Ingrediënten
- anderhalve el. Garam masala
- kwart tl. Kaneel
- halve tl. Kerriepoeder
- 2 kruidnagel
- mespuntje saffraan
- 1 bosje Peterselie
- 1 Rode peper
- 1 Knoflook
- 1 Rode ui
- 1 Verse Gember
- 2 el. Rozijnen
- 1 blik (400 gram) Gepelde tomaten
- 2 el. paneermeel
- 20 gram Tomatenpuree
- 150 gram Basmati rijst
- 30 gram Griekse Yoghurt 0% vet
- 300 gram Kipgehakt
- snufje Peper en Zout
Benodigdheden
- Braadpan
Bereidingswijze
Deze gehaktballetjes zijn super vol van smaak en zitten bomvol eiwitten. De zelfgemaakte currypasta maakt het helemaal af. Het lijkt een ingewikkeld recept, maar dat is het gelukkig niet! Verbluf je naasten met je kookkunsten dus met dit fail proof recept.
P.S.: liever vega(n)? Vervang het kipgehakt voor vegan gehakt en de Griekse yoghurt voor de soja-variant. De smaak van de gehaktballetjes wordt dan wel meer rundvleesachtig dan kippig. Alsnog: lekker!
Stap 1. Zet een pan op met 150 gram rijst, 2 el rozijnen, 2 kruidnagels, een mespuntje saffraan en water. Kook de rijst vervolgens zoals op de verpakking aangegeven en giet af.
Stap 2. Snijd de rode ui fijn en pers de knoflook. Gebruik de helft voor het maken van de gehaktballen en zet de andere helft aan de kant voor de saus. Snijd ook de gember en de rode peper fijn en zet ook dit aan de kant voor de saus. Snijd als laatst 8 gram peterselie fijn.
Stap 3. Meng de peterselie, de helft van de ui en knoflook met het kipgehakt. Voeg hier 1 tl garam masala, ¼ tl kaneel, ½ tl kerriepoeder, 2 el paneermeel en zout en peper aan toe. Kneed alle ingrediënten goed samen tot een fijne massa en rol er dan circa 9 gehaktballen van. Laat even rusten in de koelkast.
Stap 4. Maak ondertussen de currypasta van 2 el Griekse yoghurt, 1,5 el tomatenpuree, 1 el garam masala en zwarte peper.
Stap 5. Maak nu de saus: fruit eerst de overige ui, knoflook, rode peper en gember met een klein scheutje olie. Zet het vuur laag en voeg de currypasta toe. Bak kort mee en voeg dan de tomatenblokjes en een beetje zout toe en laat rustig pruttelen tijdens het bakken van de gehaktballen.
Stap 6. Verhit een scheutje olijfolie in de braadpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen in 2-3 minuten mooi bruin. Zet het vuur lager en bak de gehaktballen in ongeveer 10 minuten gaar met de deksel op de pan. Voeg ze daarna toe aan de saus en laat nog even doorkoken. Zorg dat de gehaktballen helemaal gegaard zijn aangezien je met kip werkt.
Stap 7. Serveer de rijst en de masala meatballs, garneer met wat extra Griekse yoghurt naar smaak. Voeg eventueel verse peterselie, een limoentje of amandelen toe ter garnering.