Op 12 april 2017 gaf staatssecretaris Martijn van Dam op Scheveningen het startschot voor het programma ‘Seaweed for Food and Feed’. Hiermee wordt de komende jaren geïnvesteerd in de duurzame teelt van zeewier en toepassing ervan als plantaardige eiwitbron [1]. Ik vroeg mij af: is dit groene spul the next big thing? Is zeewier de groente van de toekomst?
Wat is zeewier?
Zeewieren zijn grote algen met veel cellen. Ze lijken op planten, vanwege de bladeren, wortels en stengels. Er zijn ongeveer 500 eetbare soorten. Op sommige plekken in Frankrijk, Portugal, Noorwegen, Schotland en Ierland worden zeewieren in het wild geoogst. In de Noordzee is een zeeboerderij die zeewier kweekt.
Wat zit er precies in zeewier?
Zeewieren bevatten een aantal belangrijke voedingsstoffen, waaronder:
- Het is een bron van eiwit. Groene en rode zeewieren bevatten meer eiwit dan de bruinwieren.
- Ze bevatten veel essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren; namelijk de visvetzuren EPA en DHA.
- In zeesla en nori zit vitamine B12. Helaas is dit een pseudo-B12, een variant die het lichaam niet goed opneemt. Het is dus geen vervanging voor vitamine B12.
- Zeewier is een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, natrium en kalium. Zo bevat zeewier meer ijzer dan vlees.
- Zeewier bevat B-vitamines en vitamine C.
Zeewieren als zeesla, Noorse kelp, wakame en nori kunnen dienen als vegetarische keuze. Daarnaast kun je alle soorten gebruiken als vervanging voor groente in de maaltijd. Dit vanwege de ruime hoeveelheid vezels en vitamine C [2].
Duurzaamheid
Een van de redenen waarom zeewier als het voedingsmiddel van de toekomst wordt gezien is dat het zo duurzaam geteeld kan worden. Ze worden voor een vierde uit het wild geoogst en voor een derde gekweekt. Hiervoor is nauwelijks grond, water of fossiele brandstof nodig. Hierdoor is de belasting voor het milieu van deze plantaardige eiwitbron een stuk lager dan dat van dierlijke eiwitbronnen. Zeewier zal in de toekomst mogelijk een belangrijke rol gaan spelen als vleesvervanger [1,2].
Bereidingswijze
Zeewieren kan je zowel vers als gedroogd kopen. De veelgebruikte zeewieren zijn zeesla, nori, kelk, wakame, arame, zeespaghetti en dulse. Deze soorten zijn ontzettend zout. Gelukkig kan je dit verwijderen door het wier in water te leggen of goed af te spoelen en droog te deppen. Zeewier wordt in kleine hoeveelheden gebruikt vanwege de typische smaak, kleur en structuur. Je kan zeewier op verschillende manieren bereiden:
- Meekoken in de soep voor 20-30 minuten.
- Roosteren in de oven voor 15 minuten.
- Vers verwerken in een salade.
- 5 minuten roerbakken met de saus voor de pasta.
- Van kombu kan je thee maken.
- Norivellen worden gebruikt voor sushi.
Gedroogd wier kan je laten wellen in water. Het kan een uur duren, maar het volume kan tot 9 keer toenemen! Let op: zeewier verliest snel de kwaliteit en is kort houdbaar. Geweld zeewier kan je maximaal een dag bewaren in de koelkast. Vers zeewier iets langer; maximaal 1-2 dagen in de koelkast. Gedroogde zeewieren die luchtdicht verpakt zijn, zijn langer houdbaar. Raadpleeg hiervoor de THT-datum op het etiket [2].Zeewier is al zijn opmars begonnen in voedingsland.
Ik ben erg benieuwd, eet jij al zeewier? En op wat voor manier? Laat het weten in een reactie.
Ik ben wel benieuwd naar zo’n burger. Kunnen jullie die niet een keer testen?
Ik gebruik gedroogde zeewier tagiatella van sesamoore,
De stank is even wennen maar als je het na het koken of wellen goed afspoelt proef je daar niets meer van. Het is verrassend lekker en zeer voedzaam.