Wie heeft er ondertussen nog niet van superfoods gehoord? Gojibessen, chiazaden en tarwegras zouden gezonder zijn dan andere voedingsmiddelen omdat ze voedingsstoffen bevatten met gezondheidsbevorderende effecten. Echter mag elke fabrikant zijn product een superfood noemen, waardoor het lastig is na te gaan of bepaalde voedingsmiddelen écht gezonder zijn dan anderen. Onlangs is er een artikel gepubliceerd over Powerhouse Fruits and Vegetables (PFV). Deze ‘supergroenten en -fruit’ moeten voldoen aan meerdere criteria om PFV genoemd te worden. Maar wat zijn PFV’s en zijn deze echt gezonder dan andere soorten groente en fruit?
Het eten van PFV’s is sterk geassocieerd met het reduceren van het risico op chronische ziektes. Tot nu toe ontbrak alleen een goede indeling van welke soorten groente en fruit tot de PFV gerekend mochten worden. Uit recent onderzoek is een classificatieschema ontstaan, dat beoordeelt of groenten en fruit de naam PFV mogen dragen. Uiteindelijk zijn er 41 groenten en fruitsoorten geclassificeerd als PFV.
Het onderzoek
Het betreffende onderzoek bestond uit drie onderdelen. Eerst is gekeken welke voedingsmiddelen in aanmerking kwamen voor het onderzoek. Dit waren groenten en fruit die geassocieerd zijn met het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker en andere chronische ziekten. Hiertoe behoren onder andere bladgroenten, citrusvruchten en bessen. Daarna is er onderzocht wat de voedingswaarden is van deze voedingsmiddelen per 100 gram onbereid product. Hierbij is gekeken naar 17 nutriënten, te weten: kalium, ijzer, eiwit, calcium, vezels, zink, vitamine A, B1, B2, B3. B6, B11, B12, C, D, E en K. Hierna is de nutriëntendichtheid berekend voor elk voedingsmiddel, daarbij rekening houdend met de biologische beschikbaarheid en de dagelijkse behoefte. De nutriëntendichtheid is het aantal vitamines en mineralen per bepaalde hoeveelheid calorieën.
Voedingsmiddelen die gemiddeld 10% of meer van de benodigde voedingsstoffen leveren per 100 kcal, werden gedefinieerd als PFV. Van de 47 voedingsmiddelen die onderzocht zijn, zijn slechts 6 uiteindelijk niet benoemd als PFV. Dit betrof framboos, mandarijn, cranberry, knoflook, ui, en bosbes. De groentesoort die het beste scoorde, was de waterkers, gevolgd door Chinese kool, snijbiet, spinazie en witlof. Aardbei, sinaasappel, limoen en grapefruit zijn de fruitsoorten met een hoge PFV-score.
PFV
Opsommend; de groenten en fruitsoorten die officieel tot de PFV gerekend mogen worden, zijn onder andere: waterkers, Chinese kool, snijbiet, spinazie, witlof, bladsla, peterselie, Romeinse sla, boerenkool, raap, andijvie, rode peper, rucola, broccoli, pompoen, spruitjes, lente-ui, koolrabi, bloemkool, kool, wortelen, tomaten, citroen, ijsbergsla, aardbei, radijs, sinaasappel, limoen, grapefruit, koolraap, bramen, prei en zoete aardappel.
Tot slot
PFV zijn dus groeten en fruitsoorten die een hoger gehalte hebben aan bepaalde vitamines en mineralen. Dit betekent niet dat andere soorten groente en fruit niet gezond zijn. Ga de PFV-soorten dan ook niet zien als de nieuwe superfoods! Elke groente en al het fruit is gezond, en variatie is ook hierbij belangrijk. Het mooie aan de PFV’s is dat er nu een classificatie is voor voedingsmiddelen die méér voedingsstoffen bevatten, die ook nog eens niet extreem duur zijn. Doordat er 41 producten onder vallen, kan je met de PFV’s voldoende variëren.
Geef een antwoord