Het is alweer tijd voor oliebollen! Maar hoe gezond is zo’n heerlijke oliebol eigenlijk? Meer hierover lees je in dit artikel.
Welke ingrediënten bevat een oliebol?
Een oliebol is gefrituurd gistdeeg. Deze lekkernij is vooral in Nederland populair om als snack te eten tijdens oud en nieuw.
Het deeg wordt meestal gemaakt van witte bloem, water of melk en gist. Soms zit er ook ei in. Daarnaast kun je oliebollen zelf maken of kopen bij een van de vele oliebollenkramen.
Hoeveel calorieën heeft een oliebol?
Een oliebol van 65 gram zonder krenten bevat gemiddeld 161 kilocalorieën (kcal) en een oliebol met krenten bevat gemiddeld 170 kcal.
Voedingswaarden oliebol (zonder krenten) per 65 gram [1].
- Energie: 161 kcal
- Eiwit: 4,9 gram
- Koolhydraten: 21 gram
- Onverzadigd vet: 5 gram
- Verzadigd vet: 2 gram
- Voedingsvezel: 1,1 gram
- Water: 31 gram
Meestal doe je ook wat poedersuiker op je oliebol. Één portie poedersuiker bevat ongeveer 24 kcal. Verder bevat een oliebol weinig voedingsstoffen, zoals vezels, mineralen en vitamines. Een oliebol is daarom geen basisproduct voor een gezond voedingspatroon. Meer over een gezond voedingspatroon lees je in dit artikel.
Hoe kan ik een oliebol gezonder maken?
Er zijn een aantal manieren hoe je een oliebol gezonder kunt maken:
- Bak de oliebol in vloeibaar frituurvet, zoals zonnebloemolie.
- Stel de temperatuur van de frituur in op 150 tot 170 graden. Hierdoor neemt de oliebol minder vet op.
- Gebruik volkorenmeel in plaats van bloem. Volkorenmeel bevat meer vezels, mineralen en vitamines. Hiermee maak je de oliebol gezonder.