Ingrediënten
- 1 pak Rijstpapiervellen
- 1 Winterpeen
- 1/2 Chinese kool
- 1 Komkommer
- 1 Rode paprika
- 250 gram Diepvries garnalen
- 3 Lenteuitjes
- 1 eetlepel Olijfolie
- 1 Rode peper
- 1 teen Knoflook
- 3 theelepel Geraspte gember
- 5 theelepel Honing
- 5 eetlepel Sojasaus
- 1.5 theelepel Sesamolie
- 2 theelepel Citroensap
Benodigdheden
- Keukenmachine / staafmixermolentje
- Beslagkom
- Theedoek
Bereidingswijze
Aziatische maaltijden zijn vaak mager, vanwege de vele groenten en verse ingrediënten. Deze Vietnamese rolletjes zijn niet alleen overheerlijk, maar zien er ook nog eens leuk uit! Erg geschikt als hapje voor op een feestje, maar natuurlijk ook gewoon als lunch of diner. Zó uit het vuistje te eten – en de heerlijke dip maakt het helemaal af. Het kost even tijd om de rolletjes te draaien, maar als dat eenmaal gelukt is, kan je het met trots op tafel zetten!
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de garnalen totdat deze gaar zijn – dit is ±4 minuten. Wanneer de garnalen gaar zijn, snijd je deze in de lengte doormidden, zodat je 2 halve garnalenrondjes hebt.
- Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en de paprika en snijd deze in de lengte in dunne reepjes van 10 cm. Rasp de schil van de winterpeen en snijd deze in net zo dunne reepjes als de komkommer en de paprika. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes. Was de Chinese kool en snijd deze in dunne reepjes.
- Pak een grote platte bak of ruime kom, en vul deze met warm water. Leg een rijstpapiervel in het water en laat 30 seconden weken. Haal het rijstpapiervelletje na 30 seconden uit het warme water en leg op een schone theedoek om het overtollige water eraf te krijgen. Leg het rijstpapiervelletje vervolgens op een schone werkbank en deponeer in het midden een reepje komkommer, paprika, wortel en 2 reepjes Chinese kool. Sprenkel hier vervolgens wat bos-/lente-ui overheen en 2 halve garnalen.
- Het vouwen: vouw 1 helft over de vulling en trek goed strak en rol een klein stukje door. Vouw de zijkanten naar binnen en rol helemaal door. Nu heb je de vorm van een kleine loempia.
- Herhaal stap 3 en 4 tot alle garnalen op zijn en je genoeg rolletjes hebt.
- Voor de dip: snijd de knoflook en de rode peper fijn. Doe deze samen met de gember, sojasaus, honing, sesamolie en citroensap in het staafmixermolentje of de keukenmachine en blend dit tot 1 geheel (de knoflook, gember en rode peper moeten goed fijn zijn).
- Doe de dip in een bakje en leg de rijstpapierrolletjes ernaast. Serveren maar! Met deze gezellige maar gezonde hapjes krijg je hoogstwaarschijnlijk vele complimenten!
Tips:
- Bij de Aziatische keuken draait alles om de balans tussen smaken in de saus. Vind je het te zuur? Voeg dan nog wat honing toe. Blijf de dip tussendoor proeven en balanceer naar eigen smaak.
- De rolletjes kan je met alle soorten vlees, vis of gevogelte naar smaak vullen. De rolletjes zijn ook heerlijk met kip of biefstukreepjes, of zelfs helemaal vegatarisch voor de liefhebber!
Extra info:
De dip bevat zo’n 300 kcal, 13 gram eiwitten, 47 gram koolhydraten en 9 gram vet.