Steeds meer (top)sporters hebben tatoeages. Maar wat is hiervan eigenlijk het effect op de zweetproductie en de warmteproductie? Amerikaanse onderzoekers plozen het uit met een eerste verkennende studie.
Hoe blijft een tatoeage zichtbaar?
Voordat we deze vraag beantwoorden, is het goed om even de basics van tatoeëren te begrijpen. Onderstaande video legt uit hoe het kan dat de inkt jarenlang zichtbaar blijft.
De theorie
De theorie is dat een tattoo zorgt voor een beperkte zweetproductie, omdat de inkt in dezelfde huidlaag wordt ingebracht als de zweetklieren zitten. Andere mogelijke redenen voor een beperkte zweetproductie zijn een beschadiging van de huid waardoor meer ontstekingscellen aanwezig zijn die de zweetproductie remmen. Per minuut prikt de naald namelijk 50 tot 3000 keer in de huid. Een laatste verklaring zijn de kleine metaaldeeltjes in inkt die de werking van de zweetklieren remmen, net zoals er bij deodorantgebruik gebeurt. Een vergelijkbare daling van zweetproductie treedt ook op bij huidtrauma’s van zonlicht [2][3][4].
Wat de precieze oorzaak ook mag zijn, de onderstaande resultaten zijn zeker interessant.
Het resultaat
Om te toetsen of een tatoeage beperkend is voor de zweetproductie brachten de onderzoekers een chemische stof (pilocarpine) op de huid aan die de zweetklieren activeert. Hieruit kwam naar voren dat alle tien de onderzochte proefpersonen met een tatoeage significant minder zweten via de getatoeëerde huid dan via de niet-getatoeëerde huid. Verder viel op dat bij negen van de tien proefpersonen zweet van de getatoeëerde huid ook ruim anderhalf keer zo veel zout bevatte. Opvallend is dat er geen verschil werd gemeten in de leeftijd van een tatoeage.
Wel belangrijk om te vermelden is dat het hierbij gaat om een klein verkennend onderzoek, een zogenoemd proof of concept. Verder werd er niet daadwerkelijk gesport (waarbij interne hitte ontstaat) of de temperatuur verhoogd door (externe) opwarming. Dit kan mogelijk leiden tot andere effecten op de huid dan aanbrenging van het stofje. Een ander kritiekpunt is dat de inkt in de huidlaag ervoor zorgt dat de chemische stof minder goed de zweetklieren bereikt. Kortom, meer onderzoek is nodig om hier echt duidelijk uitsluitsel over te geven.
Wat nu?
Is het erg als je een paar tatoeages hebt? Nee waarschijnlijk niet, geven de onderzoekers aan. Want de rest van de huid compenseert dit wel. Maar wanneer je vaste klant bent van de tattooshop en je hele lichaam onder de tatoeages zit, kan het zijn dat je meer moeite hebt met extreme weersomstandigheden. Denk hier dus als (top)sporter even twee keer over na voordat je de tattooshop induikt voor een flinke kleurplaat op je lijf.