in 16 gelijke repen snijden en smullen maar! Probeer het met dit recept maar eens op 1 koekje te houden!
Tips:
- Houd je nou niet van pruimen, maar lijkt het recept je wel lekker? De pruimen zijn prima te vervangen door andere gedroogde fruitsoorten! Probeer het bijvoorbeeld ook eens met vijgen of abrikozen!