De superfood chiazaad heeft een veelbelovende werking. In 2009 keurde de Europese Unie chiazaad goed als een novel food, waarmee het als veilig wordt beschouwd voor consumptie. Lees hier meer over deze populaire superfood.
Chia is een plantensoort uit de Lipbloemenfamilie, afkomstig uit Mexico en Guatemala en werd eeuwenlang gegeten door Azteken. Het woord chia is afgeleid van het woord chian, uit de taal van een Mexicaans volk dat afstamt van de Azteken, en betekent “vettig”. Chia wordt nog steeds gebruikt in Mexico en Guatemala met de gemalen zaadjes, terwijl de hele zaad wordt gebruikt als voedingsingrediënt en wordt toegevoegd aan voedzame drankjes, toppings, brood of muesli.
Voedingswaarde
Chiazaden zitten boordevol essentiële vetzuren, plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen (calcium, fosfor en mangaan) en voedingsvezels. In 28 gram gedroogd chiazaad zit 9 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) eiwitten (vier gram), 13 procent van de ADH vet (negen gram) (waarvan 57 procent alfalinoleenzuur) en 42 procent van de ADH aan voedingsvezel (elf gram), uitgaande van een dagelijkse inname van 2000 calorieën.
Werking van Chiazaad
- Door de hoeveelheid vezels en eiwitten heb je snel een verzadigd gevoel.
- Uit onderzoek blijkt dat chiazaad mogelijk een positieve invloed heeft op de hoeveelheid gezonde vetzuren in het lichaam 1,2.
- Chiazaad bevat veel mineralen.
- Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de werking van chiazaad. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of chiazaad echt een ‘superfood’ is.
Neem chiazaad eventueel als aanvulling op je dagelijkse voedingspatroon maar denk niet dat deze zaad je gaat helpen om ineens supergezond te worden.
Hoe eet je chiazaad?
Je kan onbewerkt chiazaad uit je hand eten, maar je kan het ook even twintig minuten weken in koud water. Het wordt dan gel-achtig waardoor je lichaam de voedingsstoffen makkelijker opneemt. Bij het weken van chiazaad kan het wel tot twaalf keer zo zwaar worden. Meng chiazaad bijvoorbeeld door je havermout, yoghurt of smoothie.
Geef een antwoord