Een pescotariër is kort gezegd iemand die in de basis een vegetarisch voedingspatroon heeft, maar daarbij wel vis en andere zeedieren consumeert.
Wil je minder dieren of dierlijke producten eten, dan kun je verschillende eetpatronen aannemen:
- Een flexitariër is iemand die af en toe vlees eet. Bijvoorbeeld in restaurants of wanneer ze bij familieleden op bezoek gaan en niet lastig willen zijn. Of mensen die zich bewust zijn van het feit dat we eigenlijk minder vlees moeten eten met z’n allen, maar toch af en toe zwicht voor een biefstuk of spek.
- Een vegetariër eet geen vlees of vis, maar nog wel andere dierlijke producten zoals zuivel, honing en ei. Een lacto-vegetariër eet geen eieren, een ovo-vegetariër geen zuivel.
- Een veganist eet helemaal geen producten waar dieren voor zijn gedood of gebruikt. De meeste veganisten doen dit uit ethische overwegingen en compassie voor dierenleed.
Regelmatig (1-2 keer per week) vis eten verkleint mogelijk de kans op stress en hart- en vaatziekten. Vis bevat tevens omega-3-vetzuren en eiwitten. Dit is dan ook voor veel pescotariërs de reden om vis en andere zeedieren te consumeren. Ook hebben minder mensen bezwaren tegen het doden van vis dan tegen het doden van landdieren zoals kippen, runderen, varkens, schapen, slangen en honden. Die laatste twee zijn iets minder populair in Nederland.
Als pescotariër hoef je niet bang te zijn dat je met een gevarieerd voedingspatroon bepaalde voedingsstoffen misloopt. Let wel op dat je vis koopt die veilig is, en liefst duurzaam gevangen. Overbevissing is helaas een groot probleem. Door voor duurzame vis te kiezen en je visconsumptie te beperken, draag je jouw steentje bij aan een leefbaardere wereld. Eet je bijna geheel plantaardig of vegetarisch? Dan heb je vast wat aan de tips uit dit artikel over sportvoedingsadvies voor vegetariërs en veganisten.
Meer over de gezondheidsvoordelen van vette en niet-vette vis lees je hier.