
Dit artikel bevat 2 referenties naar wetenschappelijke onderzoeken.

Auteur: Leefstijlcoach

Gepubliceerd: 9 juni 2015
Laatste update: 18 december 2022
Omega-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze staan ook bekend als n-6-vetzuren. 85 tot 90% van de meervoudig onverzadigde vetzuren bestaan uit deze vetzuren. Linolzuur komt het meest voor.
Inhoudsopgave
Waar zitten omega-6-vetzuren in?
Het omega-6-vetzuur linolzuur zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Dit betekent dat het lichaam linolzuur niet zelf kan maken en het via de voeding binnen moet krijgen [1].
Andere voorbeelden zijn arachidonzuur (AA) en gamma-linoleenzuur (GLA). AA maakt het lichaam zelf uit linolzuur. Verder zit AA in eieren, gevogelte, orgaanvlees en vis. GLA komt voor in bepaalde plantaardige oliën zoals teunisbloemolie. AA en GLA zijn geen essentiële vetzuren.
Wat zijn de gezondheidseffecten?
Dit vetzuur valt onder de meervoudig onverzadigde vetzuren. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigde vet verlaagt het LDL-cholesterolgehalte en vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Een tekort aan linolzuur leidt tot een droge schilferige huid. Linolzuur is belangrijk voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen [1].
Voedingsadvies
Van deze vetzuren bestaat er alleen voor het linolzuur een advies. Je krijgt voldoende linolzuur binnen door oliën en vetten te eten die je gebruikt bij het klaarmaken van eten en het besmeren van brood.
Voor linolzuur heeft de Gezondheidsraad een adequate inname vastgesteld. Het advies geldt dat 2% van de calorieën die je op een dag nodig hebt van linolzuur komt. Voor een vrouw die 2.000 calorieën per dag binnenkrijgt, komt dit neer op 4 gram linolzuur per dag. Voor een man die gemiddeld 2.500 calorieën per dag eet, komt dit neer op 6 gram.
Gemiddeld krijgen Nederlanders voldoende linolzuur binnen: zo’n 14 gram per dag. Het kan verstandig zijn om eens kritisch naar de verhouding van omega-3 en -6 te kijken.