Inloggen FIT PRO
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Kun je plaatselijk vet verbranden?

          Wat is de beste methode om vet te verbranden?

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Krachttraining voor betere hardloopprestaties

          Fit op wintersport: welke oefeningen zijn goed?

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Feit of fabel: mogen je knieën voorbij je tenen?

          Welke bench press variatie is het beste? [Onderzoek]

          Train je met de incline bench press meer de bovenkant borst?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Onderzoek: meer kans op de datingmarkt? Overdrijf niet met je spieren!

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Kom je sneller aan als je ’s avonds laat eet?

          Onderzoek: maakt de verdeling en timing van eiwitten uit voor je spieren?

          Wat zijn de voor- en nadelen van calorieën tellen?

          Sporten en de ramadan: hoe combineer je dit?

          Wat werkt beter: whey of caseïne voor het slapen gaan?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
InloggenFIT PRO
Zeewier
FIT.nl Voeding Zeewier: de groente van...
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
06 jun. 2017 geplaatst
09 jul. 2021 geüpdatet

Voeding

Zeewier: de groente van de toekomst?

Voeding

Zeewier zal in de toekomst mogelijk een belangrijke rol gaan spelen als vleesvervanger. Maar wat is het precies? En hoe bereid je het? Lees het in dit artikel.
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach

Inhoudsopgave

  • Wat is zeewier?
  • Wat zit er precies in zeewier?
  • Duurzaamheid
  • Bereidingswijze
Lees meer

Deel dit artikel

facebook whatsapp linklink gekopieërd!

Op 12 april 2017 gaf staatssecretaris Martijn van Dam op Scheveningen het startschot voor het programma ‘Seaweed for Food and Feed’. Hiermee wordt de komende jaren geïnvesteerd in de duurzame teelt van zeewier en toepassing ervan als plantaardige eiwitbron [1]. Ik vroeg mij af: is dit groene spul the next big thing? Is zeewier de groente van de toekomst?

Inhoudsopgave

  • Wat is zeewier?
  • Wat zit er precies in zeewier?
  • Duurzaamheid
  • Bereidingswijze

Wat is zeewier?

Zeewieren zijn grote algen met veel cellen. Ze lijken op planten, vanwege de bladeren, wortels en stengels. Er zijn ongeveer 500 eetbare soorten. Op sommige plekken in Frankrijk, Portugal, Noorwegen, Schotland en Ierland worden zeewieren in het wild geoogst. In de Noordzee is een zeeboerderij die zeewier kweekt.

Wat zit er precies in zeewier?

Zeewieren bevatten een aantal belangrijke voedingsstoffen, waaronder:

  • Het is een bron van eiwit. Groene en rode zeewieren bevatten meer eiwit dan de bruinwieren.
  • Ze bevatten veel essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren; namelijk de visvetzuren EPA en DHA.
  • In zeesla en nori zit vitamine B12. Helaas is dit een pseudo-B12, een variant die het lichaam niet goed opneemt. Het is dus geen vervanging voor vitamine B12.
  • Zeewier is een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, natrium en kalium. Zo bevat zeewier meer ijzer dan vlees.
  • Zeewier bevat B-vitamines en vitamine C.

Zeewieren als zeesla, Noorse kelp, wakame en nori kunnen dienen als vegetarische keuze. Daarnaast kun je alle soorten gebruiken als vervanging voor groente in de maaltijd. Dit vanwege de ruime hoeveelheid vezels en vitamine C [2].

Duurzaamheid

Een van de redenen waarom zeewier als het voedingsmiddel van de toekomst wordt gezien is dat het zo duurzaam geteeld kan worden. Ze worden voor een vierde uit het wild geoogst en voor een derde gekweekt. Hiervoor is nauwelijks grond, water of fossiele brandstof nodig. Hierdoor is de belasting voor het milieu van deze plantaardige eiwitbron een stuk lager dan dat van dierlijke eiwitbronnen. Zeewier zal in de toekomst mogelijk een belangrijke rol gaan spelen als vleesvervanger [1,2].

Bereidingswijze

Zeewieren kan je zowel vers als gedroogd kopen. De veelgebruikte zeewieren zijn zeesla, nori, kelk, wakame, arame, zeespaghetti en dulse. Deze soorten zijn ontzettend zout. Gelukkig kan je dit verwijderen door het wier in water te leggen of goed af te spoelen en droog te deppen. Zeewier wordt in kleine hoeveelheden gebruikt vanwege de typische smaak, kleur en structuur. Je kan zeewier op verschillende manieren bereiden:

  • Meekoken in de soep voor 20-30 minuten.
  • Roosteren in de oven voor 15 minuten.
  • Vers verwerken in een salade.
  • 5 minuten roerbakken met de saus voor de pasta.
  • Van kombu kan je thee maken.
  • Norivellen worden gebruikt voor sushi.

Gedroogd wier kan je laten wellen in water. Het kan een uur duren, maar het volume kan tot 9 keer toenemen! Let op: zeewier verliest snel de kwaliteit en is kort houdbaar. Geweld zeewier kan je maximaal een dag bewaren in de koelkast. Vers zeewier iets langer; maximaal 1-2 dagen in de koelkast. Gedroogde zeewieren die luchtdicht verpakt zijn, zijn langer houdbaar. Raadpleeg hiervoor de THT-datum op het etiket [2].Zeewier is al zijn opmars begonnen in voedingsland.

Ik ben erg benieuwd, eet jij al zeewier? En op wat voor manier? Laat het weten in een reactie.

Neeke Smit
Neeke Smit, BSc.
Sportdiëtiste & personal coach
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl. Lees meer

Referenties

[1]

Rijksoverheid (2017) Van Dam: Zeewier als groente van de toekomst. Geraadpleegd op 26-4-2017 via https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/04/12/van-dam-zeewier-als-groente-van-de-toekomst

[2]

Voedingscentrum (2017) Zeewieren en algen. Geraadpleegd op 26-4-2017 via http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zeewieren-en-algen.aspx

Lees meer

Andere artikelen voor jou

  • Is gezond eten echt duurder dan ongezond eten?

    Is gezond eten echt duurder dan ongezond eten?

    Door Erik Huizenga
  • Vermijd jij bewust ingrediënten?

    Vermijd jij bewust ingrediënten?

    Door Neeke Smit
  • Sneller afvallen door een koolhydraatarm dieet?

    Sneller afvallen door een koolhydraatarm dieet?

    Door Jeroen van der Mark

Reacties/Reviews

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. Gerrieb zegt

    6 juni 2017 om 12:41

    Ik ben wel benieuwd naar zo’n burger. Kunnen jullie die niet een keer testen?

    Beantwoorden
  2. Ina zegt

    10 juni 2017 om 08:43

    Ik gebruik gedroogde zeewier tagiatella van sesamoore,
    De stank is even wennen maar als je het na het koken of wellen goed afspoelt proef je daar niets meer van. Het is verrassend lekker en zeer voedzaam.

    Beantwoorden

Contact & adres:

E: team@fit.nl
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact