Hoeveel eieren per week is nog gezond? Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2-3 eieren per week te eten, omdat meer niet gezond zou zijn. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat de consumptie van 7 of meer eieren per week samenhangt met een hoger risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Maar hoe zit het nou eigenlijk met deze richtlijn? Steeds meer onderzoek, waaronder een recente studie uit 2019, lijkt deze richtlijn namelijk tegen te spreken. Meer hierover lees je in dit artikel.
Het onderzoek
Het recente onderzoek dat aangeeft dat meer eieren eten dan deze richtlijn aangeeft geen probleem is, bestond uit twee cohortstudies. In totaal deden er 1950 mannen mee tussen de 42 en 60 jaar. De data is verzameld tussen 1984 en 1989.
De resultaten
Uit dit onderzoek komt naar voren dat er geen significant verband is tussen de eiconsumptie en de kans op een beroerte of een verhoogde bloeddruk [1].
Een nadeel van dit onderzoek is dat de data over de eiconsumptie verkregen is via zelfrapportage. Het kan zijn dat sommige respondenten hun eiconsumptie hebben onder- of overschat.
Kan ik dan gerust meer eieren eten?
Op dit moment is de bewijskracht voor het Voedingscentrum nog te laag om hun richtlijn omtrent de eiconsumptie te veranderen. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2-3 eieren per week te eten.
Daarnaast zijn bij verschillende onderzoeken wel wat kanttekeningen te plaatsen.
Neem bijvoorbeeld een ander onderzoek uit 2018, waar geen relatie gevonden werd tussen eiconsumptie en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten [2]. De respondenten kregen in dit onderzoek bijvoorbeeld ook voedingsadvies van een diëtiste en ze gingen vaak ook meer bewegen. Daarnaast slikten de respondenten vaak cholesterolverlagers.
Deze respondenten zijn dus op veel meer vlakken gezonder gaan leven. Hierdoor kun je nog niet vaststellen of het eten van veel eieren een risico oplevert op hart- en vaatziekten. Een ander nadeel van het genoemde onderzoek is dat er alleen mannen zijn meegenomen. Mogelijk is het effect voor vrouwen anders.
Verder laat hoogleraar Martijn Katan in een column weten dat veel onderzoeken door de eierindustrie zijn betaald [3]. Dit zorgt voor een publication bias, waarbij vooral positieve uitkomsten worden gepubliceerd. Dit is nogal een uitspraak. Daarom dient hier ook bij dit onderzoek voor gecontroleerd te worden. Bijvoorbeeld door hetzelfde onderzoek zonder subsidie te herhalen.
Maar als we kijken naar het eerdergenoemde onderzoek uit 2019 dan blijkt dat de onderzoekers een financiële beloning hebben gekregen van de Finse ei-producent Munax Ltd. Zulke betalingen van de voedselindustrie aan onderzoekers kunnen op zijn minst de indruk wekken van belangenverstrengeling.
Vooralsnog raden wij het daarom aan om je te houden aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dus: maximaal 3 eieren per week.
Wil je meer weten over eieren? Lees dan dit artikel: “Zijn eieren gezond?”