Ingrediënten
- 200 gram Champignons
- 40 gram Soja stukjes
- 150 gram Zwarte bonen
- 4 tl. broodkruimels
- 1 tl. Oregano
- 1 teen Knoflook
- halve tl. Zout
- snufje Peper
- 4 Bagels
- 4 el. Hummus
- handje Spinazie
- 2 Tomaten
- 1 jalapeño peper
- 2 tl fijne mosterd
Benodigdheden
- Oven
- Keukenmachine / staafmixermolentje
- Pan
Bereidingswijze
Een vegan burger, lekker én eiwitrijk. Nee, je droomt niet; dit is gewoon een FIT-recept! Deze heerlijke plantaardige burger maak je met een trio aan gezonde vegan eiwitbronnen: soja, champignon en bonen.
Stap 1. Weeg de bonen en laat uitlekken op keukenpapier. Hydrateer de sojastukjes in ruim water voor ongeveer 10 minuten. En giet het restwater daarna weg.
Stap 2. Snijd de champignons in dunne plakjes en bak kort in de pan zonder olie. Knijp de champignons en de soja stukjes nu ook droog tussen keukenpapier.
Stap 3. Doe een teentje knoflook in de keukenmachine en laat deze fijn snipperen. Voeg dan de zwarte bonen toe, de oregano, peper en zout en laat fijnmalen. Voeg de soja stukjes, champignons en de broodkruimels toe en mix kort totdat alles goed gemengd is maar het nog wel stukjes bevat.
Stap 4. Vorm vier burgers van de mix door balletjes te draaien, plat te drukken en daarna de randjes glad te strijken. Laat deze dan eventueel even rusten in de koelkast.
Stap 5. Bak de bagels af in de oven en snijd ondertussen de tomaat in plakjes en de spinazie in dunne repen. Heb je een verse jalapeño snijd deze dan in plakjes. Bereid ook de saus voor door 2 el mosterd met een klein beetje water te mengen. Is de smaak nog te scherp voeg dan een klein beetje vegan mayonaise toe.
Stap 6. Bak nu de burgers op middelhoog vuur in een pan met een heel klein beetje olie. Gebruik je te veel olie dan vallen de burgers makkelijker uit elkaar. Draai na enkele minuten voorzichtig om en bak vervolgens de andere kant krokant. De burgers bakken in circa 8 minuutjes gaar.
Stap 7. Snijd de bagel doormidden en beleg met hummus, spinazie en tomaat. Leg hier de burger op en maak af met jalapeños en de mosterdsaus.