Recent onderzoek geeft aan dat je gezondere keuzes maakt als je net voor het winkelen een stukje fruit eet. Uit onderzoek van de Cornell Universiteit blijkt dat mensen die een stukje fruit krijgen vlak voor een shopsessie 28% meer groente en fruit kopen. Lees hier meer over deze interessante onderzoeksresultaten.
Eerder onderzoek
Uit eerder onderzoek wisten we al dat je ongezondere keuzes maakt als je met honger gaat winkelen. Onderzoekers borduurden hierop verder en keken naar het effect van een gezonde prikkel vlak voor een shopsessie.
Nieuw onderzoek
Onderzoekers van de Cornell Universiteit geven aan dat mensen snel beïnvloedt worden door kleine prikkels in hun koopgedrag. Een voorbeeld hiervan is dat mensen sneller een product kopen als het een groene verpakking heeft. Het idee hierachter is dat het dan gezonder lijkt. Om dit verder uit te pluizen, stelden de wetenschappers drie experimenten op. In het eerst experiment gaven ze 120 proefpersonen vlak voor de shopsessie een stukje appel, een koekje of niks. Vervolgens keken de onderzoekers naar de aangekochte producten bij de kassa. Hieruit bleek dat mensen die fruit hadden gekregen voor de shopsessie 28 procent meer fruit en groente hadden gekocht dan de groep die een koekje kreeg voor het winkelen.
Bij experiment twee kregen 56 mensen een koekje of een appel, waarna ze tien maal twee producten kregen voorgeschoteld. Daarbij was het ene product calorierijk en het andere calorie-arm. In lijn met het eerste onderzoek bleek dat de proefpersonen die een appel voor het onderzoek kregen veel meer gezonde producten uitkozen.
Bij het derde experiment werd dit herhaald, alleen dit maal kreeg de groep chocolademelk voorgeschoteld. De ene groep werd verteld dat het relatief gezonde chocolademelk was en de andere kreeg te horen dat het ongezonde chocolademelk was. Ondanks dat beide groepen dezelfde chocolademelk dronken, bleek het psychologische effect dusdanig sterk dat de groep die voorgehouden werd dat ze gezonde chocolademelk dronken, uiteindelijk met meer gezonde producten thuiskwam na de shopsessie. Dit laatste onderzoek is doorslaggevend, omdat dit aangeeft dat het vooral gaat om hoe je ‘geframed’ wordt voordat je een product koopt. Als je denkt dat je gezond bezig bent, zul je eerder gezonde producten kopen.
Conclusie
De onderzoekers concluderen dat het helpt om aan gezonde voedingsmiddelen te denken, omdat je als gevolg hiervan eerder gezonde producten koopt.
Verder geven de onderzoekers aan dat je het beste de rand van de winkelmarkt kan opzoeken omdat het centrale gedeelte altijd de meest ongezonde producten bevat. Bedenk van tevoren dus goed waar je allemaal wel en niet wilt komen voordat je de supermarkt induikt.
Geef een antwoord