Ben je op zoek naar een baan als fitnessinstructeur? Volg de onderstaande tips en vergroot je kans op werk in het fitnesswereldje.
Inhoudsopgave
1. Start met een opleiding
Eigenlijk is het belangrijkste dat je een fitnessdiploma hebt. Een van de eerste vragen die een manager of sportschooleigenaar stelt, is of je een papiertje hebt. Dit wordt gezien een bewijs dat je de basiskennis hebt om aan de slag te gaan. Let er op dat je het diploma haalt bij een instituut dat landelijk of zelfs internationaal goedgekeurd is. Zelf heb ik mijn fitnessdiploma’s gehaald bij Hanze Hogeschool & EFAA in Weert. Ik raad je sowieso aan om Fitness A te halen als je als fitnessinstructeur aan de slag wilt. Het is even een kleine investering, maar het maakt het gewoon een stuk makkelijker.
Natuurlijk is een papiertje niet een must. Je kan jezelf zonder papiertje ook een personal trainer of fitnessinstructeur noemen. Er zijn voldoende trainers in Nederland die goed advies geven zonder daarvoor een diploma te hebben gehaald. Maar wees zo slim om het wél te halen, aangezien je gewoon veel meer kans maakt op een baan.
2. Let op je looks
Het relaxte aan het werk in de sportschool is dat je niet in driedelig pak hoeft te verschijnen. Je kan je hele werkdag lekker rondlopen in gymkleding. Maar vergeet niet dat je eerste indruk super belangrijk is. Zorg ervoor dat je er immer netjes uitziet en jezelf goed verzorgt. Heb je net een zware training gegeven? Duik dan even snel onder de douche voordat je de volgende sporter begeleidt. Niemand vindt het okee als de coach zijn of haar focus penetreert met een zweetlucht.
Zorg er sowieso tijdens een sollicitatie- of oriëntatiegesprek voor dat je er leuk en sportief uitziet. Zorg er voor dat je in ieder geval een paar nette sportschoenen hebt met een mooi sportshirt en nette sportsokken. Eén tip: ga niet solliciteren met een hemdje aan. Sportscholen zijn over het algemeen niet op zoek naar een super gespierde trainer, maar iemand die een breed publiek aanspreekt met sociale skills en veel kennis en ervaring. Let er dus op dat je niet te strakke shirts of hemdjes draagt. Dit kan klanten afschrikken of afleiden.
3. Leg connecties
Lijkt het je leuk om in je plaatselijke gym te werken? Maak dan een praatje met de medewerkers van de sportschool. Zij weten vaak wanneer er een vacature vrijkomt. Of ga eens in gesprek met een personal trainer in de buurt. Misschien heeft hij tips om je snel aan een baan te helpen. Mensen nemen nou eenmaal veel sneller iemand aan die ze al kennen en vertrouwen.
4. Maak een sterk cv en een pakkende sollicitatiebrief
Als je eenmaal de basis hebt gelegd, is het tijd om te gaan solliciteren. Dit doe je door een sterk cv op te stellen en een motivatiebrief te schrijven die de sportschool ervan moet overtuigen dat ze aan jou de juiste hebben. Hier vind je een voorbeeld sollicitatiebrief die ik heb gebruikt om mijn baan als fitnessinstructeur te bemachtigen. Je mag hem gerust als voorbeeld gebruiken 🙂
5. Kies een vervolgopleiding
Je vergroot de kans op een baan als fitnessinstructeur of personal trainer als je meerdere diploma’s hebt gehaald. Denk bijvoorbeeld aan fitness B, een specifiek personaltrainingdiploma of een internationaal erkend fitnessdiploma (NASM). Daarnaast heb je ook een streepje voor als je ervaring of certificaten hebt om groepslessen te geven.
Geef een antwoord